Asgari ücret memnun etmedi
Asgari ücret 2021 yılı için net 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak açıklandı. Türk-İş ve DİSK Konya İl Temsilcileri, asgari ücrete yapılan artışın yeterli olmadığını belirttiler
Asgari ücret konusunda uzun süredir devam eden görüşmeler son buldu. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, son toplantının ardından 2021 yılı asgari ücret miktarını açıkladı. Asgari ücret 2021 yılı için brüt 3 bin 577 lira 50 kuruş, net 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak belirlendi. Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, “1 Ocak 2021 tarihinden itibaren geçerli olacak asgari ücret, brüt 3 bin 577 lira 50 kuruş, net 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak belirlenmiştir. Böylece, geçen yıla göre net asgari ücret 500 lira artmış, yüzde 21,56 oranında yükselmiş oldu. Kasım 2020’de enflasyon yüzde 14,03 gerçekleşmişti. Bu oranın yaklaşık 7 puan üstünde bir artış sağlayarak, işçimizi enflasyona ezdirmeyeceğimize dair sözümüzü bir kere daha tutmuş olduk. Aylık 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak açıkladığımız net asgari ücret, bekar ve çocuksuz bir çalışan için geçerli. 3 çocuklu ve evli bir işçi için net asgari ücret ise 3 bin 13 lira 72 kuruş olacak” ifadelerini kullandı.
“AÇIKLANAN ASGARİ ÜCRETİ YETERSİZ BULUYORUZ”
Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından açıklanan ve 2021’de uygulanacak asgari ücret hakkında açıklamalarda bulunan Türk-İş Konya İl Temsilcisi Abdülkadir Tamak, açıklanan asgari ücretin milyonlarca işçinin beklentisini karşılamadığını belirterek, “İşçiler ve aileleri için insana yakışır yaşam düzeyini sağlayacak bir asgari ücret belirlenmesi milyonlarca işçinin beklentisi ve ortak talebiydi. İşçilere aileleriyle birlikte yeterli yaşam şartlarını sağlayacak bir ücretin güvence altına alınması günümüzdeki yeni Covid-19 salgını döneminde daha da önem kazanmıştır. Üçlü yapıda çalışmalarını sürdüren Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), asgari ücret düzeyinin belirlenmesinde işçilerin ve ailelerinin ihtiyaçlarının dikkate alınması gereğini önemle belirtmektedir. Asgari ücret işçilerin aileleriyle birlikte geçimini sağlayacak ücrettir. Tüm aile bireylerinin hakkı vardır. Pazarlık konusu edilmemelidir. Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından görev verilen Türkiye İstatistik Kurumu’nca ‘bekâr bir işçi için’ hesaplanan yaşama maliyeti Kasım 2020 ayı itibariyle net 2 bin 792 TL’dir. Açıklanan bu tutarda aile unsuru yoktur, dikkate alınmamıştır. 2020 Aralık ayında gerçekleşecek fiyat artışı ile asgari ücretin geçerli olacağı 2021 yılı muhtemel fiyat artışları da bulunmamaktadır. Bütün bu unsurları kapsayacak bir asgari ücretin, tüm bir yıl boyunca kesintiler nedeniyle azalma olmadan işçinin eline geçmesi sağlanmalıydı. 2021 yılında uygulanacak asgari ücret brüt 3 bin 577 lira 50 kuruş. Net işçinin eline geçecek ücretse Asgari Geçim İndirimi dâhil 2 bin 825 TL olarak açıklanması yetersiz olduğu kadar milyonlarca işçinin beklentisini karşılayacak düzeyde de değildir. Zaten açıklanan bu asgari ücrete de Türk-İş olarak muhalif kaldık. Bizim beklentimiz net asgari ücretin aylık 3 bin lira olmasıydı” diye konuştu.
“ASGARİ ÜCRET ENFLASYONA YENİLDİ”
“Asgari ücret bir kez daha enflasyon karşısında son derece yetersiz bir ücret olarak açıklanmıştır” diyen Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Konya İl Temsilcisi Mustafa Tamer, “2021 yılı asgari ücretinin belirlenme süreci ekonomik kriz ve Covid-19 salgınının yarattığı ağır sosyal ve ekonomik şartlar altında başlamıştır. Kriz ve salgın emekçi sınıfların gelirlerini ve alım gücünü düşürdü. Emekçi sınıfları yoksullaştı. Salgın ve ekonomik krizin yarattığı yoksullaşmaya karşı asgari ücretin insanca yaşayacak bir düzeye yükseltilmesi bu dönemde yaşamsal önem taşımaktadır. Asgari ücret işçi sınıfının sınırlı bir kesimini değil, neredeyse tamamını ilgilendiriyor. 10 milyon civarında işçi asgari ücret altında veya asgari ücrete yakın bir ücretle çalışıyor. Ayrıca asgari ücretin artışı genel ücret artışlarını da etkiliyor. Bu nedenle bizim için asgari ücret, sadece asgari ücret alanları değil bütün ücretlileri etkileyen önemli bir göstergedir. Asgari ücret, aileler ile birlikte on milyonlarca yurttaşın meselesi olarak çalışma hayatının en temel konularından biridir. 2021 yılı için açıklanan asgari ücret son derece yetersiz bir ücret olarak açıklanmıştır. Açıklanan resmi enflasyon rakamları özellikle de gıda enflasyonu kasım ayında yüzde 21’in üzerindeydi. Yılsonunda resmi rakama baktığımızda yüzde 25 olacağı herkesçe tahmin ediliyordu. Fakat gerçek enflasyon çok daha yüksek. Sendika olarak şöyle taleplerimiz vardı: ‘Salgın döneminde asgari ücret farklı hesaplanmalıdır. Brüt asgari ücret net olarak ödenmelidir. 2021 yılı asgari ücreti Covid-19 salgınının hanelere getirdiği yeni yükler dikkate alınarak hesaplanmalıdır. Bütçeden asgari ücrete nakit desteği sağlanmalıdır. Asgari ücret tümüyle vergi dışı bırakılmalıdır. Tüm ücretlerin asgari ücret kadar gelirlerinden vergi alınmamalıdır. Salgın döneminde asgari ücret SGK işçi primleri bütçeden karşılanmalıdır. Asgari ücret hesabında sadece işçi değil ailesi de esas alınmalıdır’. Bizim talebimiz 2021 yılı asgari ücreti için net 3 bin 800 TL idi. Asgari ücretin belirlenme süreci DİSK açısından bir mücadele sürecidir. DİSK olarak asgari ücret pazarlığının bütün işçi konfederasyonları tarafından ortak bir anlayış ve ortak bir mücadele ile yürütülmesini önemsiyoruz. 3 konfederasyon tarafından geçen yıl ve bu yıl da kamuoyuna açıklanan ortak ilkeleri hep sahipleniyoruz ve bunlar etrafında hep ortak mücadeleyi DİSK olarak önemsedik. Asgari ücret pazarlığı sadece masa başı pazarlığı değildir. DİSK asgari ücret pazarlığını çok değerli bir paylaşım mücadelesi olarak görmektedir ” şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.