Asgari ücret beklentiyi aştı (Özel Haber)

Milyonlarca vatandaşın merak ettiği asgari ücret zam oranı belli oldu. Asgari Ücret Komisyon görüşmeleri sonrası asgari ücret geçen yıla göre yüzde 26.5 oranında artarak brüt 2 bin 558 TL olarak belirlendi. Bu neticede net asgari ücret 2 bin 20 TL oldu.

Asgari ücret beklentiyi aştı (Özel Haber)
Yayınlanma:

Muhabir: Müslüm Evci

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2019'da geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere son toplantısını yaptı. 7 milyon çalışanı ilgilendiren yeni asgari ücret net 2 bin 20 lira olarak belirlendi. Asgari ücrete böylece 417 liralık zam yapıldı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, toplantının ardından açıklamada “1 Ocak'tan itibaren geçerli olacak ücret brüt 2 bin 558 TL, net 2 bin 20 TL olarak belirlendi. Geçen yıla kıyasla yüzde 26,05 artmıştır. Mevcut enflasyon oranının üzerinde artış sağlayarak işçiyi enflasyona ezdirmeyeceğimize dair sözümüzü tuttuk. Bu karar komisyonun oybirliğiyle alınmıştır. Oybirliği üç kez sağlanmıştı. Evli ve üç çocuklu bir asgari ücret 2 bin 155 TL oldu" diye konuştu.

“İSTİHDAMIN ÜZERİNDEKİ EK YÜKLER HAFİFLETİLMELİ”

Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, asgari ücret zammını değerlendirdi. Zammın tüm taraflar için hayırlı olmasını temenni eden Kütükcü, “2019 yılı için yüzde 26,05 zamla 2 bin 20 lira olarak belirlenen asgari ücret rakamının hem çalışanlarımız hem de işverenlerimiz açısından hayırlı olmasını diliyorum.  Ülkemizin içinden geçtiği zor ekonomik şartları değerlendirdiğimizde yapılan bu orandaki zam, üreticilerin zaten artan maliyetlerini daha da artıracaktır. İş dünyası olarak devletimizden, istihdamın üzerindeki ek yükleri hafifleterek, sanayicilerimizin bu süreci daha sağlıklı bir şekilde yönetmesine daha fazla destek vermesini bekliyoruz” şeklinde konuştu.

“ÜCRETİN AÇIKLANMASININ ARDINDAN İŞÇİ ÇIKARMA KARARI ALDIK”

Asgari ücrete yapılan zammın kendilerini etkileyeceğini ve bu yüzden  işçi çıkartmak zorunda kalacaklarını söyleyen Ayvazoğlu Metal’in sahibi  Selim Ayvaz, ” Asgari ücretin 2 bin 20 lira olarak açıklanmasından sonra işçi çıkarma kararı aldık. Şu an iş yerimizde 35’e yakın işçi çalıştırıyoruz. Ama işçilerimizden 10 tanesini çıkartmak mecburiyetindeyiz. Birçok işveren arkadaşımızla asgari ücretin yükseltilmesi sonucunda ne yapacakları hususunda görüşmelerimiz oldu. Birçoğu işçi çıkartacaklarını ifade ettiler. Asgari ücrete gelen yüzde 26’lık zammı bütün işçilerime uygulayamayız. Asgari ücretin üzerinde ücret alan işçilerimizde maaşına zam isteyecek. Ben bütün çalışanlarıma yüzde 26’lık bir zam yapamayacağım için, mecburen işçi çıkartmak zorunda kalacağız” diye konuştu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.