Artık Konya'nın güneşi evlerde çok işe yarayacak! Peki bir ev günde ne kadar elektrik harcıyor?

Türkiye'de elektrik üretiminde yeni dönem başladı. Alınan karar gereğince isteyen herkes çatısına kuracağı sistemle elektrik üretebilecek. Bu üretim ise en fazla 50 kilovat olacak. Bir güneş kenti olan Konya'nın bundan faydalanması ise olası.

Artık Konya'nın güneşi evlerde çok işe yarayacak! Peki bir ev günde ne kadar elektrik harcıyor?
Yayınlanma:

Türkiye Büyük Millet Meclisi, yeni döneme hızlı başladı. Torba yasa görüşmelerinden çıkan birçok karar vatandaşın hayatını kolaylaştıracak. Bunlardan birisi de elektrik üretimi.

Son günlerde enerji fiyatlarına arka arkaya yapılan zamlar sonrası alternatifler arayan vatandaşların ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için hükümet de bir dizi kararlar alıyor.

50 KİLOVATA KADAR LİSANSSIZ ÜRETİM SERBEST

6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu uyarınca lisanssız yürütülebilecek faaliyetler kapsamında yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik enerjisi üretimi amacıyla, sahibi oldukları veya kiraladıkları konutların çatı ve/veya cephelerinde kurdukları kurulu gücü azami 25 kilovatsaate kadar (25 kW dâhil) olan (kat maliklerince ana gayrimenkulün ortak elektrik enerjisi ihtiyacının karşılanması amacıyla kurulan dâhil) yalnızca bir üretim tesisinden üretilen elektrik enerjisinin ihtiyaç fazlasını son kaynak tedarik şirketine satan gerçek kişiler gelir vergisinden muaf esnaf kapsamında bulunuyor.

Torba Yasa Teklifi ile, lisans almaksızın binaların çatılarına ve cephelerine kurulan elektrik üretim tesislerinden elde edilen elektrik enerjisinin son kaynak tedarik şirketlerine satışında uygulanan gelir vergisi muafiyeti için geçerli olan 25 kW sınırı 50 kilovatsaate çıkarıldı. Peki, 1 ev günlük ne kadar elektrik kullanıyor?

1 EVİN GÜNLÜK KULLANIM MİKTARI

Türkiye'de bir konutun ortalama tüketim miktarı yıllık 14 bin kilovatsaat. Bu da günlük ortalama 38 kilovatsaat kullanım anlamına geliyor. Bu enerjinin 10.500 kWh/yıl kısmı ısıtma-soğutma, 1.680 kWh/yıl kısmı sıcak su, 1.800 kWh/yıl kısmı ise aydınlatma ve elektrikli ev aletlerinde tüketiliyor. Böylelikle her konut sahibi kullanılan elektriği bedavaya getirdiği gibi sisteme elektrik bile verebilir. Bu durum en çok Konya'ya yarayacak gibi görünüyor. Güneş ışığından en çok faydalanabilen iller arasında olan Konya'da yakın zamanda çatıların güneş enerjisi elektrik sistemleriyle donatıldığını görmek mümkün olabilir.

ÇATIYA GÜNEŞ PANELİ KURDURMAK KAÇA MAL OLUYOR?

Çatıya güneş paneli kurulum sisteminin maliyeti seçilen panellerin gücüne ve modeline göre değişiyor. 2018 yılında ortalama olarak 20 bin liradan başlayıp 50 bin liraya kadar çıkıyordu.

Bazı firmaların internet sitelerinde söz konusu parçalarla ilgili verilen fiyatların 25 Watt olanlarının 350 lira civarında olduğu görüldü.

Başka bir internet sitesinde ise 2021 yılına ait şu hesaplama görüldü:

2021 yılı için bir ailenin günlük elektrik tüketimini hesaba katarak ihtiyaç duyulacak güneş enerjisi sisteminin maliyeti yaklaşık 22.980 TL’dir:

  • 325 W güneş paneli maliyeti: 900 - 1.100 TL x 4 adet = 4.000 TL
  • 100 Ah akü ortalama fiyatı: 1.300 - 1.500 TL x 5 adet = 7.000 TL
  • 5000 W 1 adet inverter: 4.500 - 5.500 TL = 5.000 TL
  • İşçilik/Kurulum maliyeti = 6.980 TL
  • 4 adet güneş paneli, 5 adet akü, 1 adet inverter ve işçilik ile GES toplam maliyeti = 5.000 + 7.000 +4.000 + 6.980 = 22.980 TL'dir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.