Araziler imara açılırsa emlak sektörü rahatlar

Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, "Belediyeler tarla vasfındaki arazileri imara açarsa konut fiyatları yüzde 30 oranında düşer" ifadelerine yer verirken Coldwell Banker Dinamik Gayrimenkul Lüks Konut Uzmanı Selman Çifci, müteahhitlerin en büyük sıkıntısının üretim yapacak arsa bulamamak olduğunu söyledi

Araziler imara açılırsa emlak sektörü rahatlar
Yayınlanma:
Güncelleme:

İnşaat maliyetlerindeki artış, arsa talebinin azalması ve müteahhitlerin üretim yapmasının zorlaşmasıyla kira fiyatları neredeyse 3 kat arttı. Sektör temsilcileri gayrimenkul satın alma ve ev kiralamalarında yaşanan artış dolayısıyla açıklamalarda bulundu. Kira fiyatlarındaki artışla ilgili açıklamalarda bulunan Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, konut sayısının yetersiz olması ve buna karşılık talebin yüksek olmasının kira fiyatlarında artışa neden  olduğunu söyledi.

araziler-imara-acilirsa-emlak-sektoru-rahatlar.jpg

"BELEDİYELER ARSA ÜRETMEK ZORUNDA"

Maliyetlerin artmasından dolayı inşaat sektöründe üretimin yapılamadığını aktaran Başkan Sedat Altınay, "Müteahhit şu anda inşaat yapmaya yanaşmıyor. Tayin, atamalar, evlenen çiftlerin ev araması, yüz yüze eğitimin başlamasıyla beraber öğrencilerin yurtlardan ziyade evleri tercih etmesi kira fiyatlarını arttırdı. İleriki zamanlarda müteahhitlerimiz hızlı bir şekilde konut yaparsa sıkıntı giderilecek. Kiralık evlerde sıkıntımız var. Kiraların çok yükselmesi piyasada yatay hareketlenmeye neden oldu. Satılık dairelerde de üretim olmadığı için mevcut yapılar satılıyor. Konut stokumuz bitme aşamasına yaklaştı. İkinci eller alınıp satılıyor" diye konuştu. Fiyatların düşürülmesinin mümkün olduğunu belirten Altınay, belediyelerin öncülüğünde fiyatların düşürülebileceğini söyledi. Altınay, "Hem ilçe belediyelerimiz hem de Konya Büyükşehir Belediyemiz arsa üretmek zorundalar. Binanın en büyük maliyetlerinden birini arsa payı oluşturuyor.  Belediyeler tarla vasfındaki arazileri imara açarsa bu konut fiyatlarını yüzde 30 oranında düşürür. Belediyeler mutlaka ve mutlaka arsa üretmek zorunda. Başka hiçbir alternatifleri yok" ifadelerine yer verdi.  Altınay, vatandaşlara Emlakçılar Odası üyesi olmayan hiçbir emlak ofisinden alım satım ve kiralama yapmamaları uyarısında bulundu.

araziler-imara-acilirsa-emlak-sektoru-rahatlar-001.jpg

"KONYA GENELİNDE TOPLAM 356 KİRALIK KONUT BULUNUYOR" 

Coldwell Banker Dinamik Gayrimenkul Lüks Konut Uzmanı Selman Çifci, dövize,  akaryakıta ve inşaat malzemelerine gelen zamların konut fiyatlarına yansıdığını aktardı. Çifci, "İnşaat malzemelerine gelen zamlar arsa maliyetlerini de çok yükseltti. Şu anda üretim yapan müteahhitlerimizin en büyük sıkıntısı üretim yapacak arsa bulamamak. Bununla ilgili belediyelerimizin yeni yerleşim yeri ve yeni imar planı açma zorunluluğu ortaya çıkıyor. İnşaat malzemelerindeki fiyat artışı, arsa talebinin azalması, müteahhitlerin üretim yapmasının zorlaşması, konut üretiminin daralması kira fiyatlarını arttırdı. Konya'da son dönemlerde fahiş kira artışları yaşıyoruz. Bunun nedeni Konya genelinde toplam 356 kiralık konut bulunuyor.  3 milyon nüfuslu bir şehirde bu konut sayısı talebi karşılamıyor. Konya'da kiralık daire yok. Birçok müteahhit fiyatları neye mâl edeceğini bilmediğinden dolayı inşaatları beklemeye alıyor. Bu belirsizlikten dolayı üretim çok azaldı" diye konuştu.

"YABANCIYA KONUT SATILMASINA SICAK BAKMIYORUM"

Lüks Konut Uzmanı Selman Çifci Kanada'da yabancıya ev satılmasının yasaklandığı konusuna değindi. 250 bin dolara dünyanın en ucuz vatandaşlığını veren ülkenin Türkiye olduğunu belirten Çifci, şunları söyledi: "Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları o ülkenin toprağını değil, konutunu satın alıyorlar. Türkiye'de tam tersi. Biz önce toprak satıyoruz, sonra vatandaşlık veriyoruz. 250 bin dolara dünyanın en ucuz vatandaşlığını veren ülke Türkiye Cumhuriyeti'dir. Yabancıya gayrimenkul satarken biz Çanakkale Savaşı'nı kökten kaybetmiş oluyoruz. Bu durumun kötü sonuçlarını ilerde göreceğiz. Didim'de 20 bin İngiliz, gayrimenkul aldı. Bu sayı az değil. Ben gayrimenkul sektöründe yabancıya konut satılmasına sıcak bakmıyorum. Eğer biz yabancı yatırımcı arıyorsak; istihdamı, ithalatı ve ihracatı arttıracak, ülke ekonomisini kalkındıracak, işsizliği azaltacak, şehrimize ve ülkemize üretimde katkı sağlayacak yabancıların yatırımına açık olmamız gerekiyor. Konut satarak, vatandaşlık vererek değil."

"GAYRİMENKUL FİYATLARI DAHA DA ARTMAYA DEVAM EDECEK"

Çifci, konut fiyatlarının düşmesi için en başta dövizin ve akaryakıt fiyatlarının düşmesi gerektiğini dile getirdi. Çifci, "Akaryakıta gelen her zam, konut üretim alanındaki malzemeye gelen zam oranında yansır. Akaryakıt fiyatlarında ve döviz kurunda bir azalma olmadığı ve konut üretiminde kullanılan malzemelerin fiyatı düşmediği sürece konut fiyatlarında bir azalma olmaz. Cumhuriyet kurulduğundan bu yana gayrimenkulün fiyatı asla düşmemiştir. Çıktığı yerde hep kalmıştır. Gayrimenkul fiyatları daha da artmaya devam edecek" dedi.  Sancak bölgesi ve otogar civarında 3+1 konutun değeri 2021 yılında 2 bin TL civarında kiralanırken şu an 3 bin TL ve üzerinde fiyata kiralandığının altını çizen Çifci,  "Şefikcan Bölgesi'nde  3+1 konut bin 752 TL'ye kiralanırken şu an 3 bin 500 TL'yi görmeye başladık. Çok sık kiralanan Temaşehir'de kiralık daire fiyatları 3 bin 750 TL civarındayken şu an 7 bin TL'ye kiraya veriliyor. Bosna Hersek Mahallesi'nde pandemi sonrasında yasakların bitmesiyle beraber geciken atamalar, düğünlerin ertelenmesi, stajların birikmesi sonucunda bir anda evlenenler, okulu açılanlar, dershaneye başlayanlar ev kiralamaya yöneldi. Bu da Bosna Hersek Mahallesi'nde kira fiyatlarında yüzde 300'lük bir artışa neden oldu" açıklamasına yer verdi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.