Altın ve döviz güven ortamını buldu
Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınından dolayı son aylarda hızlı yükselen altın döviz fiyatlarının düşüşe geçmesi ekonomiye moral vermeye başladı. Konya Kuyumcular ve Sarraflar Derneği Başkanı Mehmet Kuşdemir ve Göçülü Altın sahibi İsmail Karagöz, normalleşmenin sürmesiyle piyasaların rahatlayacağını dile getirdiler.
Koronavirüs salgınına ilişkin endişelerin azalmasıyla ekonomilerin yeniden açılmaya başladı. Dünya genelinde Kovid-19 salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 350 bini, vaka sayısı ise 5 milyon 600 bini aşsa da yayılma ve ölüm artış hızındaki düşüş eğilimi dünya genelinde karantina tedbirlerinin birbiri ardına kaldırılmasını sağlıyor. Tedbirlerin kaldırılması sonrası ekonomilerin yeniden hızlı bir şekilde toparlayabileceği beklentileri de pay piyasalarını desteklemeye devam ediyor. Analistler, ABD'li yetkililerin açıklamaları sonrası ABD-Çin geriliminin artabileceğine ilişkin endişelerin ise pay piyasalarındaki iyimserliği törpülediğini belirterek, küresel büyüme tahminlerinde devam eden aşağı yönlü revizyonların ardından yarınki ABD'nin ilk çeyrek büyüme verisinin beklendiğini kaydetti. Yurt içinde, 4 günlük tatil sonrası bugün pay piyasalarının haftanın ilk işlem gününe pozitif bir başlangıç yapması bekleniyor. Özellikle Avrupa'da ekonomilerin normale dönme sürecinin, Türkiye'nin sanayi şirketlerinin performansları açısından yakından takip edildiğini dile getiren analistler, bugün veri gündeminin zayıf olması nedeniyle pay piyasalarında iç dinamiklerin öne çıkabileceğini bildirdi.
KUŞDEMİR: İKİNCİ DALGA OLMAZSA FİYATLAR DÜŞMEYE DEVAM EDER
Altın piyasaları hakkında öngörüde bulunan Konya Kuyumcular ve Sarraflar Derneği Başkanı Mehmet Kuşdemir, koronavirüs günlerinden fiziki altına ulaşmanın zor olması ve Kapalı Çarşı’nın kapalı olmasından dolayı fiyatların yükseldiğini belirtti. Altının yükselmesinin ana nedenin koronavirüs salgının tüm dünyayı etkilemesi olduğunu dile getiren Kuşdemir, “Tüm dünyada ekonominin durması döviz ve altını etkiledi. Dolar suni olarak 7,30 kuruşlara kadar çıktı. Bu durum birbirini tetikledi ve altının çıkmasını sağladı. Bu yükselişlerin bir korku ve panik halinde çıktığını normale dönüşte bu fiyatların düşeceğini her zaman söyledik. Bunun yanında da altına yükseliş fiyatları yükselten bir başka etken oldu. Bunlara rağmen Türkiye ekonomisi ayakları üzerinde durdu. Türkiye bu süreci en iyi yöneten ülkeler olmasıyla ekonomide de büyük bozulmalar olmadı. Bayram sonu Katar’la yapılan SWAP anlaşmaları altın ve dövizdeki fiyat baskısını kaldırdı. Bu sürecin devamında Avrupa ülkeleriyle de SWAP anlaşmaları yapılacağı söylendi. Bu durum olduğunda piyasalara güven gelecek ve fiyatlar gerileyebilir. Önümüzdeki günlerde koronovirüs salgınında ikinci dalga olursa altın yeniden yükselişe geçebilir. Salgın kırılır ve piyasalar güvenli ortamı bulursa bu düşüşlerin devamı gelecektir” şeklinde konuştu.
“DÜĞÜN SEZONU HAREKETLİLİK GETİRECEK”
Yaz aylarının gelmesiyle düğün ve harman sezonun başladığını da hatırlatan Başkan Kuşdemir, bu sürecin normal geçmesiyle piyasaların canlanacağını söyledi. Konya’nın ticaretini yükselten 3 faktör olduğunu söyleyen Kuşdemir, “Kıştan çıkış, harmanların kalkması ve düğün sezonuyla gurbetçilerin dönüşü piyasaları hareketlenir. Bu durumda düğün sezonu normalleşmeye gittiğinde ticaret hayatı büyük ölçüde canlanacak. Beklentimiz düğün solanlarının belli kurallar çerçevesinde açılmasıdır” dedi.
KARAGÖZ: GÜVEN DEVAM EDERSE DÜŞÜŞ OLACAKTIR
Bu yılın sınırları bozduğu bir dönem olduğunu dile getiren Göçülü Altın sahibi İsmail Karagöz, birçok esnafın yaz sezonunda umutsuz olduğunu dile getirdi. Koronavirüsün tüm piyasaları etkilemesiyle bu durumun ortaya çıktığını hatırlatan Karagöz, “Normalleşme sürecini herkes bekliyor. Bizlerde düğün sezonu ve hasat dönemini bekliyoruz. Altın son aylarda ciddi yükselmesine rağmen son dönemlerde bir duraklama görülüyor. Altında konuşulan 2020 yılı sonunda altının 420-430 lira olması bekleniyor. Şu anda işlerimiz büyük oranda düştü. Bu yıl esnaflar için kötü bir yıl oldu. Esnaflar olarak devletimizden destekler, krediler ve bazı ödemelerde kolaylıklar yapılmasını istiyoruz. Devlet sadece pandemi sürecinde değil yıl sonuna kadar bazı durumlarda esnafa destek çıkması gerektiğini düşünüyoruz” dedi. Servet R. Çolak
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.