‘Altın tahvili üstü örtülü bir faizdir’
Konya Sarraf ve Kuyumcular Derneği Başkanı Mehmet Kuşdemir, “ Bankaların altın tahvilinden elde edilecek gelir, üstü örtülmek istenen bir faizdir” diye konuştu
Daha önce devlet bankaları tarafından uygulamaya konulan altın tahvili, şimdi ise 5 farklı banka üzerinden de yatırıma açılacak. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada “Vatandaşlarımıza, altın birikimleri için güvenli bir yatırım aracı sunuyoruz. 5 banka aracılığı ile pazartesi günü başlayacak altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ile vatandaşlarımız hem kendileri kazanacak hem de ülke ekonomisine katkıda bulunacak” ifadelerinde bulundu.
“KONYA HALKI FAİZDEN KAÇAR”
Konya Sarraf ve Kuyumcular Derneği Başkanı Mehmet, “Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak’ın açıklamalarında altın tahvilinin beş bankayla yapılacağı ifade ediliyor. Ama altın sektöründe ciddi anlamda bir alım- satım yok. Ortada altın yok ama altının tahvilini satacağız. Biz altın tahvili ve diğer bono senetleri arasında hiçbir fark görmüyoruz. Ancak altınla kamufle etmiş bir hareket gibi görüyoruz Bu kâğıt üzerinde bir işlemdir. Sayın Bakanımızın açıklamalarına esnaf gözüyle bakarsak, altın bankadan değil sarraftan alınır. Sarraf bu yüzden vardır. Alınan karar sarraf esnafımızı ne kadar etkileyecek bunu önümüzdeki süreçte göreceğiz. Hükümetimiz tahville elde edilecek paraya gelir diyor, ama bu bir faiz işlemidir. Konya esnafı ve Konya halkı diğer şehirlere nazaran faizden kaçar. Devletimiz belirli aralıklarla tahvil çıkartıyor. Hükümet sisteminin bir ekonomi işleyişi vardır. Geçtiğimiz yıllarda da bankalar altın satacak diye bir görüş meydana gelmişti. Ben o zamanda konuyla ilgili olarak; ‘olmazsa bankalar şeker, kolonya, limonata da satsın’ demiştim” diye konuştu.
ALTIN TAHVİLİ NEDİR ?
Altın tahvili, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı ve T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı Varlık Kiralama A.Ş. tarafından ihracı gerçekleştirilen ve fiziki altını olan vatandaşların bu altınları üzerinden getiri elde edebilmelerini sağlayan bir yatırım aracıdır.
ALTIN TAHVİLİ VE ALTINA DAYALI KİRA SERTİFİKASI ARASINDAKİ FARK NEDİR?
T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı, faiz getirisi elde etmek istemeyen yatırımcılar için 2012 yılından itibaren kira sertifikaları ihraç etmektedir. Altına Dayalı Kira Sertifikası da yurt içi piyasada ihraç edilen diğer Kira Sertifikalarında olduğu gibi gayrimenkul alım satımına ve söz konusu gayrimenkulün kiralanmasına dayalı bir yatırım aracıdır. Altına Dayalı Kira Sertifikası, sertifika sahiplerine, gayrimenkulün kiralanmasından elde edilen kira gelirini, payları oranında dağıtmaktadır. Altına Dayalı Kira Sertifikası’nda kira geliri kira sözleşmesi uyarınca altın fiyatına endeksli olarak belirlenmekte olup yatırımcısına altın fiyatına endeksli Türk Lirası cinsi bir kira getirisi sağlamaktadır. Altın Tahvilleri ise, diğer Devlet Tahvilleri’nde olduğu gibi, arkasında herhangi bir gayrimenkul işlemi olmayan, yatırımcısına, satın aldığı tahvil karşılığında altın fiyatına endeksli Türk Lirası cinsi faiz geliri sağlayan bir yatırım aracıdır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.