Aksaray'daki tesis yüzde 82 doluluğa ulaştı! Kış mevsiminde doğalgaz sıkıntısı yaşanmayacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Silivri Yer Altı Doğal Gaz Deposu’nun yüzde 82’sini doldurduklarını belirterek, “Tuz Gölü’ndeki deponun da tamamını doldurduk. Kışa depolarımız tam dolu bir şekilde girmiş olacağız” dedi.

Aksaray'daki tesis yüzde 82 doluluğa ulaştı! Kış mevsiminde doğalgaz sıkıntısı yaşanmayacak
Yayınlanma:

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin ilk doğalgaz depolama tesisi Silivri Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisinde incelemelerde bulundu.

Depolara gaz basmaya devam ettiklerini dile getiren Dönmez, “Tuz Gölü’ndeki deponun tamamını, Silivri deposunun da yüzde 82’sini doldurduk. Eylül ayı sonuna kadar da kalan kısmı tamamlayacağız ve kışa girmeden tam dolu bir şekilde girmiş olacağız” dedi.

‘KAPASİTE 4,6 MİLYAR METREKÜPE ÇIKACAK’

Halihazırda Silivri Doğal Gaz Deposu’nun 3,2 milyar metreküplük depolama hacmine sahip olduğu bilgisini veren Dönmez, “Yapacağımız çalışmalarla buradaki kapasiteyi 4,6 milyar metreküpe çıkaracağız. Geri üretim kapasitesini de günlük 28 milyon metreküpten 75 milyon metreküpe ulaştırmış olacağız” dedi.

Tuz Gölü’nde bir başka projenin daha devam ettiğini anımsatan Dönmez, “Orada da şu anda halihazırda çalışan 1,2 milyar metreküplük bir depo sahamız var. Oradaki çalışmalar da 1,5-2 yıl içerisinde tamamlanacak. Oradaki kapasitemiz de 5,4 milyar metreküpe ulaşacak” diye konuştu.

Dönmez ayrıca, Silivri Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisi’nde ‘önemli bir ağaçlandırma faaliyeti’ yaptıklarını da belirterek, şöyle devam etti: “Yaklaşık 400 bin civarında, zeytin, badem gibi ağaçları ekeceğiz, çevreci bir proje, onun da çalışmaları bir yanda devam ediyor.”

DOĞALGAZ VE ELEKTRİK KISITLAMASINA GİDİLMİŞTİ

Öte yandan, bu kışın ortasında doğalgazda tüketimi rekor seviyelere yaklaşırken doğalgazda tedarik sorunu ortaya çıkmış; sanayi tesislerinde belli bir süre hem elektrik hem doğalgaz kısıtlamasına gidilmişti.

2022 Ocak’ta İran, ‘teknik arıza’ gerekçesiyle Türkiye’ye 10 gün süreyle gaz akışını durdurmuş; Botaş da bu gelişme üzerine sanayi kuruluşları ile çevrim santrallerine gaz tedarikini yüzde 40 oranında azaltmıştı.

Doğalgaz çevrim santrallarına gaz kısıntı uygulamasının sürdüğü dönemde TEİAŞ da tüm Türkiye’de organize sanayi bölgelerine (OSB) en az 3 gün olmak üzere elektrik kısıtlaması yapmaları uyarısında bulunmuştu.

Öte yandan BOTAŞ, geçen hafta yaptığı bir açıklamada, Şahdeniz-Türkiye hattında 14-28 Ağustos’ta planlı bakım çalışması nedeniyle ulusal iletim şebekesine doğalgaz teslimatı yapılamayacağını duyurmuştu.

TUZ GÖLÜ DOĞALGAZ DEPOLAMA TESİSİ

Tuz Gölü'nün 40 km güneyinde, yerin 1100 m le 1400 m derinliklerinde, tuz tabakalarının içinde oluşturulan yapay mağaralar depo olarak kullanılmıştır. Toplam 630-750 bin m3 hacminde 12 sunî mağarada 1,2 milyar m3 gaz depolanacaktır. Günde 44 milyon m3 doğal gaz ihtiyaç halinde sisteme geri verilecektir.

Yer altı tuz katmanlarını eritmek için 120 km uzaktan Hirfanlı Barajından boru hattı ile su getirilmiştir. Yer altına enjekte edilen su, tuzu eritip boşluk oluşturmaktadır. Tuzlu su çekilip, 40 km'lik boru hattı ile Tuz Gölü'ne boşaltılmıştır. Yapılan ilk deponun 2015'te, diğerlerinin 2018'de açılması planlanırken, ilk depo 2017'de açılmıştır.

Alan büyük yer altı gaz depolarının oluşturulabileceği elverişli bir jeolojik yapıdadır. Yer altında dom tipi büyük tuz katmanları bulunur. Kullanılacak tuz katmanı 15 km uzunluk, 2-2,5 km kalınlık, yaklaşık 30 km2 alana sahiptir. Depolardaki basınç yaklaşık 210 bar olacaktır. Depoların tamamının devreye alınacağı 2019'da yıllık tüketilen doğal gazın %10'u depolanmış olacaktır. Asıl hedef tüketilen gazın %20'sinin depolanmasıdır.

  • Saatlik, günlük ve mevsimlik ihtiyaçlara uygun arz güvenliğini temin etmek.
  • Arz- talep dengesizliklerini gidermek. Türkiye'nin doğal gaz alım anlaşmalarında al ya da öde şartları bulunmaktadır. İhtiyaç fazlası gaz depolara gönderilecek, talebin fazla olduğu zamanlarda sisteme verilecektir. Aşırı soğuklarda, barajlarda suyun azaldığı kuraklık durumlarında doğal gaz kullanımı artmaktadır.
  • Doğal gazda fiyat dengesi sağlamak.
  • Arıza ihtimallerine karşı güvence sağlamak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.