AK Parti Konya Milletvekili Altunyaldız: Kooperatifler küresel çapta 400 milyondan fazla kişiye istihdam sağlıyor

AK Parti Konya Milletvekili ve TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, "Kooperatifler küresel çapta 400 milyondan fazla kişiye istihdam sağlıyor" dedi

AK Parti Konya Milletvekili Altunyaldız: Kooperatifler küresel çapta 400 milyondan fazla kişiye istihdam sağlıyor
Yayınlanma:

AK Parti Konya Milletvekili ve TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Bazı Kanunlarda ve 640 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” komisyon toplantısının açış konuşmasını gerçekleştirdi.

Altunyaldız şunları söyledi:

“Çalışma tekniği olarak ilk kooperatifler bundan yüzyıllar öncesine dayanmakta. Günümüzde küresel çapta 400 milyondan fazla kişiye istihdam sağlayan kooperatiflerin sadece Avrupa’daki ekonomik büyüklüğü 2 trilyona yaklaşmış durumda. Bugün sayılara baktığımızda dünya genelinde her 10 kişiden 1’inin, Avrupa’da ise her 5 kişiden 1’inin kooperatif ortağı olduğunu görüyoruz. Etkinliklerinin merkezine insanı koyan ve çalışmalarıyla piyasa başarısızlıklarını düzenlemeye yardımcı olan kooperatifler aynı zamanda daha büyük ve rekabetçi ticari girişimlere de imkân sağlamaktadır.

Sizlerin de anımsadığı gibi, bir önceki Yasama Yılımızda, yine Komisyonumuzda kooperatiflere ilişkin birçok önemli düzenlemeyi kabul etmiş ve Genel Kurul’umuza sunmuştuk. Söz konusu düzenlemelerin kanunlaşmasıyla birlikte kooperatiflere ilişkin işleyişinin daha da güçlenmesini sağladık.

Bugün burada görüştüğümüz Kanun Teklifi’nde yer alan hükümlerle birlikte kooperatiflere ilişkin bilgilerin dijital dünyanın bir gereği olarak elektronik ortama aktarılmasına yönelik süreçte mağduriyetlerin önüne geçiyoruz. Hepimizin bildiği gibi ihracatımız Cumhuriyet tarihimizin rekorunu kırarak 2022 yılı sonu itibarıyla %12,9 artışla 254,2 milyar dolara yükseldi. Made in Türkiye markasını dünyanın dört bir köşesindeki pazarlara taşıyan ihracatçılarımız aynı zamanda nitelikli ve katma değerli ihracatta da önemli başarılar ortaya konuyor. Nitelikli ihracatın önemli güçlerinden birisi de serbest bölgelerimiz.

Serbest bölgelerimizden yapılan ihracatta yüksek teknolojinin payı %7’ye yaklaşırken bu bölgelerimizden yapılan ihracatımızın birim değeri 15 dolara kadar yükseliyor. İhracatımızın önemli öğelerinden serbest bölgelerimize yönelik hükümlerle birlikte bölge içi doğal gaz satış ve dağıtım faaliyetlerinin düzenlenmesi öngörülüyor.”

Medeniyetimiz tarih boyunca ‘insanı yaşat ki devlet yaşasın’ şiarıyla tarihte yerini alırken ülkemiz sosyal bir hukuk devleti olmanın gereklerini yerine getiriyor.

Vatandaşlarımızın haksız ticari uygulamalardaki mağduriyetlerinin giderilmesi,

Ticaretimizin belkemiği ticari işletmelerimiz ve girişimlerimiz ile ticari ilişkilerin sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde yönetilmesi,

Salgın ile birlikte yeniden şekillenen tedarik zincirlerindeki olası aksamaların önüne geçilerek ticaret sistemimizin bir çark gibi çalışmasının sağlanması,

Kanun Teklifiyle birlikte temel önceliklerimizden.

Ticari uygulamalarındaki haksızlıkların günümüz gelişmelerine uygun bir şekilde tanımlanarak ortaya çıkabilecek haksızlıkların orantılılık, ölçülülük ve caydırıcılık ilkeleri kapsamında etkin bir şekilde önüne geçilmesi hedefleniyor. Özellikle iklim değişikliyle birlikte önümüzdeki süreçte önemini daha da idrak edeceğimiz gıda güvenliği konusunda, tarım ve gıda ürünlerinin üretiminin sürdürülebilirliği temin edici düzenlemelerin, dünyayı bekleyen risklere karşı ülkemizin zamanlıca adım atması açısından önem arz ediyor.”

Kanun Teklifi’nde yer alan düzenlemelerle;

Kooperatifler, ticaret sicili kayıtlarını, finansal tablolarını, yönetim kurulu yıllık faaliyet raporlarını, genel kurul toplantı evrakını, ortaklarının kimlik, iletişim, pay ve ödemelerine ilişkin bilgilerini Kooperatif Bilgi Sistemi'nin (KOOPBİS) kurulmasını müteakip 1 yıl içinde sisteme aktaracak.

Serbest bölgelerde, kullanıcıların ihtiyacı olan doğal gaz altyapısını kurmak ve işletmek, kamu ve özel kuruluşlardan doğal gazı satın alarak bölge içinde dağıtım ve satışını yapmak işleticinin yetki ve sorumluluğunda olacak.

TOBB üyelerinden vergi mükellefiyet bilgisi kapalı olanların üyeliklerinin askıya alınmasının önü açılacak.

Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu'ndaki düzenlemeyle lisanslı depo işletmelerine 2 yıl için verilen lisans süresi 3 yıl olacak.

Vatandaşlarımızı mağdur edici haksız ticari uygulamaların önüne geçilecek. Perakende ticareti düzenleyen hükümlerle üretici, tedarikçi, perakende işletme ve tüketici arasındaki ticari ilişkinin mağduriyetlerin önüne geçilecek şekilde yeniden düzenlenmesi öngörülüyor.”

AK Parti Konya Milletvekili ve TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız’ın açış konuşmasından sonra Komisyon görüşmeleri başladı, Teklifin Komisyon’da kabul edilmesinin ardından toplantı sona erdi.

Görsel Kaynak: AB Haber Merkezi

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.