ABD’de bankaların peş peşe batmasının perde arkası ne? ABD’deki bankalar neden iflas etti?
Gündem, ABD’de bankaların batması oldu. Geçen hafta ABD’de Silvergate, Silicon Valley bankaları iflasa kurban gitti. Peki ABD’de bankaların peş peşe batmasının perde arkası ne? Detaylar haberimizde.
ABD’DE BANKALARIN PEŞ PEŞE BATMASININ PERDE ARKASI NE? ABD’DEKİ BANKALAR NEDEN İFLAS ETTİ?
Geçen hafta ABD’de Silvergate, Silicon Valley bankaları iflas etti. Bu iflas grubuna New York merkezli Signature Bank da dahil oldu. Haliyle birçok Amerika vatandaşı paralarını çekmek için bankalar önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Signature Bank, ‘’Amerika’da batan banka’’ olarak anılıyor.
Signature Bank iflası ile Washington Mutual ve Silicon Valley Bank’tan sonra ABD tarihinde batan en büyük üçüncü banka oldu. Signature Bank “sistemik risk” sebebiyle iflas etti. New York Finansal Hizmetler Departmanından (DFS) yapılan açıklamada, ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC) tarafından mevduat sahiplerini korumak için Signature Bank’a kayyum atandığı duyuruldu. Kripto para biriminin 2018 yılında sektörden müşteri kabul etmeye karar vermesiyle bankanın son yıllarda odak noktası oldu. 2021 yılında mevduatların yüzde 16’sından fazlası sektörden gelmiş olup Şubat 2023’e kadar yüzde 30 yedek paralar barındırdı. Kripto para yatırımcıları, banka hissesini 375 dolara kadar yükseltti. Bu durum bankaya ‘’Kripto banka’’ imajı vermiş olup, büyük risk barındırdı. Sistemik risk gerekçe gösterilerek banka kapatıldı.
Silicon Valley Bank’ın batması, 2008 yılında meydana gelen finansal krizden beri en büyük banka iflası olarak karşımıza çıkıyor. Silikon Vadisi Bankası, fon toplama veya alıcı bulma girişimlerinde başarısız olduğundan, eyaletin mali düzenleyicisi Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) tarafından kapatıldı. SVB, teknoloji girişimlerine kredi veren bir Kaliforniya merkezli bankaydı. Banka 21 milyar dolarlık menkul kıymeti 1,8 milyon dolar zararla sattığını açıkladı ve 2,25 milyar dolar sermaye toplama girişiminde bulundu. Ama bu girişimler başarısız olup banka iflas etti. SVB Financial'ın hisseleri, yatırımcıların hızla hisse satın almasından dolayı yüzde 60 düşüşe geçti. Piyasa öncesi işlemlerde ise yüzde 64 düştü ve durduruldu. SVB Financial, sermaye arttırma girişimlerinin başarısız olmasıyla şirketin satışı için görüşmeler yaptı. Ama alıcı bulma fikrinden vazgeçildi. Amerika Birleşik Devletleri’nin en büyük 16. Bankası olan Silikon Vadisi Bankası’nın çöküşü en büyük ikinci banka iflası olmamakla birlikte faaliyetlerini sürdüren bir bankadır. Faiz arttırma politikaları bankada daha fazla zarara sebep oldu.
Pandemi esnasında, teknoloji sektörü büyüdü. Silikon Vadisi Bankası’nın müşterileri ise bankaya milyarlarca dolar yatırımda bulundu. Toplam mevduat yaklaşık olarak 200 milyar dolara yükseldi. ABD Hazine tahvilleri ve ipoteğe dayalı menkul kıymetler gibi borçlara yatırım yaptı, ancak Federal Rezerv enflasyonla mücadele etmek için faiz oranlarını artırmaya başladığında, SVB'nin yatırımlarının değeri düştü. Silikon Vadisi Bankası’nın müşterileri, yüksek faiz oranlarından büyük zarar gördü. Bazı müşteriler fonlarını çekti. Çünkü özel sermaye yaratmanın artan maliyeti, daha az girişim fonu oluşturdu. Para çekme işlemlerindeki artışta Silikon Vadisi Bankası varlıklarını satarak 1,8 milyar dolar kayıp yaşadı. Bankanın iflas etmesinden dolayı bazı işletmeler doğal olarak maddi kayba uğradılar. Bu şirketler bankada bulunan paralarını geri almak için mücadele veriyorlar. Bankanın sonuçları teknoloji sektöründe belirli bir kısıtlamaya sebep oldu. Ama sektörlerin genel olarak sağlamlığını sürdürüyor.
Bu çöküşten etkilenmeyen bazı sektörler de karşımıza çıkıyor
• Roku
• Circle
• Roblox
• BlockFi
• Compass Coffee
• Camp
• Axsome Therapeutics
SILVERGATE ŞOKU BAŞLANGIÇ OLDU
Silvergate Capital, Kripto piyasalara faaliyet gösteriyordu. Ama Silvergate, geçen günlerde operasyonları sonlandırmayı ve kendi bünyesindeki bütün mevduatlarda geri ödemenin yapılacağını planladığını duyurmuştu. Silvergate, 14 milyar dolara ulaşan mevduat barındırıyordu. Bununla birlikte Fed’in faiz artışlarının yanında FTX'in Kasım’daki çöküşü bankada hasar oluşturdu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.