3 alanda daha KDV indirimi planı!

Hükümetin gıda ürünlerindeki KDV oranını yüzde 8'den yüzde 1'e düşürmesinin ardından hem tüketici hem de üreticinin yüzü güldü. Bunun üzerine eğitim, sağlık ve konut fiyatlarında da düzenleme planlayan hükümetin bu 3 alanda KDV indirimi uygulaması bekleniyor.

3 alanda daha KDV indirimi planı!
Yayınlanma:
Güncelleme:

Gıda ürünlerinde yüzde 8 olan KDV’nin yüzde 1’e düşürülmesinin ardından sıra diğer sektörlere geldi. Eğitim ve sağlık hizmetlerinde yüzde 8, konutta, 150 metrekarenin üzeri yüzde 18 KDV uygulanıyor. Bu KDV oranlarının indirilmesi planlanıyor.

Yükselen gıda fiyatlarında uygulanan KDV'nin yüzde 8'den yüzde 1'e düşürülmesi raflardaki etiketlere kısa sürede yansıdı. Bakanlığın sık sık yağtığı denetimlerle fiyat düşürmeyenlere ağır yaptırımlar uygulanacağını bildirmesi üzerine temel gıda maddelerinde yüzde 30'lara varan düşüşler kaydedildi. Gıdadaki 'pahalılık' sorunun halledilmesinin ardından bu kez de sıra diğer alanlara geldi.

Eğitim, sağlık ve konut fiyatlarındaki ani artış vatandaşı mağdur etmeye devam ederken hükümetin bu konuda da büyük bir adım atmak için hazırlandığı öne sürüldü. Kulislerden alınan bilgiye göre, özel eğitim ve özel sağlık hizmetleriyle konutlar için de KDV indirimleri planlanıyor.

HEDEF KAYIT DIŞINI AZALTMAK

Yeni Şafak'ın haberine göre, KDV düzenlemesi için çalışan Gelir İdaresi Başkanlığı, odalar ve sektör temsilcileriyle toplantılar düzenlerken, KDV’de de sadeleşmeye gidildi. KDV’deki sadeleşmeyle birlikte reel sektörün işleri kolaylaşacak, reel sektörün dinamizmi ve rekabet gücü artacak. Yatırım ortamı iyileşecek, kayıt dışı azalacak. Edinilen bilgilere göre, özel eğitim, özel sağlık hizmeti gibi sektörlerde de KDV oranlarında düzenleme öngörülüyor. Eğitim ve sağlık hizmetlerinde mevcutta yüzde 8 KDV uygulanıyor.

SEMTE GÖRE KDV DÜZENLEMESİ

Yapılacak çalışmayla birlikte eğitim, sağlık ve konut fiyatlarında da, gıdada olduğu gibi, benzer oranda indirim yapılması planlanıyor. Kovid-19 salgını nedeniyle veliler ve okulların üzerindeki maliyetleri azaltmak amacıyla eğitim ücretlerine uygulanan KDV oranı yüzde 8’den yüzde 1’e indirilmişti.

Konutlarda da farklı KDV oranları uygulanıyor. 150 metrekareye kadar olan evlerde KDV yüzde 1 olurken, 150 metrekarenin üzerindeki evlere ise yüzde 18 KDV uygulanıyor. Kentsel dönüşüm, yapı kooperatifleri ve TOKİ’lerde KDV oranı yüzde 1. Bu oranlarda da düzenleme yapılıyor. Semte göre de KDV düzenlemesi planlanıyor.

DEVLET 30 MİLYARDAN FERAGAT ETTİ

Gıdada yapılan yüzde 7’lik bir indirimle devlet 2022 yılında KDV iadeleri de dahil olmak üzere 30 milyar TL feragat etti. KDV indirimleriyle doğrudan vatandaşın cebi rahatlarken, üretici ile ticaret yapanlar da nefes alacak.

Kaynak:TGRT Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.