2025'te altın fiyatları ne olur? 2025'e dair öngörüler

Altın, 2024 yılında rekorlar kırarak son 10 yılın en iyi performansını sergiliyor. Yatırım

2025'te altın fiyatları ne olur?  2025'e dair öngörüler
Yayınlanma:

2024 yılı, altın fiyatları için rekorlar yılı oldu. Yıllık bazda 40 kez rekor kıran altın, 10 yılın en iyi performansını sergileme yolunda ilerliyor. Dünya Altın Konseyi, 2024’ün altının son 10 yılda en iyi yıllık performans gösterdiği yıl olma yolunda olduğunu açıkladı.

Kasım itibarıyla, dolar cinsinden altın fiyatları, 2023'ün aynı dönemine kıyasla yüzde 28’in üzerinde artış gösterdi. Yılın üçüncü çeyreğinde toplam altın talebi, ilk kez 100 milyar doları aştı. Yatırım talebi, jeopolitik riskler ve finansal piyasalardaki dalgalanmalar, altının yükselmesinde etkili oldu. Merkez bankalarının altın alımlarını hızlandırması da fiyat artışını destekledi.

2025'TE ALTIN PERFORMANSI NE OLACAK?

2025 için yapılan tahminlere göre, altının geleceği büyük ölçüde ABD Merkez Bankası'nın (Fed) politikalarına ve dünya genelindeki ekonomik gelişmelere bağlı olacak. Rapora göre, Fed’in 2025 yılı sonuna kadar 100 baz puanlık faiz indirimi yapması beklenirken, enflasyonun gerilemesine rağmen hedefin üzerinde kalmaya devam etmesi öngörülüyor. Avrupa merkez bankalarının faiz indirimlerini sürdürmesi ise altın fiyatları üzerinde etkili olacak.

Altının yükselişinin devam etmesi için Fed’in daha güvercin bir politika izlemesi gerektiği vurgulanıyor. Ancak, faiz indirimlerinde uzun süreli bir duraklama veya tersine dönüş, altın yatırım talebi üzerinde baskı yaratabilir.

ASYA'NIN ALTIN TALEBİNDEKİ ROLÜ

Asya, altın talebinin büyük kısmını oluşturan bir bölge olarak dikkat çekiyor. Çin ve Hindistan, altının en büyük pazarları olarak öne çıkarken, Asya genel olarak merkez bankaları hariç yıllık altın talebinin yüzde 60’ından fazlasını oluşturuyor. 2024'te Asyalı yatırımcılar, özellikle ilk yarıda altının performansına önemli katkı sağladı. Hindistan’ın ithalat vergisindeki indirimi de talebi artıran faktörlerden biri oldu.

Ancak, Çin ekonomisindeki ticaret savaşları riski, Çin’in tüketici talebini ve ekonomik büyüme beklentilerini etkileyebilir. Bu durum, altın talebini olumsuz yönde etkileyebilir.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.