2020 yılı tarımın umudu oldu (Özel Haber)

Son yıllarda kuraklık ve girdi maliyetlerinin artmasıyla umudu tükenen çiftçilere, 2020 yılı yağışlarının istenilen seviyede olması ve faizlerin indirilmesi yeniden heyecan getirdi. Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, tüm bu gelişmeleri değerlendirerek, “2020 yılı çiftçimiz için büyük umutlarla başladı ve devam ediyor” dedi.

2020 yılı tarımın umudu oldu (Özel Haber)
Yayınlanma:

Son iki yılda kuraklığın hissedilir boyutlarda yaşanması ve bunun yanında girdi maliyetlerinin de artması çiftçilere zor günler yaşattı. 2020 yılıyla birlikte yağışların yeterli olması bunun yanında çiftçi borçlarına gelen yapılandırmalar ve devam eden faiz indirimleri gibi girişimler çiftçiye yeni umutlar verdi. Tüm bu gelişmeleri değerlendiren Merkez Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, 2020 yılına büyük umutlarla baktıklarını söyledi. 2020 yılı başında faizlerin düşürülmesi ve üretim maliyetlerinin düşmesinin çiftçiye moral getirdiğini dile getiren Başkan Yağız, “Tarımın bu sene daha iyi geçeceğini görmemizin başında Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli tarafından 2019 yılı desteklerinin erken ödenmesi ve bunun çiftçimizin tam ihtiyacı olduğu dönemde verilmesi büyük moral kaynağı oldu. Bundan dolayı da Bakanımız ve ekibine teşekkür ederiz. 2020 yılına çok güzel ve olumlu bakıyoruz. 2020 yılının faiz indirimleriyle birlikte gelmesi ve devamında büyük desteklerin gelmesi de bizi umutlara yöneltti. Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak’tan 2015-2019 yıllarında borcu olan çiftçimiz için sicil affı ve faizsiz ödeme yöntemlerinin getirilmesini istiyoruz. Geriye dönük borçlarımızı da rahatça ödediğimiz zaman çiftçimiz için artık üretmek çok daha güzel olacak. Bunun yanında ithal gelen damlama sistemleri, tarım ilaçları fiyatlarında büyük düşüşler yaşandı. Fiyatların düşüşü çiftçimiz için büyük bir umut ve moral kaynağı oldu” dedi.

“YAĞIŞLAR REKOLTELERİ YÜKSELTECEK”

Başkan Yağız, son dönemde yağışların oldukça yeterli olduğunu söyleyerek, bu yıl hasat döneminde

güzel bir ürün beklediklerini dile getirdi. Özellikle hububatta çok iyi rekolteler olacağını söyleyen Başkan Yağız, “Geçen yıl hububat fiyatlarında izlenen politikanın aynen bu yıl için de devam ettirilmesini istiyoruz. Bakanımız fiyatları açıkladıktan sonra, taban fiyatlara sahip çıktı ve belirlenen fiyatların altında asla hububat satışı yapılmadı. Bunun takibini de bakanlığımız yaptı ve bu yıl da verilecek yeni fiyatların aynen uygulanmasını talep ediyoruz. Bu yıl CKS sistemlerinde hububatın yoğun olarak ekildiğini görüyoruz. Tarım sektörünün morale ihtiyacı vardır ve bunlar hep çiftçimiz için güzel gelişmelerdir” diye konuştu.

“KONYA ŞEKER’E SAHİP ÇIKILMALI”

Konya Şeker’in Manisa’da bulunan termik santrallerinin kapatılmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Başkan Yağız, bu durumun bir an önce çözüme kavuşması gerektiğinin altını çizdi. Konya Şeker’in Türkiye’nin parlayan yıldızı olduğunu söyleyen Yağız, “Konya Şeker, Türkiye’de marka değeri yükselen bir kuruluşumuzdur. Bugün Konya Şeker, Türkiye’nin birçok ithal ettiği ürünleri kendi bünyesinde üretebiliyor. Bazı ithal ürünlerde de tamamen önünü kesti. 222 bin çiftçinin bulunduğu Konya’da her çiftçi dolaylı dolaysız olarak Konya Şeker’den faydalanıyor. Recep Konuk’la birlikte Konya Şeker, Türkiye’nin parlayan yıldızı oldu. Böyle bir devasa şirkete hepimiz sahip çıkmalıyız. Son zamanlarda gündeme gelen termik santraller konusunun da acilen çözüme kavuşması gerekiyor. Çünkü Konya Şeker 56 bin çiftçinin ortaklaşa kurduğu bir kurumdur ve Konya Şeker’e gelecek her zarar bu çiftçilerimizi etkileyecektir. Burada Konya Şeker’e de karalama kampanyası başlatılmaya çalışıldı. Konya Şeker’e şehir olarak, tüm STK’larla, işadamlarıyla, çiftçisiyle, sanayicisiyle, siyasetçileriyle sahip çıkılması gerekiyor. Biz ziraat odaları olarak Konya Şeker’in yanındayız. Santraller konusunda ise bacaların takılması için süre verilmesi veya başka yollarla buna bir çözüm bulunmasını talep ediyoruz. Bu konuda da Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dan destek bekliyoruz” dedi.

KONYA’YA DEV SERA ALANI GELİYOR

Konya’nın seracılık alanında yeterli seviyede olmadığını söyleyen Başkan Yağız, son yaptıkları çalışmayla birlikte Meram’da bir milyon metrekarelik bir alanda modern seracılık faaliyeti sürdürülmesi için girişimlere başladıklarını ifade etti. Bu konuyla ilgili Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ile görüştüklerini anlatan Yağız, “Meram’da belirtiğimiz bir alanda kapalı sistem seracılığa geçilmesini söyledik. Bu proje açıkta 25 ton aldığımız domatesi seracılık ile 75 ton alacağımız bir projedir. Meram’a ilan edilecek bir sera bölgesi ihracat için de büyük kar sağlayacaktır. Sayın başkanımıza bu konuyu açtık ve destek vereceklerini söyledi. Kalkınma Dairesi Başkanlığı’na talimat verdi ve araştırmalar başladı. Bu konuda da bizler konuya çok önem veriyoruz takipçisiyiz. Küresel ısınmayla birlikte Akdeniz’in sıcaklık seviyesine yaklaşıyoruz. Bu durumu avantaja çevirip Konya’da büyük alanda seracılık faaliyetini modern olarak yapacağımıza inanıyorum” diye konuştu. 

“BOŞA GİDEN SULARIMIZI TARIM İÇİN KULLANMALIYIZ”

Konya’da tarımın geleceği için de birçok proje üretilmesinin altını çizen Yağız, denizlere akan nehirlerin Konya Ovası Kapalı Havzası’na yönlendirilmesi gerektiğini belirtti. Mavi Tünel Projesi’yle başlanan bu tür projelerin devam etmesini söyleyen Yağız, “Bizim de uykularımızı kaçıran olaylardan bir tanesi gelecek nesillerimize neler bırakacağımız yönündedir. Günümüzdeki savaşlar enerji üzerinden gerçekleşiyorsa, gelecekte savaşlar, su ve gıda yüzünden çıkacaktır. Bu yüzden bizlerin de gelecek için büyük projeler yapmamız gerekiyor.  Bunun başında da su için yapacağımız planlarımız olmalı. Su olmazsa hayat olmaz. Bugün dünya küresel ısınmadan dolayı açlıkla karşı karşıya. Bu durumları şimdiden görerek, boşa akan sularımızı tarım için değerlendirmeliyiz. Yeraltı sularımızı kullanmadan bunu geleceğe taşımalıyız. Hükümetimizin bu konuda birçok çalışma yapıyor. Konya’nın ihtiyacı olan su 2 milyon metreküp ve bunu dış havzalardan getirmeliyiz. Böylece yeraltı kaynaklarımızı da geleceğe sağlamca bırakmış olacağız. Konya’ya istenilen miktarda su geldiği zaman kırsal alandan alınan ürün 3 katına çıkacak ve bu da ülkemiz için büyük bir gelir olur” dedi.

“DESTEKLEMELER YETERLİ FAKAT DAĞINIK”

Tarıma verilen desteklemeleri yeterli bulduklarını fakat desteklemelerin çok fazla kalem olarak ayrıldığını dile getiren Yağız, “AK Parti hükümeti döneminde tarıma verilen destekler katlanarak devam etti. Ancak destekleme kalemleri oldukça fazla oldu. Hükümetimiz kendi verdiği desteği kendisi çiftçiye anlatamıyor. Bu desteklemeler daha az kalemde toparlanırsa daha verimli ve sonuç odaklı olacağına inanıyoruz. Çok çeşitli olduğu için bazı desteklerimiz göze görünmüyor ve yeterli sonucu vermiyor. Desteklemeler 3 ana kalemde toplanmalıdır” şeklinde konuştu.

“ELEKTRİK TARİFESİ MESKEN OLMALI”

Başkan Yağız, çiftçinin sorunlarının başında sulama için kullandığı elektrik harcamalarına değindi. Çiftçinin kullandığı elektrik bedelinin yüksek olduğunu hatırlatan Başkan Yağız, “Türkiye’de kullanılan elektriğin yüzde 3’ünü sulama yapmak için çiftçimiz kullanıyor. Bu oranın devletimize aşırı yük getirmeyeceğine inanıyorum. Mesken tarifesi olduğunda çiftçimiz için bu yıl daha da güzel geçecektir” diye konuştu.

YEREL YÖNETİME TEŞEKKÜR

Başkan Yağız, başta Büyükşehir olmak üzere Meram Belediyesi’nin üreticiye büyük oranda ekipman desteği sağladığını söyleyerek teşekkür etti. Meram’ın 67 mahallesinden 47’sinin tarıma dayalı geçindiğini hatırlatan Başkan Yağız, “Dolayısıyla bu mahallelerimizde çok küçük makinelerle büyük işler yapılan ekipmanlarımız gerekiyordu. Büyükşehir Belediye Başkanımız Altay ve Meram Belediyesi Başkanımız Kavuş, Meram’a yüksek miktarlarda maliyeti olan ekipman desteği vereceklerini söylediler. Bu açıklamayla birlikte çiftçilerimizin yüzü güldü ve kendilerine bu konuda çok teşekkür ediyoruz. Yerel yönetimlerin tarıma verdiği destelemeler morallerimizi yükseltti” diye konuştu.

“SORUNLAR ÇÖZÜME BİR BİR KAVUŞUYOR”

Geçtiğimiz ay meclise giderek milletvekilleri ve Bakan Pakdemirli ile görüşmelerini de anlatan Yağız, “Meclisteki ziyaretlerimizde sorunlarımızı rapor halinde ilettik. Bunların içerisindeki sorunları da uzun uzun anlattık. Bakanımız birçok sorunun yapılabilirliği olduğunu ve bizzat kendisi tarafından takip edileceğini söyledi. Konya nüfusunun yüzde 40 direkt tarımla,  yüzde 30’unun da dolaylı olarak tarımla geçindiğini biliyoruz. Konya’daki tarımın sorunları hepimizi ilgilendiriyor. Sorunların bir bir çözüme ulaşacağına inanıyoruz” dedi.

Muhabir. Servet R. Çolak

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.