Yüksek lisansa yurtdışı yasağı geliyor

Milli Eğitim Bakanlığı, son dönemde yaşanan ekonomik sorunlar ve ABD ile yaşanan siyasi gerilimlerden sonra yeni bir düzenlemeye ilişkin çalışma başlatacak. Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı ile yürütülecek olan çalışma neticesinde doktora dışında yüksek lisans için yurtdışına öğrenci gönderilmemesi planlanıyor.

Yüksek lisansa yurtdışı yasağı geliyor
Yayınlanma:

Son dönemde dış politikada ve ülke ekonomisinde yaşanan sıkıntılar Milli Eğitim Bakanlığı’nı da yeni çalışmalara yönlendirdi. Bakanlık, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı ile yürütülecek olan bir çalışma ile bazı alanlar dışında yüksek lisans eğitimi için yurtdışına öğrenci gönderilmemesi için yeni politikalar üzerinde çalışıyor.

YÜKSEK LİSANSTA PARAMIZ İÇERİDE KALACAK

Milli Eğitim Bakanlığı hem dış politikada yaşananlar hem de ekonomik olarak ortaya çıkan sorunlar neticesinde bazı önlemler alma yoluna gidecek. Bu konuda çalışma yürüten bakanlık, özellikle yüksek lisans ile ilgili ciddi bir karar alacak. Yurtdışında yüksek lisans eğitimine öğrenci gönderilmemesine ilişkin çalışma yürüten bakanlık, milyon dolarlarca paranın içeride kalmasını planlıyor. Sadece ülkemizden ABD’de eğitime giden öğrenciler yıllık 35 milyon dolarlık bir para bırakıyor. Avrupa ülkeleri ile diğer ülkeler de eklenince yüksek lisansa harcanan paranın yıllık 100 milyon dolar civarında olduğu düşünülüyor.

YÖK İLE YAPILACAK TOPLANTIDA NETLEŞECEK

MEB tarafından YÖK ile ortak yürütülmesi planlanan uygulama neticesinde detayların önümüzdeki günlerde netleşeceği öngörülüyor. Bu konuda YÖK’un önerileri ve tavsiyelerini dinleyecek olan bakanlık, nasıl bir yöntem geliştirileceğine, hangi alanlarda izin verilip hangi alanlarda sınırlama getirileceğine de karar verecek. Söz konusu çalışmaya ilişkin MEB ve YÖK arasında kısa süre içinde bir toplantı yapılacağı ve detayların da netleşeceği öğrenildi.

DOKTORA DA İSE AVRUPA VE ASYA’YA YÖNLENDİRİLECEK

MEB’in yaptığı planlamadan sadece yüksek lisans eğitimi yapacaklar değil, doktora eğitimi planlayanlar da nasipleniyor. Dış politikanın bir gereği olarak MEB, özellikle ABD’ye doktora eğitimlerine ağır kıstaslar getirerek, öğrencileri Avrupa ve Uzakdoğu Asya’ya yönlendirecek. Bu konuda da teşvik edici bazı uygulamalar getirilmesinin de gündemde olduğu belirtiliyor.

BAKAN YARDIMCISI SAFRAN, DETAYLARI PAYLAŞTI

Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Mustafa Safran, önceki gün Eğitim-Bir-Sen’in yükseköğretim 2018 raporunu açıkladığı toplantıda konuya ilişkin detayların bir bölümünü paylaştı. Safran, yurt dışına öğrenci gönderilmesi konusunda çalışma yapacaklarını dile getirerek, “YÖK başkanı ile bu konuyu görüşeceğiz. ABD’ye yıllık yurt dışı yüksek lisans ve doktora öğrencileri için ödediğimiz para 35 milyon dolar. Bunu çok reel bir rakam olarak görmüyoruz ve öğrenciler de bize göre rasyonel bir gelişim göstermiyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin bize yüklediği bir vebal bu ekonomik olarak. Yükseköğretim Kurulu’na, Türkiye’nin ekonomik tablosunu da göz önüne alarak bir çalışma teklif edeceğiz. Yüksek lisansı burada yaptıracağız. Bir istisnası var, çok spesifik branşlar var. Türkiye’deki üniversitelerde yüksek lisans olarak açılmamış branşlar var. Bunlar dışında hiçbir öğrenciyi yüksek lisans için eğitim, işletme, iletişim, öğretmenlik, mühendislik gibi alanlarda yurt dışına göndermeyeceğiz. En iyi üniversitelerimizde yüksek lisanslarını yapacaklar, sonra doktora için yurt dışına göndereceğiz. Bizim bundan yıllık kazancımız 20 milyon dolar” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.