YKS tercihi yaparken nelere dikkat edilmeli (Özel Haber)
Bilim Özel Eğitim Kurumları Müdürü Abdullah Yılmaz, Yükseköğretime Geçiş Sınavı tercih süreci hakkında bilgi verdi.
YKS sonuçlarının açıklanmasının ardından üniversite tercih işlemleri başladı. YKS tercih işlemleri 29 Temmuz'da bitecek. Yükseköğretime Geçiş Sınavı tercih süreci hakkında gazetemize bilgiler veren Bilim Özel Eğitim Kurumları Müdürü Abdullah Yılmaz, “Her öğrencinin tek bir puan türü ve puan türüne göre elde ettiği başarı sıralaması yok. Dolayısıyla tercih yaparken hem bizlerin (tercih danışmanlarının) hem de öğrencilerin hangi programın, hangi puan türüyle öğrenci aldığını, öğrencinin mezun olduğu liseye göre ekli başarı puanı ve başarı sıralamasından faydalanıp faydalanmayacağı gibi önemli detayları bilmesi gerekiyor. Sınav sonuç belgesinde ayrıntılara dikkat edilmezse öğrencilerin yanlış başarı sıralamaları doğrultusunda yanlış yönlendirmeye gidilebilir ”dedi. Her öğrencinin sınava hazırlanmaya başlamadan önce araştırma yapmaları gerektiğini vurgulayan Yılmaz “Doğru tercih, tercih haftasında yapılmaz. Doğru tercih en başta ortaokulu bitirdikten sonra doğru liseye gitmekle başlar. Çünkü kendisine uymayan, ilgi ve yeteneklerine hitap etmeyen ve ileride olmak istediği mesleğe ulaşmak için gerekli olan akademik bilgi ve beceriyi sağlamayacak olan bir liseye giden öğrenci üniversite sınavına hazırlanırken diğer arkadaşlarına göre 1-0 geriden başlamış oluyor. Öğrencilere 8. sınıftayken liseler doğru tanıtılmalı” ifadesinde bulundu.
“SINAV BİRAZ DAHA SADELEŞTİ”
Sadece sınavın adının değiştiğini içeriğin aynı olduğunu ifade eden Yılmaz, “Ülkemizde kullanılan kat sayılar, alan içi dışı tercihlerde verilen avantaj ve dezavantajlar, meslek liselerinde öğrenim gören öğrencilerin lisede okudukları alanların devamı niteliğindeki iki yıllık veya dört yıllık programlara gidişlerindeki ek puan alma ya da almama durumlarında değişiklikler oluyor. Sadece TYT ve AYT olarak sınavın adı değişmiş oldu. Sınav biraz daha sadeleşti, soruların içeriği ile ilgili değişiklikler var. Öğrenciler daha çok kaynak olarak kullandıkları her türlü dokümanlarda gördükleri motomot soru tipini sınavda da aynı şekilde görmeye alışıklar. O bilgiyi yeni bir programa uyarlama, başka bir konuya transfer etme noktasında sorun yaşıyorlar. Soru tipleri öğrencileri düşünmeye, eleştirmeye, konular ve bilgiler arasında bir karşılaştırma yapıp transferi gerektirdiği için öğrenciler zorlanıyor” dedi.
“BİZDEN YARDIM ALMAK İSTEYEN HER ÖĞRENCİYE AYNI HİZMETİ SUNUYORUZ”
Öğrenciler tarafından sayısalda tıp, eşit ağırlıkta hukuk, sözelde özel eğitim öğretmenliğinin daha çok tercih edildiğini sözlerine ekleyen Yılmaz, “Biz tercih danışmanlığını sadece kurum öğrencilerine sunmuyoruz. Hangi kurumdan geldiğine bakılmaksızın buraya gelip bizden yardım almak isteyen her öğrenciye aynı hizmeti sunduğumuzu, öğrenciye doğru tercih yapma sürecinde yardımcı olmak istediğimizi vurgularız” dedi.
Muhabir: Gül Ayyıldız
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.