Yaz döneminde eğitim olmayacak
Okulların yaz tatilinde açılıp açılmayacağı konusunda kafa karışıklığı yaşayan veliler ve öğrenciler için açıklama yapan Eğitim Bir-Sen ve Türk Eğitim-Sen Konya Şube başkanları, okulların açılmayacağını, telefi eğitimlerinin de 8. ve 12. sınıflar için yapılacağını dile getirdiler.
Koronavirüsün salgınını başarılı şekilde yöneten Türkiye, önümüzdeki günlerde normalleşme sürecine girmeye hazırlanıyor. Özellikle eğitim konusunda kafa karışıklığı yaşayan öğrenciler ve veliler için eğitimdeki süreci anlatan Eğitim Bir-Sen Konya 1 Nolu Başkanı Nazif Karlıer ve Türk Eğitim-Sen Konya Şube Başkanı Tanfer Ata, okulların açılmayacağını, yaz döneminde öğrenciler için yapılması planlanan telafi eğitiminin kurs maiyetinde olacağını söylediler. Telefi eğitimin sadece eksik kalan konuların giderileceğini söyleyen başkanlar, burada öğrencinin katılmasının da kendisi için büyük yararı olacağını söylediler.
KARLIER: 8. VE 12. SINIFILAR İÇİN TELEFİ EĞİTİMİ YAPILABİLİR
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarını örnek veren Başkan Karlıer, okulların 1 Haziran’da açılmayacağını dile getirdi. Okulların bu tarihte açılması durumunda da sadece 8 ve 12. sınıflara olacağını söyleyen Karlıer, “LGS ve DGS sınavlarında kapsam daralıyor ve 2. Döneme ait konular çıkartıldı. Bu konuda öğrencilere kolaylıklar sağlanacak. Birinci dönem notları ikinci dönem için de geçerli olacağı için öğrencilerimiz sınıfı geçmiş olacak. Çocukların bu sene normal şartlarda okula gitmeyecekler. Yaz döneminde yapılacak telefi eğitiminde de 8. Ve 12 sınıflar eksik kaldığı konular sınavlarda gerekli olduğu için onlara yapılacaktır. Okulların açılmayacağını söyleyebiliriz” dedi.
“EĞİTİM, BİRÇOK SEKTÖRÜ BAĞLIYOR”
Salgın tamamen bitmeden okulların açılmasının tehlikeli olduğunu da söyleyen Karlıer, “salgınla mücadelede başarılı bir yönetim yürütüldü. Bundan sonra da bu süreç devam edecektir” diye konuştu. 25-26 Temmuz 2020 tarihine ertelenen YKS’nin 27-28 Haziran’a alınmasını değerlendiren Karlıer, “sınav tarihinin yeniden geriye alınmaması daha iyi olurdu. Fakat şu anda sınavın saatinde ekleme yapıldı. Bunun yanında iki bölüm yapılarak öğrencilere gerekli kolaylıklar sunuldu. Bu sürecin hemen bitmesi için ve yaz dönenimde birçok sektörün eğitime bağlı olmasından dolayı öne alındığını düşünüyoruz. Bu sürecin böyle olması da normal sürece döndüğümüzün kanıtıdır” diye konuştu.
ATA: YAŞAMIN DURDUĞU NOKTADAYIZ
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 25-26 Temmuz 2020 tarihine ertelenen YKS’nin 27-28 Haziran’da yapılacağını değerlendiren Türk Eğitim-Sen Konya Şube Başkanı Tanfer Ata, bunun öğrenciler için psikolojik olarak bir üzüntüye sebep olduğunu dile getirdi. İleri ertelenen sınavın yeniden geriye çekilmesinin bazı tepkileri beraberinde getirdiğini söyleyen Ata şu şekilde değerlendirme yaptı; “Sadece eğitim sektörünü düşünmemek lazım. Şu anda işlerin tamamen durduğu bir dönemdeyiz. Türkiye’nin bütün sektörleri değerlendirilerek bu karar alındığını düşünüyoruz. Biz öğrencilerimize biran öne sınava odaklanmaları gerektiğini söylüyoruz. Ahlarla, itirazlarla hiçbir şey kazanamayız. Öğrenci ve velilerimiz var olan süreci en iyi şekilde değerlendirmelerini bekliyoruz”.
“Okullar yeniden açılmayacaktır”
Telefi eğitimi konusunu da değinen Ata, bu eğitimin daha netleşmediğini söyledi. Okulların 1 Haziran’da açılabileceği ihtimali olduğunun da altını çizen Ata, “Burada temkinli konuştular ve okulların açılabileceği duruma göre değişebilecek. İlk akla gelen, 1 Haziran’da açılsa bile buradaki eğitimler çok verimli olur mu bunun değerlendirilmesi gerekiyor. Telefi eğitiminin de yapılıp yapılmayacağı net olarak açıklanmadı. Genel açıklamalardan çıkan sonuca göre okullar açılmasa bile birinci dönem notuyla sınıf geçilecek, karne alınacak. Son sınıflarda da hiçbir endişe duymamaları gerekiyor. Okulların 1 Haziran’da açılıp açılmayacağı Bilim Kurulu’nun kararına göre olacak. Okullar açılmasa bile öğrenciler 1. Dönem notlarına göre karnelerini alacaklardır” dedi.
Telefi eğitimi için Türk Eğitim-Sen olarak teklif önerdiklerini söyleyen Ata şöyle konuştu; “Türkiye bir tarım ve turizm ülkesi olduğu için yaz döneminde bu sektörler çalışıyor. Özellikle tarımda hasat zamanı olduğu için birçok veli çocuklarının okulu bittikten sonra tarlalarda çalışmaya veya kendi tarlalarıyla uğraşıyorlar. Bu durumlar göz önünde bulundurularak telafi eğitimin eylül ayının ilk iki haftasında yapılmasını önerdik” diye konuştu.
Muhabir: Servet R. Çolak
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.