Türk Eğitim Konya Şubeleri’nden ortak açıklama

Türk Eğitim Konya Şubeleri’nin ortaklaşa düzenledikleri basın açıklamasında konuşan Türk Eğitim-Sen Konya 1 Nolu Şube Başkanı Ali Köç, “Öğretmenlik Meslek Kanunu bütçe görüşmelerinin sona ermesinin hemen ardından TBMM’ye getirilmelidir” dedi.

Türk Eğitim Konya Şubeleri’nden ortak açıklama
Yayınlanma:
Güncelleme:

Konya Milli Eğitim Müdürlüğü önünde gerçekleştirilen basın açıklamasına Türk Eğitim-Sen Konya 1 Nolu Şube Başkanı Ali Köç, Konya TES 2 Nolu Şube Başkanı Fatih Çakmaktepe ve TES 3 Nolu Şube Başkanı Fatih İşçan, yönetim kurulu üyeleri ile Kamu Sen Konfederasyonu’na bağlı sendikaların Konya Şube Başkanları ve  çok sayıda sendika üyesi katıldı. Türk Eğitim- Sen Konya Şubeleri adına açıklamada bulunan TES Konya 1 Nolu Şube Başkanı Ali Köç yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun çıkarılacağı ilk olarak 23 Ekim 2018 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen 2023 Eğitim Vizyonu Tanıtım Toplantısı’nda duyurulmuştu. Tam Meslek Kanunu unutuldu mu? diye sorarken Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan, 23 Kasım 2021 tarihinde ‘Çalışmaları tamamlanan Öğretmenlik Meslek Kanunu'nu inşallah kısa sürede Meclisimizin takdirine sunacağız’ dedi. Türk Eğitim-Sen olarak, öğretmenlik mesleğinin saygınlığını artıran ve mesleğin statüsünü sağlam bir zemine kavuşturacak bir meslek kanunu talebimizi yıllardır ortaya koyuyoruz. Bu doğrultuda Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu desteklediğimizi ifade etmiştik. Tabi bu desteğimiz, devlet memuru olmamız hasebiyle sahip olduğumuz mevcut hak ve kazanımlarımızın baki kalması kaydıyla olacaktır. Öte yandan hazırlıkları tamamlandığı söylenen Meslek Kanunu’nun eğitimin paydaşlarıyla henüz paylaşılmamış olmasını da anlayabilmiş değiliz. Kapalı kapılar arkasında süreç yürütülmesini kabul etmiyoruz. Meslek Kanunu’nun bir an önce paydaşlar ve kamuoyu ile paylaşılması noktasında Bakanlık’tan bir an önce adım atmasını bekliyoruz.”

“ÜLKEMİZDE ÖĞRETMEN MAAŞLARI ÇOK DÜŞÜK”

Eğitim çalışanlarının 23 Ekim 2018 tarihinden beri beklediğini ifade eden Başkan Köç, “Söz verildiği halde üç yılı aşkındır Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili somut bir adım atılmamış olması kabul edilemez bir durumdur. Bu durum, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ciddiyetiyle bağdaşmamaktadır. Bundan dolayı bu konuda daha fazla gecikme yaşatılmamalı ve 2022 bütçe görüşmelerinin tamamlanmasıyla birlikte meslek kanunu TBMM gündemine getirilmeli ve derhal yasalaşmalıdır. Bu konuda TBMM’deki tüm partilerin katkısını beklediğimizi ifade ediyoruz. 2021 Ekim ayı itibariyle son bir yılda 4 kişilik ailenin zorunlu harcamaları aylık 1.747,29 TL artmıştır. Türkiye İstatistik Kurumu’ndan alınan Ekim 2021 fiyatlarına göre tek kişinin yoksulluk sınırı 4.514,13 TL,  dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 9.373,14 TL olarak belirlenmiştir. Enflasyon aralık ayında açıklanan oranı yüzde 21.31 çıkmış, alım gücü iyice düşmüştür.  OECD ülkeleri ile kıyaslandığında da ülkemizde öğretmen maaşları çok düşüktür. Öğretmen maaşlarında OECD ortalaması 10 yıllık ilkokul öğretmeni için yıllık brüt 44 bin 871 dolar, 15 yıllık ilkokul öğretmeni için yıllık brüt 48 bin 025 dolardır. Bu rakam satın alma gücü paritesine göre hesaplanmıştır. Cumhuriyetin ilk kuruluş yıllarında da bir öğretmen maaşı 25 Cumhuriyet altını iken bugün 1 Cumhuriyet altınına eş değerdir. Dolayısıyla alım gücünün giderek düştüğü, enflasyon rakamlarının ortada olduğu bu dönemde tüm öğretmenlerimize, eğitim çalışanlarına ve kamu çalışanlarına son bir yıldaki kayıpların telafisi için en az bin TL seyyanen zam yapılmalı, yüzde 3 refah payı maaşlarına eklenmelidir” şeklinde konuştu. Ferit Hepokur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.