Konya'daki sendikalardan ortak mesaj: Eğitim sistemi köklü bir reforma girmeli

3 milyonu aşkın adayın katıldığı 2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları açıklandı. Konya'daki sendika ve kurum başkanları sonuçları değerlendirdi

Konya'daki sendikalardan ortak mesaj: Eğitim sistemi köklü bir reforma girmeli
Yayınlanma:

ÖSYM’nin en kapsamlı sınavlarından biri olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) 3 milyon 243 bin 425 aday başvurdu. Toplam 96 bin 518 aday sıfır çekerken veriler, eğitim sisteminin içinde bulunduğu tabloyu da gözler önüne serdi.

Eğitimciler Birliği Sendikası Konya 2 No’lu Şube Başkanı Şenol Metin, “Eğitimde akademik anlamda başarılı ve başarısız dediğimiz kitlenin arasındaki makasın genişliği geçmişten beri bir sorun. Yükseköğretime dair sıkıntılarımızın başında öğretim programlarımız ile hayat arasında bağlantımız kopukluğu geliyor. Yükseköğrenim görmüş olmak bir mesleği icra etmek için yetersiz kalıyor. Öğrencilerimizin yalnızca okulda gördükleriyle yetinmemesi, kendine ilave yatırımlar yapması gerekiyor" ifadelerine yer verdi.

"ORTALAMALARDA İZAH EDİLEBİLİR BİR DÜŞÜŞ VAR"

Eğitimciler Birliği Sendikası Konya 2 No’lu Şube Başkanı Metin, son yıllarda üniversiteye girmenin sorun olmaktan çıktığını dile getirdi. Eğitimde erişilebilirlik probleminin kalmadığını ifade eden Metin, “Bu yıl YKS’nin kendine has bir özelliği vardı. Geçmiş yıllardaki sınavlara 1 milyon öğrenci başvururken bu sene 3 milyon bandını aşarak 3 milyon 230 bin öğrenci başvurdu. Bunun otomatik olarak istatistiksel verileri değiştireceği çok açık. Bunun eğitim sisteminin başarısına ya da başarısızlığına yönelik bir etkisi olacağını düşünmüyorum. Ortalamalara baktığımızda geçmiş yıllara göre izah edilebilir bir düşme var” dedi.

Öğrencilerin üniversite tercihlerini yaparken dikkat edeceği konuları açıklayan Metin, şunları dile getirdi: “Gençlerimiz kendisini 10 yıl sonra da gerçekleştireceği ve mutlu edeceği meslekleri tercih etsinler. Konya bu durumda Türkiye’de iyi bir konumda yer alıyor. Gençlerimizi Konya’ya bekliyoruz.”

“KABAHAT ÇOCUKLARDA DEĞİL, EĞİTİM SİSTEMİNDE”

Eğitim-İş Konya Şube Başkanı Özgür Ulaş Yiğit de YKS sonuçlarının ilan edilmesinin ardından açıklamalarda bulundu. Başkan Yiğit, sınav sonuçlarında doğru yanıtların bu sene oldukça düşük olduğunu söyledi.

Başkan Yiğit açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

3 buçuk milyon aday sınava girdi ve 96 bin 518 kişi sıfır çekti. Eğitim sistemi köklü bir reforma girişmediği müddette bu sarmaldan kurtulma şansımız yok. Bu zamana kadar yapılan tüm sınavlarda olduğu gibi bu sınavlar da bilgiyi ölçmeye değil, elemeye yönelik bir sınav. Amaçları bilgiyi ölçmek olan bir zihniyet, çocuklardan sınava giriş ücretleri olarak bu kadar para talep etmez. 350 - 450 TL civarında giriş ücreti alıyorsun elde edilen kâr hesap makinasına dahi sığmaz.

Öğrenciler artık kredi çekip sınavlara girmeye çalışıyor. Etüt merkezleri ve özel okullardaki artış, devlet okullarındaki çöküş hep bunun göstergesi. Her şeyde olduğu gibi eğitimde de işi ticarete döktüler. Eğitime de ticari bir zihniyetle yaklaşılıyor. Olan çocuklarımıza oluyor. Başarısız olan çocuklarımız asla kendini suçlamasın, kabahat onlarda değil. Kabahat bu eğitim sistemini dayatanlarda. Üniversite sınavları Milli Piyango gibi; çıkmayacağını bildiğin halde bir umut giriyorsun. AKP çocuklardan geleceğe dair emeklerini çaldı. Çocuklar bu ekonomik şartlarda nasıl okuyacağının, mezun olsa nasıl iş bulacağının derdine düştü.

“KONYA’DA ÇOK DAHA GÜZEL İŞLER YAPILACAĞINA İNANIYORUM”

Türk Eğitim-Sen Konya 2 No’lu Şube Başkanı Fatih Çakmaktepe de şunları söyledi:

“Teknolojinin hızla ilerlediği bir çağda yaşıyoruz. Elbette ki bu dönem bizlerin öğrenci olduğu dönemlerle farklı özellikler arz ediyor. Öğrencilerimiz doğal olarak çağın getirdiği yeniliklerden daha kolay etkileniyor. Eleştirdiğimiz kısımlar olmasına rağmen ben Türk gençliğine yürekten inanıyorum. Konya’daki eğitimi bir bütün olarak görüyoruz. Konya’da YKS’de güzel sonuçlar alındı. Buradaki başarının en büyük paydaşları elbette ki eğitimcilerimiz. Ben Konya’da çok daha güzel işler yapılacağına inanıyorum.”

Eğitim sistemindeki eksiklere değinen Çakmaktepe şu ifadelere yer verdi:

“Sistemde tespit ettiğimiz en büyük sorun aslında liyakat konusunda yeterince hassasiyetin bulunmaması. Maalesef bu sorun bazı kurumlarda kronikleşti. Eğer bu sorunu çözersek eğitim sistemimizin önündeki en büyük engeli kaldırmış olacağız.”

“ÖĞRENCİLER EMEKLERİNİN KARŞILIĞINI ALAMIYOR”

Bilim Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Yılmaz ise YKS’de sınav sisteminden kaynaklanan ölçme sorunları olduğunu dile getirdi. Abdullah Yılmaz, “Sınav bilgiye değil, rekabete dayalı bir sınav oldu. Öğrencileri tamamen ölçen, kapsam geçerliliği olan bir sınav değildi. Öğrencinin o anki performansını ölçen bir sınavdı. Öğrenciler emeklerinin karşılığını alamıyor ve birçok öğrenci Türkiye’de okumak yerine yurtdışına çıkmanın derdinde. Bizim başarılı öğrencileri Türkiye'de tutacak sisteme geçmemiz gerekiyor. Topyekûn bir seferberlik başlatılmalı” diye konuştu.

Konya’nın eğitim seviyesinin önde olduğunu belirten Yılmaz, “Konya’nın eğitim seviyesinde önde olma nedenleri özel okul ve dershane sayısının fazla olması. Veliler de bu kurslara talep gösteriyor. Dolayısıyla kurslar okulların başarısını destekliyor” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.