Orhan Yıldırım: Öğretmenlik Meslek Kanunu yeniden düzenlenmeli
Eğitim-İş kolunda gerçekleştirilen ‘İş Bırakma’ eyleminde açıklamada bulunan Eğitim-İş Genel Merkez Hukuk Sekreteri Orhan Yıldırım, “Öğretmenlik Meslek Kanunu, tüm eğitim emekçilerinin görüşlerinin de yansıyacağı şekilde yeniden düzenlenmelidir” dedi.
Türkiye genelindeki Eğitim-İş kolunda gerçekleştirilen ‘İş Bırakma’ eylemini Eğitim-İş Konya Şubesi de katılarak, basın açıklaması yaptı.
Gadevat Parkındaki Basın açıklamasına Eğitim-İş Genel Merkez Hukuk Sekreteri Orhan Yıldırım, Konya Şube Başkanı Özgür Ulaş Yiğit, yönetim kurulu üyeleri, sendika üyesi öğretmeler katıldı.
Basın açıklamasının açılışında konuşan Eğitim-İş Konya Şube Başkanı Özgür Ulaş Yiğit, "Bugün eğitim emekçisinin, haksızlıklar karşısında susmayacağını, baskılara boyun eğmeyeceğini, mesleğinin onuruna, çocuklarının geleceğine sahip çıkacağını göstermenin günüdür" dedi.
Eğitim-İş Genel Merkez Hukuk Sekreteri Orhan Yıldırım'da basın açıklamasındaki konuşmasında, hükümetin öğündüğü her şeyin öğretmenlerin eseri olduğunu belirterek, "Öğretmenlik Meslek Kanunu iş barışını bozacağı gibi, sorunlarımızı çözmek bir yana dursun bize yeni haksızlıkları ve angaryaları dayatacaktır. Başından beri bu yasaya karşı durduk. ÖMK’ ya karşı ilk günden beri itirazın örgütleyicisi olduk. Öğretmenlik zaten bir uzmanlık mesleğidir dedik. Her öğretmen uzmandır, diploması da uzmanlık belgesidir. Siz kendi diplomalarınıza bakın dedik. Teslim edilmesi gereken haklarımızı yeni ve keyfi şartlara bağlayan, ezbere dayalı bir sınav sonucunda bizi yeni sıfatlarla ayrıştıracak olan, okullarda çalışma barışını bozacak ve öğretmenin mesai saat dışındaki vaktini de gasp etmeye niyetli bu kanun, sadece eğitim emekçileri açısından değil, tüm eğitim sistemi açısından büyük bir tehdittir dedik. Fakat hükümet bu konuda geri adım atmayacağını gösterdi. Şimdi biz de haklı mücadelemizden vazgeçmeyeceğimizi gösteriyoruz" dedi.
“TÜRKİYE SENDİKAL MÜCADELESİNDE BİR ORTAK DURUŞ SERGİLENDİ”
Orhan Yıldırım, Türkiye genelinde sendikal mücadelede benzeri olmayan ortak bir duruşun sergilendiğine dikkat çekerek şöyle konuştu:
"Eğitim-İş’in çağrısı ve bu çağrıya yanıt veren eğitim sendikalarıyla birlikte, Türkiye sendikal mücadele tarihinde neredeyse benzeri olmayan bir ortak duruş birlikteliği oluşturulmuştur. Bugün 14 eğitim sendikası olarak üretimden gelen gücümüzü kullanacak, iş bırakarak kararlılığımızı gösterecek, “ders vereceğiz”. Taleplerimiz çok açıktır.
Öğretmenlik Meslek Kanunu geri çekilmeli ve eğitim sendikaları ile tüm eğitim emekçilerinin görüşlerinin de yansıyacağı şekilde yeniden düzenlenmelidir. İnsanlık onuruna yaraşır ücretler alarak çalışmak bir haktır. Tüm eğitim çalışanlarının yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret artışına ilişkin düzenlemeler yapılmalı ve 1. dereceye gelmiş tüm kamu çalışanlarına 3600 ek gösterge verilmelidir.
Ayrıca eğitim-öğretim yılına hazırlık ödeneği, ayrım gözetmeksizin tüm eğitim çalışanlarına bir maaş tutarında ödenmelidir. Sosyal devlet ilkesi gereği, tüm eğitim çalışanlarına giyim, ulaşım, barınma, beslenme, yakıt, kira yardımı yapılmalı ve aile çocuk yardımı tutarları iyileştirilmeli, vergi dilimi adaletsizliğine son verilmelidir. Öğrencilerimize öğretebileceğimiz en büyük değerlerden biri adalet iken, eğitimin bu değerden yoksun hale gelmesi kabul edilemez.
Kamuda mülakat uygulamasına derhal son verilmeli, her kadro hak edilerek alınmalıdır. Eğitim Anayasal bir hak iken ve bu hakkın ayrılmaz parçası olan barınma, beslenme ve ulaşım konusunda sosyal devletin varlık göstermemesi kabul edilemez. Öğrencilerimizin tüm bu hakları devlet güvencesine alınmalı ve kamusal eğitim sağlanmalıdır" diye konuştu.
Muzaffer Emre Aslantaş
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.