Necmettin Erbakan Üniversitesi, bilimsel yayın performansını Dünya Ligi’ne yükseltti

Dünyaca ünlü yayıncı ve analiz kuruluşu Elsevier’ın Türkiye Sorumlusu Ayhan Akanay Saraçoğlu, Necmettin Erbakan Üniversitesinin (NEÜ) son yıllarda ortaya koyduğu bilimsel yayın performansına ilişkin rakamları açıkladı.

Necmettin Erbakan Üniversitesi, bilimsel yayın performansını Dünya Ligi’ne yükseltti
Yayınlanma:

Dünyaca ünlü yayıncı ve analiz kuruluşu Elsevier’ın Türkiye Sorumlusu Ayhan Akanay Saraçoğlu, Necmettin Erbakan Üniversitesinin (NEÜ) son yıllarda ortaya koyduğu bilimsel yayın performansına ilişkin rakamları açıkladı.

Çok sayıda NEÜ’lü akademisyenin bir arada olduğu programda konuşan Saraçoğlu, son istatistiklere göre NEÜ yayın performansının Türkiye, İslam İşbirliği Teşkilatı, Dünya ortalaması, Avrupa ortalaması, OECD ülkeleri ortalaması ve Avrupa Birliği’ndeki 27 ülkenin ortalamasından daha yüksek olduğunu aktardı.

Yayın sayısını arttırırken kaliteyi de arttırabilmenin çok önemli bir başarı olduğunu ve bunu Necmettin Erbakan Üniversitesinin başardığını kaydeden Elsevier Türkiye Sorumlusu Ayhan Akanay Saraçoğlu, “Son üç yıla baktığımızda Necmettin Erbakan Üniversitesinin, Scopus endeksli bilimsel dergilerde 2 bin 912 makale yayınladığını görüyoruz. Bu sayı aslında esasında her yıl artan bir yayın çıktısının sonunu göstermekte. Detaylara baktığımızda, her yıl bu sayının arttığını görüyoruz. Makale sayısında artış önemliyken esasında daha zor olan kısım yayın performansı… Dünyadaki üniversite sıralamaları ve önemli kuruluşlar tarafından en önemli metrik olarak kabul edilen ‘alan ağırlıklı atıf etkisi’ne baktığımızda NEÜ’nün performansı dünya ortalamasının yüzde 24 üzerinde. Bu başarması zor bir şey… Yayın sayısı artarken kaliteyi de arttırabilmek her üniversitenin başarabildiği bir şey değil. Üniversitenin bu yayın performansı gerçekten göz alıcı” dedi.

“NEÜ BİLİMSEL YAYIN PERFORMANSI, DÜNYA ORTALAMASININ ÜSTÜNDE”

Necmettin Erbakan Üniversitesinin bilimsel yayın performansının dünya ortalaması ve bazı ülke gruplarının ortalamasının üstünde olduğunu vurgulayan Saraçoğlu şunları söyledi: “NEÜ’nün yayın performansının dünya çapında ne durumda olduğunu görmek için bazı ülke gruplarıyla üniversitenin yayın performansını karşılaştırdık. Avrupa Birliği’ndeki 27 ülke, OECD ülkeleri, Avrupa ortalaması, Dünya ortalaması, İslam İşbirliği Teşkilatı ülkeleri ve Türkiye ortalaması… Necmettin Erbakan Üniversitesinin yayın performansı, son istatistiklere göre Türkiye, İslam İşbirliği Teşkilatı, Dünya ortalaması, Avrupa ortalaması, OECD ülkeleri ortalaması ve Avrupa Birliği’ndeki 27 ülkenin hepsinden daha yüksek. Bunun, Türk vatandaşı olan herkesi gururlandıracak bir tablo olduğunu düşünüyoruz.”

NEÜ’nün, araştırma üniversitelerinin birçoğundan daha yüksek yayın performansına sahip olduğunun altını çizen Saraçoğlu, “Son 3 yıldaki yayın performansıyla Necmettin Erbakan Üniversitesi, araştırma üniversitelerinin birçoğunun çok üzerinde bir yayın performansıyla gerçekten zor bir işe imza atmış bulunuyor. NEÜ, bilimin her alanında bilimsel yayın yapmakta ve hemen hemen her alanda dünya ortalamasının üzerinde bilimsel yayın performansı sergilediğini görüyoruz. Bazı alanlarda dünya ortalamasının yüzde 50 üzerinde, bazı alanlar dünya ortalamasının 2 katı, bazı alanlarsa dünya ortalamasının 3 katı üzerine gelmiş, o alanda yayınlara ve çalışmalara devam ediyor durumdalar” diye konuştu.

“YAYIN SAYISI VE KAPASİTESİNİ ARTTIRAN NEÜ, KALİTEDEN ÖDÜN VERMİYOR”

NEÜ akademisyenlerinin dünyanın en iyi dergilerinde yayın yapmak için çalıştığını ve bu çabanın da üniversiteye yayın performansı olarak geri döndüğünü belirten Elsevier Türkiye Sorumlusu Saraçoğlu, “Genç olmasına rağmen NEÜ, önemli bir başarıya daha imza atmış durumda. Son 3 yılda yapılan yayınların yüzde 11’i dünyada en fazla atıf alan yüzde 10’luk makale diliminin içerisinde yer almış. Üniversitenin yaptığı yayınların yüzde 17’si dünyada en fazla atıf alan yüzde 17’lik dergi diliminde yayınlanmış. Dolayısıyla burada şunu görüyoruz; hocalarımız, yayın yapmanın çok zor olduğu dünyanın en iyi dergilerinde yayın yapmak için çok daha fazla çalışmışlar ve bu çalışmanın karşılığı da üniversiteye yayın performansı olarak geri dönmüş. Üniversitenin yaptığı yayınların yüzde 17’si Türkiye dışındaki uluslararası akademik ve kamu kuruluşları ile beraber olmuş. Yine üniversitenin yaptığı yayınların yüzde 0,4’ü de özel sektörle beraber hazırlanmış. Son 5 yıla bakıldığında üniversitenin yayın sayısında ve yayın kalitesinde artışın olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla NEÜ, yayın sayısını ve kapasitesini arttırırken aynı zamanda da kaliteden ödün vermeden dünyanın en iyi dergilerinde yayın yapıyor” ifadelerini kullandı.

“YAPILAN ÇALIŞMALAR HEM NEÜ HEM TÜRKİYE HEM DE DÜNYA’YA KATKI SAĞLIYOR”

NEÜ akademisyenlerinin Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na da önemli katkılar sunduğunu vurgulayan Saraçoğlu, “Üniversitenin yayın yaptığı dergilerin dağılımına baktığımızda; NEÜ, yayınlarının yüzde 60’ını dünyanın en iyi yüzde 50’lik diliminde, yüzde 31’ini ise dünyanın en iyi ve en tepedeki yüzde 25’lik diliminde yapmakta. Dolayısıyla bu kısım Türkiye’de çok görmediğimiz ortalamalar… Üniversite aynı zamanda, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nda da çok ciddi katkıda bulunuyor. NEÜ, sadece yayın sayılarıyla değil söz konusu amaçlara destek olan bilimsel çalışmaların kalitesiyle de dünyanın daha iyi bir yöne gitmesinde çok ciddi katkı sunuyor. Yayınları biraz daha derinlemesine analiz ettiğimizde şunu görüyoruz; 552 yayın, dünyadaki diğer kuruluşlarla beraber yayınlanmış ve ne zaman NEÜ, dünyadaki diğer bilim insanlarıyla çalışmalarını ortaklaşa hazırladıysa, diğer kurumlarla daha fazla iş birliği yaptıysa dünya ortalamasının 2,7 katı daha fazla performansı hem kuruma hem de Türkiye’ye getirmiş. Yani NEÜ’nün bu anlamda yapmış olduğu yayınlar Türkiye’nin de hanesine yazıyor. Son 5 yıla baktığımızda 12 makale özel sektörle ortaklaşa hazırlanmış ve yayın performansı da dünya ortalamasının 10,4 katı olarak gerçekleşmiş” şeklinde konuştu.

Saraçoğlu son olarak, “Başarılarından dolayı başta Rektör Prof. Dr. Cem Zorlu olmak üzere, bu işe gönlünü veren tüm değerli bilim insanlarını can-ı gönülden kutluyorum. Elsevier olarak tüm içtenliğimizle başarılarınızın katlanarak artmasını diliyoruz” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.