Konya üniversitelerinden iyi performans bekleniyor
YÖK, 2019 Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporunu açıkladı. Rapordaki 45 alt başlığın üçünde KGTÜ ilk beşe girerken, SÜ ise iki başlıkta ilk beşe girebildi. Konya’nın diğer üniversiteleri ise ilk beşe giren üniversiteler arasında yer almadı.
Yükseköğretim Kurulunca (YÖK) 5 ana kategoride 45 alt göstergede, Türkiye'deki 172 üniversitenin 2018 yılı verileri doğrultusunda üniversitelerin genel bir değerlendirilmesinin yapıldığı “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporu 2019" açıklandı. Raporda Konya’daki devlet üniversiteleri olan; Selçuk Üniversitesi (SÜ), Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ), vakıf üniversiteleri olan; KTO Karatay Üniversite ile Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi (KGTÜ) değerleri yer aldı. Raporda Konya Teknik Üniversitesinin verileri 2018 yılında kurulduğu için yer almadı. Raporda; Eğitim ve Öğretim, Araştırma-Geliştirme, Proje ve Yayın, Uluslararasılaşma, Bütçe ve Finansman ile Topluma Hizmet ve Sosyal Sorumluluk kategorilerinde 45 alt başlıklı inceleme verileri yer aldı. Ülkemizde 2019 yılında 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu doğrultusunda 206 yükseköğretim kurumunun faaliyette bulunması uygun görüldüğü bilgisi bulundu. Bunların 129’u devlet üniversitesi, 72’si vakıf üniversitesi ve 5’i vakıf meslek yüksekokulu oldu. Raporun devamında, bu kurumların büyük bir kısmının aktif olarak faaliyette iken bazılarının ise ilerleyen süreçte eğitim ve öğretim faaliyetlerine başlayacağı bilgisi yer aldı. 2018-2019 eğitim ve öğretim yılında üniversite sayısı 191’e yükselerek, aktif olarak eğitim ve öğretim faaliyetinde bulunan yükseköğretim kurumu sayısı 196 oldu. YÖKSİS verilerine göre 2017-2018 eğitim ve öğretim yılında 178 yükseköğretim kurumunda 3 milyon 887 bin 682 örgün öğretim öğrencisi öğrenim gördü. Öğrencilerin 3 bin 305 bin 559’u devlet üniversitelerinde, 574 bin 962’si vakıf üniversitelerinde ve 7 bin 161’i vakıf meslek yüksekokullarında eğitim aldı.
KONYA’DAN İKİ ÜNİVERSİTE İLK BEŞİN İÇİNDE YER ALDI
Rapordaki kategoriler incelendiğinde, Konya üniversitelerinin iyi derecede olmadığı gözlemlendi. 1975’te kurulan Selçuk Üniversitesi 45 başlığın sadece ikisinde ilk beşe girerken, 2013 yılında kurulan Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi ise üç başlıkta ilk beşe girdi. Merkezi bütçe dışı gelir oranı en yüksek olan üniversiteler arasında Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, yüzde 27,42 ile üçüncü sırada yer aldı. KGTÜ bu başarısının yanında öğrenci başına yapılan cari harcama miktarının en yüksek olduğu üniversiteler arasında da, 102 bin lira ile ikinci oldu. Eğitim burslarından faydalanan öğrenci oranının en yüksek olduğu üniversiteler arasında da başarı gösteren KGTÜ, yüzde 56’lık oranla ikinciliğe yerleşti. YÖK-YUDAB Programından faydalanan araştırma görevlisi sayısının en yüksek olduğu üniversiteler arasında Selçuk Üniversitesi, 59’la ilk sırada yer aldı. SÜ’yü 40 ile Pamukkale Üniversitesi, 15 ile Sağlık Bilimleri Üniversitesi, 13 ile Kocaeli Üniversitesi takip etti. Sıfır atık, yeşil kampüs ve çevrecilik alanlarında alınan ödül sayısının en yüksek olduğu üniversiteler arasında da Selçuk Üniversitesi 6 ile ilk sırada yer aldı. Selçuk Üniversitesini 4 ile Ankara ve Piri Reis Üniversiteleri takip etti.
Not: ‘*’ ile gösterilen veriler, sıfır (0) veya ‘YOK’ anlamı taşımaktadır
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.