Konya Haber: Kazanamayanlar umudu ek yerleştirmede arıyor

2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) herhangi bir bölüme tercih yapıp yerleşemeyen ya da tercih yapmayan tüm adayların yararlanabileceği ek yerleştirme dönemi başladı.

Konya Haber: Kazanamayanlar umudu ek yerleştirmede arıyor
Yayınlanma:

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) herhangi bir programa yerleşemeyen ya da tercih yapmayan adaylar için ek yerleştirme tercih dönemi dün itibariyle başladı.

Bilim Eğitim Kurumları Rehber Öğretmeni Suzan Güneş, öğrencilerin ilgi alanlarına göre ek tercih yaparken boş kontenjanları göz önünde bulundurmaları gerektiğini söyleyerek, "Öğrencilere ilgi alanına yönelik olmayan, illa üniversiteli olacağım mantığıyla tercih yapmalarını tavsiye etmiyoruz" dedi.

Ek yerleştirmede bu sene tercihlerin sıralamaya göre değil puana yönelik yapılacağının bilgisini veren Rehber Öğretmeni Suzan Güneş, "Adaylar bu kez tercihlerini başarı sıralamalarına göre değil, genel yerleştirmeden sonra oluşan taban puanlarına göre yapacaklar. Bir bölümü sadece o taban puandan daha yüksek puana sahip adaylar seçebilecek. Puanlarımızın yükseğinde olan yerleri zaten yazamıyoruz. Kontenjanlarımız çok sınırlı. Bir önceki tercihlerdeki gibi 30-40 değil de 3'er 5'er kontenjanlarımız var. Tercih ücretleri bu sene 30 TL oldu. 7-13 Eylül arasında tercihler alınacak, 14 Eylül'de de ödemeler yapılacak. Daha sonra yerleştirme işlemleri açıklanacak" dedi.

ek1.jpg

"BU YIL ÇOK SAĞLIKLI BİR TERCİH SÜRECİ OLMADI"

Öğrencilerin ilgi alanlarına yönelik tercihler yapmasını tavsiye eden Güneş, "Öğrenciler tercih yaparken boş kontenjanları göz önünde bulundursunlar. Bir sene daha mezuna kalıp hazırlanmaları gerekiyor. Eğer istedikleri alan olursa 24 tercih alanının hepsini kullansınlar. Ama sadece yazmış olmak için yazacaklarsa tercih yapmalarına çok da gerek yok. Geçen yıla nazaran bu sene sınav çok kolay olduğu için yığılma çok fazla oldu. Böyle olunca çok fazla kontenjan kaldı. Beklediğimiz alanların dışındaki bölümlerde kontenjanlar doldu. Bu yıl çok sağlıklı bir tercih süreci olmadı. O yüzden öğrenciler alan değişikliği yaparak da tercihler yaptılar. Kendi ilgi alanları dışında 'bu alanları yazmak zorundayım' diyerek istemedikleri üniversitelere de gittiler" ifadelerine yer verdi.

"ÜNİVERSİTELERDE BOŞ KONTENJAN SAYISI 13 BİN"

Bu yıl 3 milyona yakın öğrencinin ilk tercihte üniversitelere yerleştiğinin bilgisini veren Güneş, boş kontenjanların geçen yıl 164 bin civarında iken, bu yıl bu sayının 13 binlere kadar düştüğü belirtti.

Barajın kaldırılması ve sınav süresinin uzatılması gibi değişikliklerin üniversiteleri daha ulaşılabilir hale getirdiğini ifade eden Güneş, "Öğrencilerin birçoğu barajın kaldırılmasından kaynaklı olarak üniversite sınavına girdiler. Bunların amacı herhangi bir üniversiteden ve herhangi bir bölümden mezun olmaktı. O yüzden üniversite doluluk oranları ve boş kontenjan oranları azaldı. Normal şartlarda Tıp Fakültelerinin her sene doluluk oranı yüzde 100'e yakındı. Artık öğrenciler tıpın getirdiği problemler ve sağlıkta şiddetten dolayı sağlık alanını çok fazla tercih etmiyorlar. Mühendislik ve mimarlık bölümlerinin kontenjanları çok fazla doldu. Eşit ağırlık alanında birçok açık alanlar var. Açık öğretimde doluluk oranı neredeyse yüzde 100. Uluslararası ilişkiler, uluslararası ticaret gibi çok fazla ataması olmayan bölümlerde kontenjan boşlukları fazla" ifadelerine yer verdi.

Güneş son olarak Konya'daki ulaşım, yurt doluluklarını ve üniversitelerin başarı oranlarını göz önüne alındığında öğrencilerin Konya'yı yazmaları gerektiğini söyledi.

ek2.jpg

"ÖĞRENCİLER KONYA'YI TERCİH ETSİNLER"

PEMA Eğitim Kurumları Rehber Öğretmen Hatice Kübra Yavşan ise bu sene sayısal alanda özellikle mühendislik bölüm tercihlerinin çok revaçta olduğunu belirtti. Yavşan, "Bu sene eşit ağırlık alanında hukuk ön plandaydı. Tıpa yönelim önceki yıllara nazaran bir tık daha azaldı. Sözelde ve dil kısmında ise öğretmenlikler çok tercih edildi" dedi.

Öğrencilerin istemedikleri yerleri tercih etmelerinin 1 yıl kayıplara sebebiyet vereceğini ifade eden Yavşan, "Adaylara 24 tercih hakkı verilecek. Öğrencilerin 24 tercihi doldurması demek iyi bir tercih yaptığı anlamına gelmiyor. Burada önemli olan istedikleri bölüm ve istedikleri üniversiteleri kazanabilmeleri. Çünkü öğrencilerin istemedikleri yerleri tercih etmeleri 1 yıl kayıplarına sebebiyet verebilir. Bu yüzden öğrenciler okumaktan mutlu olacakları yerleri yazsınlar. Bu sene sıralama değil, puanlama ön planda. Bu yüzden öğrenciler puanlamayı da dikkate alarak bir tercih yapsınlar" dedi.

Bu yıl YKS yerleştirme sonuçlarına göre, üniversite kontenjanlarının yüzde 99’unun dolduğu bilgisini veren Yavşan, şunları dile getirdi: "Konya 5 üniversitesiyle çok gözde bir şehir. Konya'da bulunan üniversiteler kendisini geliştirmekte olan üniversiteler. O yüzden Konya'nın üniversite nitelikleri kendilerini doyurabileceklerse öğrenciler tabi ki Konya’yı tercih etsinler."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.