İlk dönem güzel bitti

2019-2020 Eğitim Öğretim Yılı’nın ilk dönemini değerlendiren Eğitim Bir-Sen Konya Şube Başkanı Nazif Karlıer ve Türk Eğitim-Sen Konya Şube Başkanı Tanfer Ata, bazı sorunların yerinde kalsa da ilk dönemin güzel bittiğini vurguladılar

İlk dönem  güzel bitti
Yayınlanma:

Türkiye genelinde 18 milyon öğrenci ve 77 bin öğretmenin heyecanla geçirdiği 2019-2020 Eğitim Öğretim Yılı’nın ilk dönemi yarın sona eriyor. Milli Eğitim Bakanlığı, Bu yıl uyguladığı Ara tatil ve Milli Eğitim Takvimi uygulamalarını yaptı. Bunların yanında 20 bin öğretmen atanacağı bilgisini de veren Bakan Ziya Selçuk, bu sayıya Ağustos ayında da ilave yapılacağını dile getirdi. Tüm bu gelişmelerin yanında, eğitimin temel sorunları, norm fazlası öğretmen sayıları, nitelikli eğitim ve bir çok konuyu değerlendiren Eğitim Bir-Sen Konya Şube Başkanı Nazif Karlıer ve Türk Eğitim-Sen Konya Şube Başkanı Tanfer Ata birinci dönemi güzel ve olumlu gelişmelerle bitirdiklerini dile getirdiler.

KARLIER:  MESLEK LİSELERİNE ÖNEM VERİLMELİ

Eğitimle ilgili genel değerlendirmelerde bulunan Başkan Karlıer, öğrencilerin teorik eğitimin yanında ahlak ve pratikte de iyi eğitilmeleri gerektiğinin altını çizdi. Akademik eğitimde  çok fazla öğrenci olduğuna da dikkat çeken Karlıer, “Türkiye’nin gelişmesi için mesleki eğitime önem verilmesi gerekiyor. Bunun için mesleki liselere daha fazla önem verilmeli ve öğrencilerimiz buruya yönlendirilmeli.  Meslek liseleri sanayi alanlarının içinde olmalı ve öğrenciler hem okulda hem de sanayide eğitimlerini almalı. Bunun yanında 4+4+4 sistemiyle zorunlu eğitiminde uygulanması bazı hataları beraberinde getiriyor. Eski sistem olan temel öğretimin yapıldığı 5 yıllık eğitim daha uygundu. Daha sonra öğrenci okula devam edip etmeyeceğini ailesiyle değerlendiriyordu ve buna göre hayatını belirliyordu. Bir çok ülkedeki sistemde de öğrencinin niteliğe göre okulunu veya mesleğini seçebiliyor. Türkiye’de de bu sistem getirilmeli” diye konuştu.

“KÖYDEN KENTE GÖÇLER NORM FAZLASINI ORTAYA ÇIKARDI”

Başkan Nazif Karlıer, eğitimdeki bazı sorunların günden güne arttığına da dikkat çekerek buna en iyi örneğin norm fazlası öğretmenler olduğuna dikkat çekti.  Köyden kente göçlerin olmasının okullardaki sorunları gündeme taşıyan Karlıer, “Köyden kente göçlerde, köy okullarındaki öğrenciler azalıyor, kentlerdeki öğrenciler fazlalaşıyor. Böyle bir durumda dengesiz eğitim ve norm fazlası öğretmen sorunu ortaya çıkıyor. Şu anda 20 binin üzerinde norm fazlası öğretmen bulunuyor. Bazı köylerde sınıf birleştirilerek eğitim sağlanırken kentlerde de 45 kişilik sınıflarda eğitim veriliyor. Tüm bu sorunların çözüm bulması gerekiyor. Bunun yanında ilk defa uygulanan ara tatil uygulamasının da öğretmenler için de yeni bir düzenleme gelmesini istiyoruz. Yine bu dönem uygulanan Milli Eğitim Takvimi de oldukça güzel ve öğretici olduğunu gördük. Bu ve benzeri uygulamaların fazlalaştırılması gerektiğini her zaman söylüyoruz. Bu yılın ilk dönemi bitiyor ve 15 günlük tatile giriliyor. Öğrencilerimiz,  bu tatilde gezsinler, keşfetsinler ve dinlensinler” diye konuştu.

ATA: PANSİYONLAR VE NORM FAZLASI ÖĞRETMEN SORUNU ÇÖZÜME KAVUŞMALI 

Türk Eğitim-Sen Konya Şube Başkanı Tanfer Ata da yıl boyunca birçok ilçeyi gezerek sorunları tespit edip yerinde çözüm üretmek için çalıştıklarını dile getirdi. Başkan Ata, özellikle ilçelerde ve mahallelerde ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında parasız ve paralı yatılı okuyan öğrencilerin kaldıkları okul pansiyonlarındaki öğretmenlerin yaşadıkları sorunlara ve mesleki kanun çıkmasına ve mülakatla atamalardaki sorunlara değindi.  Başkan Ata, okul pansiyonlarında nöbetçi öğretmen uygulamasının sağlıksız olduğunu dile getirerek, KYK Yurtaları’nda uygulanan sistemin benzerinin de burada uygulanması gerektiğini söyledi. Norm fazlası öğretmen sorununa da değinen Başkan Ata, bunun acil çözüm beklediğini belirtti. Başkan Ata, mülakatla atamalara da değinerek, “Sadece öğretmen alımlarında değil, birçok memur alımında mülakat sistemi uygulanıyordu. Biz sendika olarak bu uygulamaya karşı çıktık ve bunun yandaşçılık getirdiğini söyledik. Yaptığımız girişimler sonucunda mülakatların sonucu belirlemesindeki oranı yüzde 20’lere düşürdük. Bu gelişme bizi sevindirdi. Bunun yanında öğretmenlerin daha iyi yaşaması için mesleki kanunun çıkmasını istiyoruz. Bunun için yaptığımız çalışmayı  Bakanlığa ve TBMM’ye sunduk, artık top onlarda” dedi.

“BAZI SORUNLAR DEVAM EDİYOR”

Başkan Ata, 2020 yılına gelinmesine rağmen eğitimdeki temel sorunların devam ettiğini ifade etti. Bunlardan en önemlisinin öğretmen atamaları olduğunun altını çizen Ata, “Bakanlığımız bu yıl 20 bin öğretmen atanacağını söyledi. Bizler bunun daha da artırılması gerektiğini söylüyoruz. Bunun yanında eğitim ve öğretim belli bir disiplin çerçevesinde yapılmalı. Son zamanlarda artık öğretmenlerimizin elinden gerekli disiplin cezaları elinden alındı. Bunun sonucunda öğrencilerde sorumsuzluk başladı diyebiliriz. Öğretmenlerin de bu konuda çok dikkatli olması gerektiğini belirtiyoruz. Uygun disiplin içinde yapılan eğitim, ülkemizin faydasına olacaktır” diye konuştu. Ata, tatilde öğrencilere kitap okumaları, gezmeleri ve etkinliklere katılmaları tavsiyelerinde bulundu.

Muhabir: Servet R. Çolak

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.