Gelecek 10 yılda en çok kazandıracak 10 bölüm
Üniversite adayları için şimdi sırada tercih dönemi var. Aklınızdan birçok program geçiyor olmalı. Ancak gönlünüzdeki alanları yazmadan önce, gözünüzü geleceğe de çevirmelisiniz. Üniversiteyi bitirip mesleğe atılacağınız gelecek 10 yılda, değer kazanacak alanlara göz atmanızda fayda var.
ABD’nin önde gelen kişisel finans dergisi Kiplinger; gelecekte en kazançlı olacak 10 programı sıraladı. Listede sağlık, mühendislik, işletme ile bilişim alanları öne çıktı. Sıralamada kullanılan veriler, ABD’ye ait olsa da tercih yapmadan önce, size de fikir verebilir. İşte bu 10 bölüm...
HEMŞİRELİK
Dünyada yaşlanan nüfus ve ilerleyen tıp teknolojileriyle birlikte üniversitelerde sağlık programları büyük bir gelecek vadediyor. ABD İstihdam İstatistikleri Ofisi’nin verilerine göre, hemşirelik gelecek 10 yılda yüzde 17.2 büyüyecek. Bu, 1.9 milyon iş fırsatının doğması anlamına geliyor.
İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ
Şehirler gelişiyor, her gün son teknolojinin gücüyle şekillenen yeni yapılar yükseliyor. Geleceğin şehirlerinde de inşaat mühendislerine çok iş düşecek. ABD İstihdam İstatistikleri Ofisi’nin verileri bu alanın önümüzdeki 10 yılda yüzde 10.5’lik bir büyüme şansı olduğunu söylüyor. Bu sadece ABD’de yeni 200 bin iş fırsatı demek.
BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ
Tıp ile mühendislik alanlarının kesiştiği bu meslek dalı, geleceğe de yön verecek. ABD İstihdam İstatistikleri Ofisi, biyomedikal mühendisliğinin 10 yılda yüzde 23.2 büyüyeceğini tahmin ediyor. Sağlık cihazlarının geliştirilmesinde rol almak isteyen, biyoloji ile teknolojiye meraklı adaylar için bu alan, güçlü bir kariyerin kapılarını aralayabilir.
MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ
Makine mühendisliği, günümüzde çeşitli alt dallara ayrılıyor, bu nedenle birçok farklı alanda kariyerinizi inşa etme fırsatı sunuyor. 10 yılda yüzde 9.4’lük büyüme oranı ve yeni 250 bin işle, bu bölümü de bir kenara not edin.
FİZİK
Fizik programları ilgili alanlarda büyük bir kariyer geleceği sunuyor. Havacılıktan uzay bilimlerine, modern şirketlerden bilişim dünyasına kadar birçok alanda kapılar fizik mezunlarına açık. ABD İstihdam İstatistikleri Ofisi bu alanın önümüzdeki 10 yılda yüzde 11 büyüyeceğini belirtirken, 115 bin işin ortaya çıkacağını vurguluyor.
BİLGİSAYAR BİLİMLERİ
1990’larda bilgisayar bilimlerinde yaşanan büyük gelişme, önümüzdeki yıllarda da evrilerek devam edecek. ABD İstihdam İstatistikleri Ofisi’nin verileri, gelecek 10 yıl için yüzde 21.6’lık bir büyümeyle birlikte yeni 2 milyon işe işaret ediyor. Bilgisayar bilimleri ve ilgili alanlar sektörel taleplerle keşfedilmeyi bekleyen doğasıyla, kazançlı bir kariyer için olmazsa olmazlar arasında.
YÖNETİM BİLGİ SİSTEMİ
İşletme ve bilgisayar bilimlerinin kesiştiği yönetim bilgi sistemi; bir organizasyondaki verileri, anlamlı enformasyonlara dönüştürüyor. Bu veriler, yöneticiler tarafından etkin ve doğru karar almak için kullanılıyor. Günümüz şirketleri için çok kritik hale gelen bu alan, ABD İstihdam İstatistikleri Ofisi’nin tahminlerine göre, 2030’lara gelindiğinde yüzde 17.9 daha büyümüş olacak. ABD’de yeni oluşan 2.6 milyon iş, Türkiye’deki potansiyel hakkında fikir verebilir.
İŞLETME YÖNETİMİ
Günümüz işletmelerinin doğru, hızlı ve etkin kararlar alabilecek, gelişmeleri takip eden ve bilinmezliklere hazır olabilecek yöneticilere ihtiyacı var. Çeşitli yöneticilik pozisyonlarında ABD’de gelecek 10 yılda 3.7 milyon iş doğacak. Alanın bu sürede büyüme oranı ise yüzde 11.2.
AKTÜERYAL MATEMATİK
Yaşam süresinin artması, sadece sağlığı değil, onunla ilgili işleri de dönüştürüyor. Risk analizi ve olası maliyetin öngörülmesini sağlayan aktüeryal matematik ise sigorta gibi sektörlerde kritik hesaplamaların yapılmasına yarıyor. Bu alan gelecek 10 yılda yüzde 17.5 büyüyecek.
FİNANS
Kişisel finans danışmanı, finansal analiz uzmanı ve denetim uzmanı gibi programlardan mezun olduktan sonra yönelebileceğiniz onlarca alan var. Yüzde 13.1’lik büyüme ve 1.4 milyon yeni iş kulağa hoş gelirken, finans hiçbir sektörün görmezden gelemeyeceği kadar kritik bir alan.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.