Dershaneler tarih oluyor

Sayıları 2008-2009 Eğitim Öğretim yılında 4 bini geçen dershaneler, bugün itibarıyla ‘tarihe’ karışacak.

Dershaneler tarih oluyor
Yayınlanma:

Eğitim öğretim hayatında bugünkü statüleriyle son 50 yıllık süreçte etkin bir şekilde faaliyetlerini sürdüren ve birçok kez kapatılmaları gündeme gelmesine rağmen sayıları 2008-2009 Eğitim Öğretim yılında 4 bini geçen dershaneler, bugün itibarıyla ‘tarihe’ karışacak.

KANUN 14 MART’TA YAYINLANDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2012'de Güney Kore ziyareti sonrası ‘kapatılmasına’ ilişkin açıklamaları sonrası tekrar gündeme gelen dershanelerin durumuyla ilgili 2012'de Milli Eğitim Bakanlığının fizibilite çalışmasında, dershanelerin yüzde 6,6'sının fiziki şartlarının özel okul olmaya uygun olduğu belirlendi. Görüş ve öneriler doğrultusunda hazırlanan, Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'larda değişiklik yapan tasarı TBMM Genel Kurulu'nda 1 Mart 2014'te kabul edilerek yasalaştı. Kanun, 14 Mart'ta Resmi Gazete'de yayınlandı.

SÜRE BUGÜN BİTİYOR

Düzenlemeyle, Özel Öğretim Kurumları Kanunu'ndan ‘dershane’ tanımı çıkarılarak, ortaöğretime veya yükseköğretime giriş sınavlarına veya bu sınavlar kapsamındaki derslere hazırlık niteliğinde kurs açılması engellendi. Kanunda,  dershane ve öğrenci etüt merkezleri, eğitim-öğretim faaliyetlerine 1 Eylül 2015’e kadar devam edebileceği, 2018-2019 eğitim öğretim yılı sonuna kadar ise özel okullara dönüşebilecekleri hükmü yer aldı.

İKİ BİN 396 DERSHANE DÖNÜŞÜM PROGRAMINA BAŞVURDU

Bu kapsamda, 28 Ağustos itibarıyla, dönüşüm başvuruları için verilen 14 aylık sürede, iki bin 396 dershane dönüşüm programına başvuru yaptı. Bunlardan iki bin 217'si dönüşüm programına alındı. Dönüşüm okulu olarak açılan bin 397 kurumdan bin 173'ü temel lise, 11'i okul öncesi kurum, 11'i ilkokul, 197’si ortaokul, 5'i Anadolu lisesi olarak faaliyetlerine devam edecek. Dönüşüm sürecinde 500 dershanenin kurucusu da kendiliğinden dershanecilik faaliyetine son verdi.

ÖZEL ÖĞRETİM KURSLARI AÇILABİLECEK

Anayasa Mahkemesi, CHP'nin başvurusu üzerine 13 Temmuz'da, Özel Eğitim Kurumları Kanunundaki ‘dershaneler’ ibaresinin yürürlükten kaldırılması, dershanelerin dönüştürülmesi ve gerekli dönüşümü tamamlamayan öğrenci etüt eğitim merkezlerinin eğitim öğretim faaliyetlerinin 1 Eylül 2015'e kadar devam edebileceğine ilişkin hükümleri iptal etti. Gerekçeli kararın, 24 Temmuz'da Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından Bakanlık, Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde değişiklik için hazırlıklarına başladı. Yönetmelik, 8 Ağustos'ta Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmeliğe göre, Türk dili ve edebiyatı, matematik, fizik,  kimya, biyoloji, tarih, coğrafya, felsefe bilim gruplarında, özel öğretim kursları açılabilecek.

DÖNÜŞÜME GİRMEYENLER ÖĞRETİM FAALİYERİ YÜRÜTEMEYECEK

Yönetmeliğin ardından Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı imzasıyla valiliklere gönderilen genelgeyle, özel öğretim kurumuna dönüşmeyen dershanelerin, dönüşüm işlemini gerçekleştirinceye kadar eğitim-öğretim faaliyeti yürütemeyeceği kaydedildi. (Mustafa Ekmekcioğlu)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.