Anne babalar, sınav sonuçlarına verecekleri tepkilerde çok dikkatli olmalı!
2 Haziran Cumartesi günü gerçekleşen Liseye Geçiş Sınavı (LGS) sonuçları açıklandı. 750 bini aşkın öğrencinin katılım gösterdiği bu zorlu maratonda, sonuçların açıklanmasıyla birlikte kimi öğrenci istediği başarıyı yakalarken kimi öğrenci için de sonuçlar bekledikleri gibi olmadı. Başarıyı Artırma Derneği (BAMDER) Kişilik ve Şahsiyet Eğitimcisi Zehra Meral Dinçşahin, sonuçlar ne olursa olsun sınav değil hayat başarısının önemli olduğunu çocuklara aşılamak gerektiğini belirtiyor ve aileleri sonuçlarla ilgili
Öğrencilerin ve onalarla beraber velilerin de heyecanla beklediği LGS sınavı sonuçları açıklandı. Sonuç ne olursa olsun çocukların geleceğe dair motivasyonunu yüksek tutmak adına ebeveynlere bu aşamada büyük rol düşüyor. Kişilik ve Şahsiyet Eğitimcisi Zehra Meral Dinçşahin, sınav sonrası için çocuklara ve özellikle ebeveynlere tavsiyelerini şu şekilde sıralıyor:
Sonucu öğrenmeden önce…
“İlk olarak çocuğunuza sonuç her ne olursa olsun ona inandığınızı, güvendiğinizi, sevdiğinizi ve saygı duyduğunuzu tüm davranışlarınızla göstermelisiniz. Bunu gösterirken ve dile getirirken en önemli şey çocuğunuzla gözden iletişim kurmanızdır. Göz teması ile kurulan iletişimde, duygularınızda ne kadar samimi olduğunuzu ifade edebilir ve karşınızdakine güven duygusu verebilirsiniz. Göz temasından kaçınırsanız, çocuklarınızın gözlerinin içine bakmazsanız, onlarla sağlıklı iletişim kurmuş olmazsınız.”
Sonuç ne olursa olsun onu takdir edin
“Geçmiş bir sınavın keşkelerinin ya da olumsuz yorumlarının kimseye bir faydası olmayacağını unutmamak gerekiyor. Zira ebeveynler fark etmeden; “Ben sana demiştim, koca bir sene boşa geçti, yeterince çalışmadın, önemsemedin, söz dinlemedin” vb sözler söyleyerek yanlış bir tutum sergileyebiliyorlar. Burada yapılacak tek şey, bütün bir sene gösterilen çabanın ve çalışmanın takdir edilmesidir.”
Sınavda başarılı olsa da en önemlisi “sonrası”
“Çocukları sınavdan başarılı bir sonuç alsa da; bir sonraki adım için onları hazırlamak da yine ailelerin görevi. Çocukların kendi ayakları üzerinde durabilmelerini, yetenekleri ve becerileri doğrultusunda donanımlı olmalarını sağlamak bundan sonraki en önemli aşama. Onların, kişilik ve şahsiyetlerini bir diğer deyişle hayat başarılarını ortaya çıkarmak durumunda olduğumuz unutulmamalıdır. Sınav oluncaya kadar çocuklarınız hedefleri doğrultusunda iddialı olurken sınavdan sonra hedefleri bittiği için gevşeyebilirler. Bu yüzden onları sadece dersleri ve sınavları doğrultusunda değil hayatlarının her alanında hedeflendirmeli, kendileri ile yarışın gerçek başarı olduğunu anlatmalısınız. Bunun sırrı ise “ Ben yaparsam olur!” ilkesini kendi içlerinde benimsemelerinde gizlidir.”
Bu püf noktalarına dikkat!
- Ebeveynlere düşen en önemli görev ve sorumlulukların başında; çocuklarını yarış atı gibi sınav ya da ders başarısı doğrultusunda koşturmamaları geliyor. Çocukları yetenekleri doğrultusunda, severek yapacakları bir mesleğe yönlendirmek gerekiyor.
- Okul seçim aşamasında onların da söz sahibi olması sağlanmalı. Bu süreç bittikten sonra, lise dönemine başlayan çocuklara, kendilerini kanıtlayabilecekleri ve şahsiyetlerini sunabilecekleri fırsatlar verilmeli. Önlerinde uzun bir öğrenim dönemi ve koskoca bir hayat olduğunu düşünürsek, kişilik ve şahsiyet eğitimlerinin de ne denli önemli olduğu unutulmamalı.
- Kazanmak ya da kaybetmek hepimiz için geçerli ve yaşantımızın içerisinde olan son derece doğal bir durum. Sınav sonrası, bu sürecin çocuklara kattığı verime bakmak ve kazandırdığı tecrübeleri keşfetmek çok önemli. Tüm bu maratonun çocukların gelecek başarıları için birer basamak olduğunu bilmek ise en büyük kazanç olacaktır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.