Referandum kumarı elinde patladı! İç savaş kapıda

IKBY'de "maaşlarının ödenmemesi ve yolsuzlukları" protesto etmek için yapılan gösterilerde 5 kişi hayatını kaybetti.

Referandum kumarı elinde patladı! İç savaş kapıda
Yayınlanma:

Türkiye'nin uyarılarına rağmen referanduma giderek büyük bir hata yapan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi şimdi bunun bedelini ağır ekonomik faturayla ödüyor. Irak ordusunun Kerkük'ü almasından sonra petrol gelirlerinin yarısını kaybeden IKBY iç savaş tehlikesiyle karşı karşıya.

Bir zamanlar Türkiye'den gelen parayla maaş ödeyen Barzani yönetimi şimdi kitlesel gösterilerle baş etmeye çalışıyor.

GÖSTERİLERDE 5 KİŞİ ÖLDÜ, 93 YARALI VAR

IKBY'de muhalefetin önde gelen partilerinden Goran (Deşişim) Hareketi ve Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) güçlü olduğu Süleymaniye kent merkezinde bazı öğretmenlerin geciken maaşlar ve yolsuzluk karşıtı dün başlayan protestosu kısa sürede kitlesel gösterilere dönüştü.

Süleymaniye kent merkezinde başlayan gösteriler daha sonra birçok ilçeye yayıldı. Göstericiler birçok parti binası ve kamu binasını ateşe verirken çıkan olaylarda, şu ana kadar 5 kişi öldü, 93 kişi yaralandı.

MAAŞLARI TÜRKİYE ÖDEMİŞTİ

Barzani yönetimi 2014 yılında memur maaşlarını ödemek için Türkiye'den yardım istemişti. O yardımla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan, (‘Türkiye’nin Barzani ile ilişkileri nasıl kopma noktasına geldi?’ sorusu üzerine): Kopma noktasına geldi diyorsanız, bunu Barzani bu hale getirdi. Memurlarına maaş ödeyemez hale geldiklerinde onlara biz yardımcı olduk. Başbakanlığım dönemiydi, 2 milyar dolar kredi verdik ki maaş ödesinler. Fakat bunlar kadir kıymet bilmiyorlar. Yoksa bizim onlarla alıp veremediğimiz bir şey yok. Ne ABD ne Rusya bizim gibi yardım etmedi. 

İBADİ: MÜDAHALEDE BULUNURUZ

İbadi, Bağdat'ta yaptığı haftalık basın toplantısında, "Kuzeydeki gösteriler, Kürdistan bölgesel hükümetinin yanlış siyasetinden kaynaklanıyor. Merkezi yönetimin görevi, ülkenin tümünü ve her yerindeki vatandaşların can ve mal güvenliğini korumak. Göstericilere zarar verilmesi halinde müdahalede bulunuruz." dedi.

IKBY'DEKİ EKONOMİK KRİZ 

IKBY'de 2014'ten bu yana ekonomik kriz yaşanıyor. Irak anayasasına göre, Erbil yönetimi ülkede elde edilen petrol gelirinden yüzde 17'lik bir paya sahip ancak, Nuri el-Maliki başbakanlığı döneminde IKBY'nin kendi başına petrol satmasını gerekçe göstererek, Erbil'in bütçeden alacağı payı 2014'te kesmişti. 

Haydar el-İbadi'nin başbakan olması ve yeni hükümeti kurmasıyla Bağdat-Erbil yönetimleri, petrol satışında uzlaştı fakat Bağdat yönetimi halihazırda bütçe yetersizliğini gerekçe göstererek Erbil'in payının cüzi bir kısmını gönderiyor. 

Bütçe kesintisiyle başlayan ekonomik kriz, terör örgütü DEAŞ'ın Irak'ın üçte birini ele geçirmesi ve petrol fiyatlarında yaşanan sert düşüşle derinleşti. Erbil yönetiminin resmi verilerine göre, IKBY'de hükümetten maaş alan yaklaşık 1 milyon 400 bin memur bulunuyor. 

'REFERANDUM SEVDASI' YÜZÜNDEN GELİRİNİN YARISI GİTTİ

Memurların maaşı, kesintili bir şekilde günlük ihraç edilen petrol gelirinden ödeniyordu. Erbil yönetimi, Irak merkezi hükümetine bağlı ortak güçlerin Kerkük vilayetinde tam kontrolü sağlamasıyla petrol gelirlerinin yarısını kaybetti. Erbil yönetimi, Kerkük'teki kuyularla birlikte günlük ortalama 550 bin varil petrol ihraç ediyordu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.