Bermuda Şeytan Üçgeni: Efsane mi?

Bermuda Üçgeni, Atlas Okyanusu’nda Miami (Florida) ile Porto Riko’daki San Juan ve Bermuda adaları arasındaki bölgeye verilen isim. Bu bölge, iz bırakmadan kaybolan çok sayıda geminin ve uçağın gizemli hikâyeleriyle biliniyor.

Bermuda Şeytan Üçgeni: Efsane mi?
Yayınlanma:

Bermuda Üçgeni, Atlas Okyanusu’nda Miami (Florida) ile Porto Riko’daki San Juan ve Bermuda adaları arasındaki bölgeye verilen isim. Bu bölge, iz bırakmadan kaybolan çok sayıda geminin ve uçağın gizemli hikâyeleriyle biliniyor. Bu nedenle Bermuda Şeytan Üçgeni olarak da isimlendiriliyor.

03114e73-7e9a-e611-80cd-a0369f7d1d8e.jpg

BERMUDA ÜÇGENİ NEDİR?

Bermuda Üçgeni (diğer adıyla Şeytan Üçgeni), gemi ve uçakların gizemli bir şekilde buhar olup ya da sulara gömülüp sırra kadem bastığı söylenen ve uç noktaları Bermuda, Florida ve Puerto Rico’da olan bir alandır. Tekinsiz olduğundan "Şeytan Üçgeni" adıyla da anılan Bermuda Üçgeni Kuzey Atlantik Okyanusu’nun batısındaki bir bölgedir; uç noktaları Bermuda, Florida ve Puerto Rico’dadır. Her bir kenarı 1.600 km’ye yakındır.

Bermuda Üçgeni ile ilgili efsanelerin ortaya çıkış nedeni, bölgede batan ya da düşen ancak herhangi bir kalıntısına ulaşılamayan gemilerin ve uçakların dâhil olduğu yaklaşık 20 kaza.

5365904c-7e9a-e611-80cd-a0369f7d1d8e.jpg

Bermuda Üçgen’indeki bilinen ilk gizemli olay, Flight 19 görevi sırasında ABD donanmasına ait beş bombardıman uçağının 1945 yılında Atlas Okyanusu’nun Florida kıyılarına yakın bölgesinde 14 mürettebatla birlikte ortadan kaybolmasıydı. Son telsiz konuşmalarından uçakların pusulalarının düzgün çalışmadığı ve pilotların yönlerini kaybettikleri anlaşılıyordu. 5 Aralık 1945’te gerçekleşen olay sonrasında yüzbinlerce kilometrekare alan aranmasına rağmen mürettebata ve uçakların enkazına dair bir iz bulunamadı.

Yaşanan kayıp olaylarının nedeni olarak öne sürülen -bazıları mantıklı bazıları fantastik kabul edilebilecek- farklı görüşler var.

METAN BALONCUKLARI

Denizdeki metan baloncukları, Bermuda Üçgeni bölgesindeki gemilerin batmasının nedenlerinden biri olabilir.
Metan gazı, buz kristallerinden oluşan bir kafesin içine hapsolmuş şekilde (metan hidrat olarak isimlendirilir) katı halde bulunabilir. Okyanus tabanında bulunan metan hidrat rezervlerinin ısınması ya da üzerindeki basıncın azalması sonucu metan tekrar gaz haline dönüşebilir.

Bilim insanları çok miktarda metan gazının deniz tabanından yüzeye doğru çıkmasına neden olan bu sürecin Bermuda Üçgeni’ndeki gemilerin batmasına neden olabileceğini düşünüyor.

American Journal of Physics dergisinde yayımlanan bir araştırma da denizdeki gaz baloncuklarının deniz suyunun yoğunluğunu azaltarak gemilerin batmasına sebep olabileceğini gösteriyor.

bermuda-seytan-ucgeni-okyanus-akintilari-0.jpg

HAVA KOŞULLARI

Bu bölgede hava koşullarının aniden değişmesi ve beklenmedik bir şekilde ortaya çıkan şiddetli fırtınalar uçakların ve gemilerin kaza geçirerek ortadan kaybolmasına neden olmuş olabilir.

MANYETİK ALAN

Bermuda Üçgeni’yle ilgili efsaneleri açıklamaya çalışan görüşlerden birine göre, bu bölgede Dünya’nın manyetik alanında ortaya çıkan düzensizlikler uçaklarda ve gemilerde yön bulmayla ilgili sorunlara neden oluyor.

OKYANUS AKINTILARI

Diğer bir görüşe göre bu bölgedeki okyanus akıntılarının çok hızlı ve düzensiz olması nedeniyle kazaların kalıntıları kısa sürede ortadan kayboluyor.

Bilimsel temelleri olan bu açıklamaların yanı sıra Bermuda Üçgeni bölgesinde suyun altında gömülü olduğu düşünülen kayıp şehir Atlantis’ten uzayzaman eğilmelerine kadar bu bölgede yaşanan gizemli kayıp olaylarını açıklamaya çalışan fantastik görüşler de var.

Aslında Bermuda Üçgeni’nde yaşanan kayıp olaylarının açıklaması sanıldığı kadar karmaşık olmayabilir. Bermuda Üçgeni dünya üzerinde deniz ve hava trafiğinin en yoğun oluğu bölgelerden biri. Bu durum istatistiksel olarak daha fazla kaza, dolayısıyla kayıp olaylarının sayısının artması anlamına geliyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.