Türkan Taşcı

Türkan Taşcı

Konya Beyhekim Hastanesi'nde İhmal Var

Konya Beyhekim Hastanesi'nde İhmal Var

Sağlık hepimizin birinci önceliğidir galiba bunun tersini iddia edecek de kimse yoktur.

Hepimiz ufak bir sağlıksal problemde bile aslında ne kadar güzel bir hayatımız olduğunu hatırlar rutinlerimize isyan ettiğimiz için pişman oluruz.

Bende geçtiğimiz hafta tamda böyle bir süreç geçirdim.

Gün içerisinde sürekli dışarıda olduğum için ve bu yaz Konya’nın normallerinin çok çok üstünde olduğu için, sıcak çarpması yaşayarak yoğun mide bulantısı ile hastaneye gittim.

O an en yakınımdaki hastane Konya Beyhekim Araştırma Hastanesi idi.

Acilinden muayene eden doktor iki tüp serum yazdı.

Hemşireler serum için beni içeriye aldı.

Buraya kadar aslında her şey bir hastane de olması gerektiği gibiydi…

Fakat kan almaya gelen stajyer hemşireler bana küçük çaplı bir korku filmi yaşattı.

Stajyer hemşire ilk defa bir hasta görmüş edasıyla sol kolumu epey bir inceledi. Temizledi, baktı. Daha sonraki serum takmak için damar yolu açmaya yeltendi.

Damar yolu açarken, kolum birden şişmeye başladı.

Panikle bana sordu; "acınız var mı" diye.

Bende o an baygın bir halde olduğum için cevap vermekte zorlandım.

Korkuyla hemen iğneyi çekip, baş hemşireyi çağırdı. Baş hemşire gelir gelmez stajyerin ellerine bakıp; "Sen niye eldiven takmıyorsun hasta hadi enfeksiyon kaparsa" diye sinirlendi.

Sonra o da damarı kolumdan bulamayacağını bilekten kolay olduğunu söyledi ve bileğimden açtı damar yolunu...

Serum bitti eve geçtim. Eve geldiğimde akşama doğru sol kolumda ilk açılan damar yolu morarmaya başladı. Başta çok umursamadım geçer diye düşündüm. Ama ertesi ve bir sonraki gün kolumda açık yara oluştu ve iltihap akmaya başladı. Aktıkça da kolum sarı mor hale geldi. O süreçte kolumu hareket ettirebilmem zaten mümkün değildi. Artık asıl hastalığımla mı mücadele edeyim yoksa bu yarayı mı tedavi edeyim şaşırdım.

Hafta sonu olduğu için pazartesiyi bekledim. Zira bir acil vakası daha kaldıramayacaktım.

Çünkü kolum oyuk gibi açılmıştı.

Pazartesi gittiğim doktorun ilk tepkisi; "bu nasıl bir damar yolu açmaktır" oldu. Bende anlamadığımı ve acı çektiğimi dile getirdim. Bu kısımda artık kolumu dahi kıvıramıyorum. Doktor açık yara kremi verdi ve düzenli kullanmamı söyledi.

Şu an verilen krem ile tedavi etmeye çalışıyorum. Şimdi diyeceğim o ki bu hastane stajyerleri neden denetlenmiyor veya denetleniyorsa bu nasıl bir sonuç...

Benimle birlikte gelen iki hastaya da aynı şekilde damar yolu açılamadı. Sesleri duyuyordum yan taraftaki teyze; "kızım yapmayın açamayacaksanız canım acıdı artık" dedi. Ama ona rağmen kaç kez deneyip açtılar.

Zaten gerekli yerlere şikayetimi oluşturdum. Sonuna kadar o gün acildeki hemşirelerden şikayetçiyim. İnsan canı bu kadar da ucuz değil artık!

Stajyerinde bir denetlemesi olmalı, rahatlıkla profesyonel gibi yanıma gelip beni bu hale getiremez. O an orada daha ciddi bir vaka olabilirdi.

Konya İl Sağlık Müdürlüğü’nün denetleme konusunda daha sıkı davranacağı kanaatindeyim. İnşallah daha vahim boyutlar yaşanmadan bu konulara el atılır…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum
Türkan Taşcı Arşivi
SON YAZILAR