Türkan Taşcı

Türkan Taşcı

Karınca, şeker içinde ölür

Karınca, şeker içinde ölür

Nasılda manası içinde gizli! Hırslar... Hırslarımız. Ne kadar fazla doyumsuz insanlar haline geldik. Geldik gibi bir genelleme yapıyorum çünkü çoğunluk bu halde. Mesela dostun, düşman olabiliyor hırsına yenik düşüp,senin iyi olman ona zor gelmeye başlıyor. Veya çevrende sen izleyen o kişi, yaptığın işi hırs edinip taş koyuyor önüne... Bu olumsuzluklardan mutlu oluyor.

***

Bu aralar o kadar çok duydum ki insanların hırslarıyla nasıl çirkinlesebildiğini. Bu kadar da olmayın diye iç geçirdiğim bile oluyor.

En yakın olarak yaşadığım iki gün önce, Çiçek almak için bir çiçekçiye uğradım. Çiçekleri hep aldığım için fiyatlarına hâkimim, ona istinaden neden fiyatların bu kadar uygun olduğunu sordum. Malum alışık değiliz! Çiçekçi de birine derdimi anlatsam diye beklercesine başladı anlatmaya; “Mecbur öyle yapıyorum. İki dükkan ileriye şekerlemeci açıldı. Başta konuştuk. Ben sadece şekerleme yapıyorum çiçek eklemem merak etme dedi. Zaten rızık ayrı ama esnaflık diye de bir şey var diye düşündüm.Ben burada kaç senelik esnafım doğal olarak işlerim hareketli oluyor. Şekerlemeci baktı çiçek satışları iyi, dükkanına çiçek getirdi. Haliyle benim işler geriledi. Bizde el mahkum fiyatları düşürdük” dedi. Ne diyeceğimi bilemez bir halde kaldım öylece. Biraz duraksamadan sonra cevaben; “rabbim düşmanında hayırlısını versin” dedim. Adamda gülümsedi ‘amin’ dedi. Bakın artık arama noktamız ne seviyeye geldi!

Rızk zaten şüphesiz herkes için gizli, nitekim sen işini doğru yaptıktan sonra rabbim gönderir. Ama sen doğru değilsen ararsın eğriyi,eğri değilsen de arama kimsenin noksanını!

Ben çok hayret ediyorum hırs ile bezenmiş uzaktan uzaktan bakan insanlara... Takılsa onun ayağı taşa mutlu olacak adeta... Peki, neden ben çabalayım en iyisi olayım yok! O kötü olsun var. Üzücü

Atalarımız ne demiş; “Hırs başta karar eyleyince, akıl baştan firar eylermiş”

O yüzden aklımıza mukayet olalım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkan Taşcı Arşivi
SON YAZILAR