Tuğba Turgut

Tuğba Turgut

Yıkamadan tüketilen meyve ve sebzelerin zararları

Yıkamadan tüketilen meyve ve sebzelerin zararları

Meyve ve sebzeleri dalından kopararak yemek bizlere o an çok lezzetli gelse de vücudumuza zararını göz ardı edemeyiz. Midemiz sindirir, vücudumuzun mikroba da ihtiyacı var gibi düşünceler yanlış algıdır. Evet, tamamen hijyenik ortam vücudumuzun doğal yapısını bozacaktır. Fakat meyve ve sebzeleri yıkamadan yemenin vücudumuza büyük zararı vardır.

GÖRÜNMEYEN ZARAR

Meyve ve sebzeler topraktan veya hayvanların dışkısı ile temastan dolayı bazı parazit denilen kurtçuklara ev sahibi olabilirler. Bu parazitlerin veya yumurtalarının bulaştığı meyve ve sebzelerin tüketilmesi ile hastalık başlar. Yumurtalar sanıldığı gibi midede sindirime uğramaz ve bağırsağa ulaşır. Burada yumurtalar gelişir ve kurtçuk halini alır. Bazen bağırsakta büyüyerek bazen de bağırsak duvarından geçerek vücudumuzun çeşitli bölgelerine yerleşebilir. Beyin, sırt kasları, göz, karaciğere bile yerleşim yapabilir. Bağırsakta ise 25 metreye uzanan parazit görülmüştür. Parazit ölümlere kadar gidebilen ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Bazı parazitler belirti vermezken bazılarının en belirgin özelliği ishaldir.

Parazit bulaşan sebze ve meyveleri gözle görmek mümkün değildir. Özellikle marul gibi yıkanması zor olan sebzeleri tek tek ayırarak bol su ile yıkamak gerekir. Sirkeli suda bekletmek paraziti besinlerden uzaklaştırmak için daha iyi bir çözüm olacaktır.

PESTİSİT

Böcekler, kemirici hayvanlar, yabani otlar, mantar enfeksiyonu bitkileri zarara uğratır. Tarımda bu zararı azaltmak ve yüksek verim sağlamak amacıyla bilinçsizce pestisit olarak adlandırılan kimyasal maddeler kullanılmaktadır. Pestisit, atılan topraktan sebze ve meyvelere ayrıca içme suyuna geçebilmektedir.
Pestisitler insan ve diğer canlılar için büyük bir sağlık sorunudur. Dünyada yıllık 3 milyon pestisit zehirlenmesi olduğu tahmin edilmektedir. Pestisit kalıntılarının olduğu besinleri uzun vadede tüketmek çeşitli akciğer hastalıklarına, kansere, beyin hasarına, karaciğer ve böbrek hastalıklarına neden olmaktadır.

Besinleri Pestisitten Arındırmak İçin Ne Yapmak Gerekir?

Pestisiti gıdalardan tamamen uzaklaştırmak mümkün değildir. Ama bol su ile yıkamak ve kabuk soyma fazla miktarda pestisit alımını azaltacaktır. Ayrıca sirkeli suda bekletmek de pestisiti meyve ve sebzelerden uzaklaştırmak için iyi bir yöntemdir. Son günlerde ise pestisit giderici olarak karbonatlı su kullanılmaktadır.

Sonuç olarak, meyve ve sebzelerin üzerinden toprak, kir ve bakterileri uzaklaştırmak için öncelikle bol su ile yıkamalıyız. Karbonatlı veya sirkeli su ile yıkamak meyve ve sebzelerimizi daha hijyenik hale getirecektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tuğba Turgut Arşivi
SON YAZILAR