Tuğba Turgut

Tuğba Turgut

Takılan kilolara çözüm

Takılan kilolara çözüm

Kilo alma, dönemsel olarak herkesin ortak problemi olmuştur. Yapılan diyetler ile kilo verirken bazen kilo verimi durmakta ve uzun bir süre aynı kiloda kalmaktayız. Bunun sebebi nedir?

Kilo verirken insülin direnci kilo verimine engel olmaktadır. Diyet ile insülin direnci kırılır ve kilo verimi gözlemlenmektedir. Fakat tekrar oluşan insülin direnci kilo verimini durdurmaktadır. Bu süreç olması gereken bir durumdur. Çünkü vücut kendini korumaya almaktadır. İnsülin direnci tüm sağlıklı bireylerde oluşmaktadır. Fazlası şeker hastalığına yol açmaktadır. İnsülin düzeyinin dengede kalması gerekmektedir.

Takılan kilolarımızı nasıl veririz?

Egzersizi artırın

Diyet sırasında vücut aldığı kalori ve egzersiz düzeyine alışmaktadır. Vücudu şaşırtmak için yapılan egzersizin üstüne çıkılması gerekmektedir. Örneğin; günlük 40 dka yürüyüş yapan bir birey yürüyüş süresini 1 saate çıkarmalıdır. Fakat yoğun egzersiz yapıyorsanız egzersiz süresini daha fazla artırmamalısınız. Unutulmamalıdır ki günlük 2 saat egzersizden fazlası kas yırtıkları ve kaybına yol açmaktadır.

Uykunuzu düzene sokun

Uyku düzeni kilo veriminde çok etkilidir. Günlük ortalama 6-8 saat uyku birey için önemlidir. Gece en geç 23.00’te yatılmalıdır. Geç saatlere kadar uyanık kalındığında Ghrelin hormonu yüksek seviyelere çıkmaktadır. Bu hormon vücutta iştah artmasına ve yağ tutulumuna neden olmaktadır. Ayrıca Leptin hormonu seviyesini de düşürerek kilo verimini engellemekte ve iştah kontrolünü azaltmaktadır.

Uyuduğunuz ortam karanlık olmalıdır. Gece lambası ile uyumak gözün retinasına ışık gelmesine neden olmaktadır. Bu durum beyni uyanık tutmaktadır. Vücut uyku durumuna geçmediği için salgılanması gereken hormonların salgısı azalır ve kilo artışına sebep olmaktadır. Bu yüzden mutlaka karanlık ortamda uyumak gerekmektedir.

Kurubaklagilleri artırın

Kuru baklagil tüketimi vücuda çok miktarda protein girmesini sağlamaktadır. Protein alımı egzersiz ile desteklendiğinde kas kütlesini artırmakta ve yağ yakımını hızlandırmaktadır. Kilo veriminiz duyduysa haftada 3-4 kez kuru baklagil tüketmeniz gerekmektedir.

Kurubaklagiller bağırsak çalışmasında etkilidir. Dışkının hacmini genişleterek kolay boşaltım sağlamaktadır. Böylelikle kabızlığı engelleyerek daha hızlı zayıflamaya yardımcı olmaktadır. Kabızlığı olan bireylerin kilo vermesi çok zordur. Kilo vermek için öncelikle kabızlık probleminin çözülmesi gerekmektedir.

Kivi tüketiniz

Kivi C vitamini bakımından zengin olup bağışıklığı güçlendirmektedir. Ayrıca bağırsak aktivitesini artırarak zayıflamaya büyük katkı sağlamaktadır. Zayıflama diyetlerine kivinin eklenmesi tavsiye edilmektedir.

Zayıflamak İçin Kivi Kürü

• 3 yemek kaşığı yoğurt
• 1 tatlı kaşığı keten tohumu
• 1 çay kaşığı toz zencefil
• 2 adet kivi

Tüm malzemeleri karıştırarak herhangi bir öğünde tüketebilirsiniz. Bu kür tansiyon hastalığı olan bireylere ve gebelere tavsiye edilmemektedir.

Sağlıklı Günler

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tuğba Turgut Arşivi