Tuğba Turgut

Tuğba Turgut

Sivilce oluşumuna neden olan besinler

Sivilce oluşumuna neden olan besinler

Sivilce, ciltte meydana gelen yaygın bir deri sorunudur. Genellikle yüz, boyun, göğüs, sırt ve omuz gibi yağ bezlerinin yoğun olduğu bölgelerde görülmektedir.

Sivilce, genellikle ergenlik döneminde hormonların etkisiyle ortaya çıkmaktadır. Fakat yanlış beslenme, karaciğer yağlanması, Polikistik Over Sendromu (PCOS) gibi nedenlerden dolayı yetişkinlerde de görülebilmektedir.

Sivilceler, yağ bezlerinin ve tüy foliküllerinin tıkanması sonucu oluşmaktadır. Normalde, yağ bezleri cildin doğal yağını (sebum) üretir ve tüy foliküllerine bu yağı taşımaktadır. Ancak bazı durumlarda, yağ bezlerinin aşırı yağ üretmesi veya tüy foliküllerinin tıkanması sonucu yağlar birikmekte ve gözeneklerin tıkanmasına neden olmaktadır. Bu tıkanıklık, bakterilerin çoğalmasına ve iltihaplanmaya yol açmakta ve sivilce oluşmaktadır.

Kadınlarda genellikle PCOS’tan kaynaklı sivilce oluşumu görülmektedir. Bu durum hastalığın belirleri geçmedikçe tedaviye çok fazla yanıt vermemektedir. Fakat beslenme ile PCOS azaltılır ve sivilce oluşumu baskılanır. PCOS için en iyi beslenme tedavisi tüm karbonhidrat içeren besin gruplarını kısıtlamak ve proteinden zengin beslenmektir.

KARACİĞER YAĞLANMASI SIRTTA SİVİLCE YAPMAKTADIR

Karaciğer yağlanmasının semptomu sol kaburga etrafında ağrıdır. Kan testinden ALT-AST yükselmesine bakılarak veya ultrasonografi ile görüntülenerek tanı konulabilmektedir.

Aşırı miktarda meyve, karbonhidrat ve yağlı gıdaların neden olduğu bir komplikasyon olan karaciğer yağlanması bu besinlerin sınırlandırılması ile tedavi edilmektedir. Böylece sivilce problemi baskılanmaktadır.

SİVİLCEYE NEDEN OLAN BESİNLER

Beyaz ekmek, beyaz pirinç, şekerli atıştırmalıklar gibi yüksek glisemik indeksli gıdalar, kan şekerini hızla yükseltmekte ve insülin seviyesinde artışa neden olmaktadır. Bu durum yağ üretimini tetikleyebilmekte ve sivilce oluşumuna neden olmaktadır.

Bazı araştırmalar, süt ve süt ürünlerinin sivilce oluşumuna katkıda bulunabileceğini göstermektedir. Bunun sebebi olarak sütte bulunan hormonların ve büyüme faktörlerinin ciltte yağ üretimini artırabileceği düşünülmektedir.

Yağlı ve işlenmiş gıdaların, sivilce oluşumunu artırmaktadır.

Kızartmalar, fastfood ürünleri, cipsler gibi yağlı ve işlenmiş gıdaların aşırı tüketimi ciltte yağ üretimini artırmakta ve gözeneklerin tıkanmasına yol açmaktadır.

Çikolatanın sivilce oluşumunu artırabileceği iddiası uzun süredir tartışma konusudur. Ancak bu konuda net bir kanıt bulunmamaktadır.

Bazı kişilerde çikolata tüketiminin sivilceyi tetikleyebileceği gözlemlenmiş olsa da, bu durum herkes için geçerli değildir.

Bazı kişilerde aşırı protein alımının sivilce oluşumunu tetikleyebileceği düşünülmektedir. Özellikle hayvansal proteinlerin fazla tüketimi ciltte yağ üretimini artırabilmektedir. Dengeli bir şekilde protein almak oldukça önemlidir.

SİVİLCE PROBLEMİ OLAN BİREYLERİN TÜKETMESİ GEREKEN BESİNLER

Omega-3 yağ asitleri, cilt sağlığı için faydalıdır ve anti-enflamatuar özelliklere sahiptir.

Balık, keten tohumu, ceviz gibi omega-3 kaynaklarını beslenmeye dahil etmek iltihaplanmayı baskılayacaktır.

Portakal, mandalina, çilek, kivi, brokoli, biber gibi besinler C vitaminden zengin olmakla birlikte C cilt sağlığı için faydalıdır. Cilt parlaklığını sağlamakta ve kırışıklığı önlemektedir.

Şekerli gıdaların aşırı tüketimi, sivilce oluşumunu tetiklemektedir. Rafine şekerden ziyade doğal şeker kaynaklarına (meyveler gibi) yönelmeli ve beslenmede tatlılara çok fazla yer verilmemelidir.

Son olarak, yeterli miktarda su içmek, cildin nem dengesini sağlamakta ve toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olmaktadır. Günde en az 8-10 bardak su içilmelidir.

Sağlıklı Günler.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tuğba Turgut Arşivi
SON YAZILAR