Hibiskus Şerbeti
Osmanlı şerbeti, Türk mutfağının geleneksel içeceklerindendi ve Osmanlı döneminde şerbetler özellikle Ramazan ayında tüketilmekteydi. Bu şerbetler, farklı malzemeler ve baharatlar kullanılarak yapılan aromatik içeceklerdir.
Hibiskus, Osmanlı döneminde de kullanılan bir bitkidir ve şerbetleri Osmanlı mutfağında oldukça popülerdi.
Hibiskus, antioksidan özellikleriyle bilinen bir bitkidir ve C vitamini açısından da zengindir. Ayrıca kan bağlantıları bağlantı etkisi de bulunmaktadır. Hibiskus çayı veya şerbeti tüketiminin özümseme yöntemi, çıkışları rahatlattığı ve sağladığı sağlığa yararlı olduğu da bilinmektedir.
Osmanlı ebegümeci şerbeti ise, özellikle yaz ürünlerini ferahlama elde etmek için tüketilirdi. Serinletici özelliğiyle sıcak günlerde içilmesi tercih edilirdi. Şekerle tatlandırılan ebegümeci şerbeti, hafif ekşi bir lezzete sahiptir ve tuz gibi diğer malzemeler de eklenebilir.
HİBİKUSUN FAYDALARI
Hibiskus çiçeği çay, şurup veya diğer içeceklerde kullanılan bir bitkidir. Sağlık açısından çok faydalıdır. Hibiskus, yüksek kan basıncını düşürmeye yardımcı olan maddeler içermektedir. Bu yüzden yüksek tansiyona (hipertansiyon) iyi gelmektedir. İçeriğindeki antioksidanlar ve C vitamininden zengindir. Böylelikle bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Ayrıca vücut hücrelerine zarar veren ve kansere sebep olan serbest radikallerin zararlı etkilerine karşı koruyucudur.
Polifenollerden zengin içeriği ile kan şekerini dengelemektedir. Kabızlığı önlemektedir. Prebiyotik lifler sayesinde bağırsaktaki probiyotiklerin çoğalmasını sağlayarak kabızlığı engellemektedir. İdrar söktürücü özelliği ile de ödem atıcı etkisi mevcuttur.
HİBİSKUSUN ZARARLARI
Hibiskusun faydası olduğu kadar zararı olmaktadır. Fazla miktarda tüketildiğinde kan şekerini düşürmektedir. Bu nedenle, diyabetik ilaçlar kullanan kişilerin dikkatli tüketmesi gerekmektedir.
Hibiskus, kan basıncını düşürebilen doğal bir damar genişleticidir. Bu nedenle, düşük kan basıncı olan kişilerin daha az tüketmesi gerekmektedir.
Baş dönmesi halinde tüketimi bırakılmalıdır. Hibiskus bazı ilaçlarla etkileşime girebilmektedir. Özellikle kan inceltici ilaçlar, antibiyotikler ve antidepresanlar ile birlikte kullanımı sakıncalı olabilir. Bu nedenle, herhangi bir ilaç kullanıyorsanız Hibiskus tüketmeyiniz. Ayrıca yüksek miktarda tüketildiğinde ishale neden olabilir. İshal görüldüğünde tüketimi kesilmelidir.
HİBİSKUS ŞERBETİ
Malzemeler:
1 su bardağı kuru hibiskus
6 su bardağı su
1 su bardağı toz şeker
1/2 limonun suyu
İsteğe bağlı olarak buz
Yapılışı:
Tencereye hibiskus çiçeklerini ve 6 su bardağı suyu koyunuz. Kaynattıktan sonra ocağı kapatınız ve 30 dakika kadar demlenmeye bırakın.Demleme işleminden sonra, hibiskus çiçeklerini süzün ve suyu başka bir kaba aktarınız. Şekeri şerbetin içine ekleyin ve karıştırınız.Ocağa alıp kaynamaya bırakınız. Kaynama başladıktan sonra 5 dakika sonra ocaktan alınız.Limon suyunu daekleyip karıştırınız.Şerbeti soğuması için buzdolabına koyunuz.Soğuttuktan sonra bardaklara buz ekleyerek servis yapabilirsiniz.
Hayırlı Ramazanlar
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.