Tuğba Turgut

Tuğba Turgut

Aç karnına sirkeli su içilmeli mi?

Aç karnına sirkeli su içilmeli mi?

Son zamanlarda sirkeli su veya limonlu su çok fazla rağbet görmeye başlamaktadır. Sabah içilen sirkeli veya limonlu suyun zayıflatacağına dair bilgiler yayılmaktadır. Peki doğru mu?

Mide, içi boş bir et torbasıdır. Sabah uyandığımızda metabolizmamız bizimle birlikte uyanmamaktadır. Metabolizmayı uyarmak için mideye bir besin girmesi gerekmektedir. Mideye giren besin beyin tarafından algılanıp mide mukozası oluşmaktadır. Mide mukozası, asiditesi artan ortama karşı mideyi korumaktadır.

Limon ve sirkesinin asitlik özelliği çok yüksektir. Mide uyarılmadan yani mukoza oluşmadan sabah aç karnına içilen limonlu veya sirkeli sular mideye zarar vermektedir. Bu durum sürekli devam ederse ülsere ve kanamalara yol açabilmektedir. Ayrıca fazla asit diş minesini incelteceği için dişlere de zarar verebilmektedir. Bu yüzden sürekli olarak sirkeli su veya limonlu su içmeyiniz.

LİMON KAN SULANDIRIR

Limonun kan sulandırıcı etkisi bulunmaktadır. Sürekli limonlu su içme kanın pıhtılaşmasını engelleyecektir. Özellikle kadınlar mensturasyon döneminde limonlu suyu tüketmemelidir. Pıhtılaşmayı engelleyeceği için yoğun kanamaya sebep olabilmektedir. Mutfak, trafik veya sanayi kazaları gibi beklenmedik durumlarda kan kaybı ölümlere yol açabilmektedir. Pıhtılaşmayan kan hemen durmamakta ve çok fazla kan kaybına sebep olmaktadır. Bireyler herhangi bir hastalığı yoksa limonlu suya içimine dikkat etmelidir.

LİMONU HEMEN TÜKETİN

Limonun C vitamini yüksektir ve bu vitamin hayati önem taşımaktadır. Bağışıklık güçlendirici özelliği vardır ve yaşlanma karşıtıdır. C vitamini suda emilen bir vitamin olduğu için suyun içerisine giren her besinde emilimi artmaktadır. Askorbik asit olan bu vitamin güneşe ve ısıya karşı oldukça duyarlıdır. Bu yüzden portakal, limon, mandalina, greyfurt, kivi gibi C vitamininden zengin besinleri soyduktan veya suyunu sıktıktan hemen sonra tüketmeliyiz.

Limon ısıya karşı duyarlı olduğu için yemeklerde pişirme anında değil yemeden önce eklenmelidir. Ayrıca limonu kaynatarak tüketmemelidir. Yüksek ısıda C vitamini etkinliğini yitirmektedir. Bu yüzden bitki çaylarına sonrada sıkılması gerekmektedir.

ZAYIFLAMAK İÇİN KAHVALTI ÖRNEĞİ

Sabah içilen sade su metabolizmayı hızlandırıcı özelliğe sahiptir. Mide mukozasını tetikler ve mideyi kahvaltıya hazır hale getirmektedir. Zayıflamak için proteinden zengin karbonhidrattan az bir beslenme yeterli olmaktadır. Örneğin; sabah bir haşlanmış yumurta ve iki dilim peynir protein bakımından zengindir. Yedi adet tüketeceğiniz zeytin yağ alımını desteklemektedir.

Bol yeşillik ve domates-salatalık posa alımını artıracağı için hem tokluk hissini oluşturmakta hem de bağırsak çalışmasını sağlamaktadır. Ayrıca yeşillikte potasyum yüksek miktarda bulunmaktadır. Vücutta potasyum artışı kalp sağlığını korumakta ve sodyumu azaltmaktadır. Böylelikle ödem atımına yardımcı olmaktadır. Karbonhidrat için ise iki dilim etimek büyüklüğünde esmer ekmek yeterli olacaktır. Esmer ekmekler; tam buğday, kepek, çavdar ekmeği şeklinde olabilir.

Sağlıklı Günler

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tuğba Turgut Arşivi