Talha Sert

Talha Sert

Kömür karası

Kömür karası

Karanlık bir tünel içerisi çamur toz ve kir dolu olan belki önünden geçerken korkacağımız tüylerimizin diken, diken olacağı bir tünel içerisi olabildiğince karanlık ve kirli, metrelerce yerin altında olan tünelin sonu bazen helal bir lokmaya bazen son bulan hayatlara çıkıyor. Ters bir dağın zirvesine tırmanmak gibi derin. Bir saniye dahi bulunmak istemeyeceğimiz bir yerde en az 8 saat kalmamız gerekse ne yapardık?

Yerin altında tonlarca yükün bindiği o tünelin duvarları direniyor insanın hayatı için. Bir Allah bir o duvarlar koruyor hayatları. Ekmeğini taştan çıkaran işçiler denilse, tahmin etmesi çokta zor olmayan en acımasız meslektir; madencilik. Ekmek davası teriminin vücut bulmuş hali maden işçisidir. Helali için dalar gider karanlık tünele, binlerce yük taşıyan duvarlara sığınarak iner madenin kalbine. Akşam evine helal para götürmek için solur kömür tozunu.

Bizler yeryüzünde yapamadıklarımızı dert ederken bir ömrü bitirir yerin altında işçiler. Derisine işler kömürün karası o kara kömür lekesini ovmakla geçer ömürler. Her gün acaba bugün mü çökecek duvarlar başıma, acaba bugünde dönebilecek miyim yuvama, birinin ihmaline kurban mı gideceğim soruları da cabası. Her maden kazasında aklıma gelen o söz boğazımda düğümleniyor “Sobada yanan kömür değil, ömürdü.”

Madenin karasında binlerce sütten temiz kalpler var! Patlamadan çıkartılıp ambulansa getirildiğinde “Botlarımı çıkartayım sedye kirlenmesin” diyen güzel insanın sözlerini kimse unutmamıştır.

Türkiye’de1941 yılından bu yana 3 binden fazla insan maden kazalarında hayatını kaybetti. Binlerce insan yaralandı kimisi geçici yara kimisi kalıcı ama en acısı kaybolan arkadaşlarının yarası. Her mesleğin günü şen şakrak kutlanırken 4 Aralık Madenciler Gününde boğazlar düğümlenir. Yiten hayatların ardından dua edilir, sevdiklerine sabır dilenir. Yaşanmış olan tüm maden kazalarında hayatını kaybeden işçilerin mekânı cennet olsun memleketin başı sağ olsun.

Ömür Yarası

Yıl 2003 Karaman Ermenek: 10 Emekçi hayatını kaybetti.

Yıl 2004 Kastamonu Küre: 19 Emekçi hayatını kaybetti.

Yıl 2006 Balıkesir Odaköy: 17 Emekçi hayatını kaybetti.

Yıl 2009 Bursa Mustafakemalpaşa: 19 Emekçi hayatını kaybetti.

Yıl 2010 Balıkesir Odaköy: Emekçi hayatını kaybetti.

Yıl 2014 Manisa Soma: Emekçi hayatını kaybetti.

Yıl 2016 Siirt Şirvan:16 Emekçi hayatını kaybetti.

Yıl 2022 Bartın Amasra :40 Emekçi hayatını kaybetti.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Talha Sert Arşivi
SON YAZILAR