Savaş Bektaş

Savaş Bektaş

Hayırlı Ramazanlar

Hayırlı Ramazanlar

Yaşanılan Ramazan ayı ile yaşanması gereken Ramazan ayları hep birbirinden farklı olmuştur. Ramazan ayı deyince aklımıza hep muhteşem iftar ve sahur sofraları gelir. Şimdi sıradan iki müslümanın Ramazan ayını tariflemeye çalışacağız.

Zengin Müslüman

Ramazan ayının yaklaştığı günlerde Ramazan için özel alışveriş yapılır. Hurmanın en özeli seçilir mesela bu alışverişte ve Ramazana özel şerbet yapımı için özel malzemeler alınır. Ramazan için iş durumu, mesai durumu güncellenir ve yeniden dizayn edilir. İlk ramazan sahuruna kalkılır ve sahur yapıldıktan sonra sabah namazı eda edilip ilk oruç tutulur. Bereket ve bolluğun ayı olan Ramazan gerçek bir huzur sunmaktadır oruçlu mümine ve bu duygu yoğunluğunda yapılan  her ibadet ayrı bir keyif içermektedir inanan kişiye.

Öğleden sonra saat dört gibi uyanan mümin yatağından kalkar abdestini alır ve iftara hazırlanır. İftara kadar olan sürede çoğu mümin kapı önünde komşularıyla Ramazanın bereketinden ve bolluğundan bahseder. İftara doğru televizyonu açar ve iftara kadar ilahiler ve dualar eşliğinde huşu içerisinde ibadetini gerçekleştirmenin haklı gururu ile iftarını bekler. Açlık ile terbiye edilmiş bedeninin haklı zaferidir iftar ve bu kazanıma uygun şekilde dizayn edilmelidir.

İftar sofrasında su ve şerbetler hazır olmalıdır. İftarını açarken en çok sevabı nasıl alırım diyerek riske girmez ve iftarlık için gerekli herşeyi sofrada hazır bulundurur. En çok tercih edilen iftarlıklar hurma, tuz ve zeytindir. İftarlık hurma ve zeytin ne denli büyük ve gösterişli olursa sevabı o denli büyük olur. Oruçlu bedenin yıpranmışlığının önüne geçmek adına menü çorbayla başlar ve ana yemeklerle devam eder. İftar sofrasının gösterişli olmazsa olmazları et yemekleri, sarma,börek,pilavlardır ve salatala çeşitleridir. Otuz kişinin rahatca doyacağı menü sadece dört yada beş kişilik aile için hazırlanmıştır. Oruçlu olan mümin kadınlarımız normalde kullandıkları malzemenin neredeyse iki katını kullanarak menüyü hazırlarlar yetmezmi korkusuyla. Tatlılar ise baklava, güllaç, kadayıf gibi tatlılardan tercih edilir bu bereket ayında.

Güzel bir şekilde ödüllendirilmiş ve ağırlaşmış bedenin ilacı olan soğuk sodaları içmenin vakti gelmiştir artık ve sodalardan sonra huşu içerisinde teravih namazına koşulur. Teravih namazında en önemli kıstas hızlı ve net dua okuyan hocanın olduğu camiyi bulmaktır. Caminin en önemli kıstası ise sakin ve havalandırma tesisatının mükemmele yakın bir şekilde çalışır olmasıdır. Teravih sonrası sosyalleşmenin zamanıdır ve günün önemine göre farklı etkinlikler yapılır. Güzel bir gösteri yada konser tercih edilebilirken arkadaşlar arası okey turnuvalarıda sahurlara kadar sürer gider.

Normalde bütün günde tüketilen su, çay, kahve ve sigara gibi maddeler iftar ve sahur arasındaki sürede itina ile tüketilir. Her anlamda tatmin olan beden için uzun ve uyku dolu bir oruca hazırlanmak adına son bir tatmin noktası olan sahur beklenmektedir huşu içerisinde mümin tarafından. Mümin tok tutsun diyerek rafadan yumurta, hamur işleri ve kahvaltı türevi olan sahurunu yaptıktan sonra uzun süren açlığa dayanmak adına bir bardak süt ve üç dört hurma yiyerek iyice hazırlanır uzun sürecek açlığa. Ezanın okunmasıyla beraber yanında hazır ettiği bir sürahi suyuda ezan bitmeden tüketip oruca tam anlamıyla hazır olmak ister. Artık orucunu başlar ve huzur içerinde yatağına gidebilir.

Ramazan ayı her anlamda zengin bir mümin için huzur, bereket, bolluk ve sosyalleşmek adına dolu dolu bir yaşam içerir. Dolu dolu geçen bir ayın sonunda bayramla beraber ödüller katlanır ve mutluluk en üst seviyeye taşınır. Bayramla beraber evler tatlılarla, şekerlerle ve bayramlıklarla dolar taşar. Bayram sabahı yeni bayramlıklarıyla ve yüksek miktarda harçlıklarla müminlerin çocukları ödüllendirilir. Kısacası zengin bir mümin iseniz Ramazan bolluk, bereket ve ruhani yükselişin ayıdır.

Fakir Müslüman

Yaklaşan Ramazan size yeni bir alışveriş yapmanın zorunluluğunu hatırlatır ve istemsiz bir biçimde Ramazan öncesi hazırlık yapabilmek adına şartlarınızı zorlarsınız.İftarlık için tuzu tercih eder hurmalara sadece uzaktan bakabilirsiniz. İftar sofralarınızı süsleyemez ve sıradan bir günde nasıl yaşıyorsanız onun bir tık ötesine geçemezsiniz.

Sabahın erken saatinde işe gitmek zorunda olduğunuz için sahur size eziyet haline gelir ve çoğu zaman sahura kalkmadan oruç tutarsınız. Kahvaltı yapamadığınız ve oruçlu olduğunuz için iş hayatı size her zamankinden zor ve meşakatli gelir. Yoğun, yorucu, açlık ve susuzlukla terbiye edilmiş bir günün sonrasında iftara evinize yetişmek için verdiğiniz çabada cabasıdır. Açlıkla beraber normal zamandan daha fazla olan gıda tüketimi sizi tedirgin eder ve bu ayı sorunsuz atlatıp atlatamayabileceğinizi hesap edersiniz.

Her anlamda zorlu geçen bir ayın sonrasında yaklaşan bayram sizi dahada tedirgin eder. Çocukların ve eşinizin taleplerini düşünerek korku dolu bir sürece sürüklenirsiniz. Tatlı, şeker, bayramlık ve bayram harçlığı düşüncesi sizi korkutur.

Bütün bu olumsuzluklara rağmen ruhani hava sizide mutlu eder ve mutlu olmaya çabalarsınız.

Gerçek Müslüman          

Gerçek Müslüman bu aya özel sadece kendi özlük haklarını düzenleyen değil herkesin özlük haklarında iyileştirmeyi düşünen ve planlayandır. Uykuya tutturduğu oruçla övünen değil elemanının mesai şartlarını bu aya özel olarak düzenleyendir. Tıka basa yediği yemeklerle nefsini mutlu eden değil nefsini mutlu eden herşeyi herkese ulaştırmaya çalışandır.

Hangi Ramazan sorusunun cevabını kendi içi dünyasında kendini tatmine ayıran müminlerin varlığında İslam yeryüzünde anlaşılır olmaktan uzaklaşacak ve sadece zenginleri mutlu eden bir din haline gelecektir. Dünya tabiki adaletsizlik üzerine kurgulanmış ve yaşatılmıştır ve her zaman ezilenler olacaktır ancak sizin öğretinizde paylaşın hükmü varken siz tamamen kendinize paylaşımlarda bulunursanız öğretiye en büyük zararı vermiş olursunuz.

Zengin yada fakir bu ayın gerçek anlamı herkes için açlığın anlaşılabilir kılınmasıdır. Siz bu anlayışa karşı muhteşem sofralar kurmaya devam ederseniz bu inanç bir komediye dönüşecek ve gerçek müslümanları nefessiz bırakacaktır. Şatafatlı Ramazan iftarlarında iki ayrı bölümde iki ayrı mümine farklı menüyle hizmet öğretiye ihanet öğretiye savaş açmaktır. İki faklı iftar sofrasına sınırlar koymak amacı anlamamak ve amacın yok olmasına hizmet etmektir.Aş evlerinde millete bulgur pilavını verip kendilerine özel lüks mekanlarda iftar sofraları düzenlemek uhrevi değil aksine komik ve öğreti dışıdır.

Kutsalın sömürülmesi sonucunda kutsalın ortada kalmadığı ve sadece bireysel tatmin üzerine kurulu yeni bir Ramazana daha kavuşmamak dileğiyle diyorum. Mubarek Ramazan ayı diyerek bahar ve yaz aylarında tıka basa yiyen ve kış uykusuna yatan ayıların doğasını taklit eden uykuya orucu tutturan müminlerin Ramazan ayı kutlu filan olmasın lütfen.

Herkesi samimi olmaya davet ediyorum. Bu ay lütfen önce nefsinizi değil sokaktaki evsizi, yanınızdaki elemanı ve fakiri düşünün. Sofralarınızı açamıyorsanız sofranızdaki imkanları açın insanlara. Paylaşmak güzeldir ve paylaştıkça gerçek uhreviyatı yakalacağınızı deneyimleyin bir kez olsun.

 Saygılarımla…           

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Savaş Bektaş Arşivi
SON YAZILAR