Öznur İnanç

Öznur İnanç

Zengin mevsimi gelirken

Zengin mevsimi gelirken

Sonbahar etkisini yavaş yavaş göstermeye başladı. Bu mevsim geldiği zaman melankolik bir ruh hali kaplıyor içimizi. Dolayısıyla bu da eylemlerimize yansıdığı gibi, benim de köşe yazılarıma yansıyabilir. Umutsuzluk, aşırı yorgunluk, duygusallık birçok şeyi olduğu gibi yazı yazmayı da zorlaştırıyor. Ancak yazmamak da olmaz tabii.

Her ne kadar küresel ısınma, iklim değişikliği dolayısıyla mevsimlerde bir kayma yaşansa da içinde bulunduğumuz ay sonbaharın içerisinde olduğumuzu ve kışın gelmekte olduğunu hatırlatıyor bizlere. Geliyor gelmekte olan. Büyüklerimiz bu aya ‘hazan’ der. Ağaçlar yapraklarını dökmeye başlar, bazılarının yaprakları altın sarısı olur ve yere düşmeden evvel son demlerini yaşar. İnsan ömrü gibi. Birden bitiverir ve ardından kış geliverir.

Kış da tam bir zengin mevsimi. Orta ve alt gelirli vatandaşlar için sıkıntı mevsimi. Bu sıkıntı mevsimi gelmeden önce “fahiş fiyat artışlarını önleyeceğiz” yönünde yapılan açıklamalar orta ve alt gelirli vatandaşlarda umut, heyecan ve beklentiye neden oldu. Bu açıklamanın sonuçlarını sabırsızlıkla bekliyoruz. İnşallah odun, kömür, elektrik ve doğal gazda fahiş fiyatlarla karşılaşmayız. Çünkü bunlar kış geldi mi birden hızlı bir şekilde yükselişe geçiverir. Dar gelirli ne yapacağını şaşırır. Orta gelirli maaşının büyük bir bölümünü ısınma ihtiyacı için harcar. Ev kiraları birçok yerde kışın yükselirdi ama bu kez erken başladı.

Vatandaşların kış aylarını daha rahat geçirebilmesi için gerekli önlemlerin alınması lazım. Öte yandan bu ‘seçim kazanma aracı’ haline getirilmemeli. Yardımların insanlık onuruna yaraşır şekilde yapılması gerekir diye düşünüyorum. Çünkü bu bir ‘ihsan’ ya da lütuf değil. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti Devleti sosyal bir devlet ve yapılan çalışmalar bunun gereğini yerine getirmek için. Ayrıca ‘gelişmiş’ dediğimiz ülkeler sosyal yardım adı altında vatandaşlarına oldukça kapsamlı ve çok yüksek miktarlarda yardımlar yapıyor. Biz niye yapmayalım ya da niye yapılmasın? Hafızam beni yanıltmıyorsa 1990 yılından bu yana ‘sosyal yardımlaşma fonu’ adı altında bir fon var. Bu fon zaten vatandaşın hakkı. AK Parti iktidarı döneminde yardımların zirveye çıktığı bir gerçek. Ancak dediğim gibi bu seçim malzemesi haline getirilmemeli.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öznur İnanç Arşivi
SON YAZILAR