Öznur İnanç

Öznur İnanç

Toplumsal yaşama muhalefet

Toplumsal yaşama muhalefet

Hani hep derler ya; insanoğlu sosyal bir varlıktır diye. Bugün, bu özelliğimize dair birkaç noktaya temas etmek isterim.

İnsanoğlu sosyal bir varlık. Yani yalnız yaşayamayan, hayatını devam ettirebilmek için bir başkasına yahut başkalarına ihtiyaç duyan varlık. Bu ihtiyaçtan dolayı insanoğlu bireysel değil, toplumsal bir yaşantı sürdürüyor. İşin tarihsel sürecine çok fazla girmeyeceğim. Avcılık toplayıcılık vardı da bilmem ne şeklindeki süreci hepiniz bilirsiniz.

İnsanlar bir araya gelerek yaşamlarını sürdürmeye başlayınca ihtiyaçları da arttı. Ne gibi ihtiyaçlar? Barınma, giyinme, yeme-içme ihtiyaçları. Sonra bu ihtiyaçların karşılanması için grup içerisinde iş bölümleri yapıldı. O zamandan bu yana insanlar her işi yapmaz oldu. Herkesin bir sorumluluğu var. Toplumsal statü içerisinde belirli mesleklere yönelme oldu. Ve bu meslekler zaman içerisinde daha da profesyonelleşti. İnsan, özgürlük alanları ihlal edilmesin diye de belli kurallar koydu. Bir arada yaşamak için belirli kanunlar yaratıldı.

Evden işyerine, apartmandan mahalleye kadar birçok noktada insanlar kurallara uymak durumundadır. Ve fakat gerek yetişme tarzından gerekse bencillikten yahut başka nedenlerden dolayı bazıları bu kuralları, hukuku çiğnemektedir.

Örneğin, bir işyerinde çalışan bir kişi kendi sorumluluğunu yerine getirmez, başkasına yüklerse bunun adı hak ihlalidir. Bir örnek daha; çoğumuz apartmanlarda, sitelerde yaşıyoruz. Aidat toplanır. Bazı kişiler aidat ödememeyi maharet sayar. Otoparka girersiniz adam, iki kişinin park edebileceği yeri bir arabayla kapatıverir. İşte bunlar toplum içerisinde yaşamayı beceremeyenlerdir.

İnsanlara tek tek sorsak “Ne istersiniz” ya da “Ne eksik” diye çoğu “Saygı” der. Herkes saygı istiyor. Başkasına saygı göstermeyenin saygı görmeye hakkı var mı? Yok. Toplumsal yaşama muhalif olmak doğru mu? Değil. Bu öyle yüzde 99’luk bir doğruluk değil yüzde 100 doğru. Yani bu soruların cevaplarının yüzde 1 yanlış olma ihtimali yok.

Ha yok “Biz toplumsal yaşama muhalif olarak yaşamak istiyoruz. Ben kimseye saygı gösteremem” diyorsanız gidin mağaralarda yaşayın kardeşim. Avcılık, toplayıcılık falan yapın ne diyeyim yani?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öznur İnanç Arşivi
SON YAZILAR