Öznur İnanç

Öznur İnanç

Sadece sokak hayvanları değil hepsini sevin

Sadece sokak hayvanları değil hepsini sevin

Sadece sokak hayvanları değil hepsini sevin

Türkiye’nin hemen hemen her şehrinde sokak hayvanlarına bolca rastlanılır. Kimi insanlar bunlardan korkar yanına yaklaşmaktan ürperti duyarken, kimi insanlar da bunlara sevgiyle yaklaşır onlarla temas bile kurarlar. Fakat kimi insanlar da vardır ki bu hayvanlara eziyet olurlar, onların yaşamasına bile tahammül edemezler. Bu tip insanların sokak hayvanlarına yaptıkları zulüm, eziyet, vahşet ara ara sosyal medyalarda gündem oluşturuyor ve birçok hayvansever tepki gösteriyor. Hatta bu hayvanlara eziyet edenler tespit edildiğinde konu mahkeme salonlarına kadar gidiyor. Bazı mahkeme sonuçlarında hayvanlara vahşet uygulayanlar hapsi boyluyorlar.

Buraya kadar istenilen sonuçtan herkes memnun. Artık hayvanlar, eski günlerdeki gibi görmezden gelinmiyor. Neredeyse bir sokak hayvanını kimse zarar veremiyor. Zarar vermeden öte, birçok kişi veya işyerleri sokaklara yiyecek bırakarak onların bakımlarını bile üstleniyorlar. İstenilen döneme gelinmiş gibi görünse de bu alanda katedecek biraz daha yolumuz var.

Bu durumların hepsi toplum adına sevindirici, fakat yaban hayatında da birçok hayvan zulme ve eziyete uğruyor. Bunlar gözlerden uzak olduğu için gündeme bile gelmiyorlar. Bir sokak hayvanına tekme atılması günlerce sosyal medyada tartışılırken, dağlarda, ovalarda vahşide katledilen yaban hayvanları hiç gündeme bile gelmiyor. Tabi bunlar gün yüzüne çıkmadığı için gündeme gelemiyor, getiremiyoruz. Toplum olarak bilinç eksiğimizin bir yönü de burada. Avcılık, büyük kontroller etrafında yapılsa da kaçak ve yasak avcılık halen yüksek seviyelerde. Bilinçli bir toplum asla bilinçsizce avlanmaz ve hayvanına sahip çıkar. Türkiye’nin doğal hayatının devam etmesini sağlayan bu hayvanların, asla katledilmeyeceği bilinir. Toplum olarak bu konunun duyarlılığını herkese en iyi şekilde anlatmamız gerekiyor. Bunun için yaban hayatında yaşayan hayvanlar için birçok etkinlik yapılmasını düşünüyorum. Birçok dernek ve kuruluşla işbirlikleri yapılarak, hafta sonları hem spor amaçlı hem de doğa gezi amaçlı hayvanlara yem bırakılabilir. Onların nasıl yaşadığı izlenilebilir. Kısacası yaban hayvanları artık gündemimizin içinde olabilir. Böylece onların doğal düzen için ne kadar önemli olduğu anlaşılır ve bu bilinç genişleyip gider.

Gelecek günlerde bunların olması dileğiyle…

Sadece sokak hayvanlarına değil tüm hayvanlarımıza sahip çıkalım!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öznur İnanç Arşivi
SON YAZILAR