Nihal Şahsenem Akköse

Nihal Şahsenem Akköse

Okumak neye yarar?

Okumak neye yarar?

Kıymetli okurlar, bu hafta da yine ‘soft’ bir mevzu ile bu ‘köşe yazısı’ vesilesiyle sizlerle birlikteyim. “Soft” dediysek de önemsiz değil yani. Aslında hepimizin olumlu sonuçlarını az çok bildiği ama uygulamada sıkıntı çektiğimiz konulardan biri. Neyse, çok uzatmadan söyleyeyim, bu hafta sizlere kitap okumanın faydalarından bahsedeceğim.

Kitap okumayan bir insan ne kadar köşe yazısı okur o da ayrı bir mesele ama ben yine de yazayım. Belki bazı ebeveynler çocuklarına bu yazıyı gösterip, “Bak ne kadar faydalı” diyebilir. Benimki de bir umut işte…

Lafı daha da fazla uzatmadan konuya gireyim.

Öncelikle Maksim Gorki’nin bir sözüyle başlayayım. Gorki konu ile ilgili olarak, “Kitaplar kendinize ve başkalarına saygı duymayı öğretecek, yüreği ve akli, dünya ve insanlık sevgisiyle dolduracaktır” demiş. Takdir sizin…

Kitap okumanın bilimsel olarak kanıtlanmış birçok faydası vardır elbette ama sadece bununla sınırlı değildir. Kitap okumak, farklı dünyaları tanımamıza, gerçek hayatta tanıklık edemeyeceğimiz olayları gözlemleyip fikir edinebilmemize olanak sağlar.

Sürekli ve farklı kitaplar okuyarak karşınıza çıkan yeni kelimeleri öğrenebilir ve bilgi dağarcığınızı genişletebilirsiniz. Ayrıca, kitap okumak dil bilgisi ve noktalama becerilerinizin gelişmesine katkı sağlar.

Gün içinde veya gün sonunda okuyacağımız birkaç sayfa kitap zihnimizin rahatlamasına yardımcı olur. Hikayenin içine girdikçe yük hissettiğimiz düşüncelerden uzaklaşıp yeni dünyalara yelken açarız.

Okuma yaptığımızda gerek farklı duygular hissederek gerekse okuduklarımızı zihnimizde görsele dökerek hayal gücümüzü geliştiririz. Sadece oturduğumuz yerden farklı karakterleri gözlemler farklı olaylara şahitlik ederiz. Tüm bunlar yeni bir bakış açısı kazanmamıza olanak sağlar. Bilimsel olarak kitap okumak frontal lobun işlevini geliştir bu da yaratıcılığımızın artması anlamına gelir.

Kitap okumak, insanların etraflarındaki kişilerin farklı hayatlarına ve duygularına saygılı ve empati bilinciyle yaklaşmayı sağlar.

Dediğim gibi, kitap okumanın daha çok faydası var ama şimdilik bu kadarından bahsetmiş olayım…

Esenlikler.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Nihal Şahsenem Akköse Arşivi
SON YAZILAR