Nihal Şahsenem Akköse

Nihal Şahsenem Akköse

Dil milletin ulusal kodlarıdır

Dil milletin ulusal kodlarıdır

Bir önlem alınmazsa Türkçemiz iyice yozlaşacak ve 50 yıl sonra gelen nesil bile bugün yazdıklarımızı anlamayacak. İnsanlar, yabancı bir dile ait sözcükleri kullanarak modernleştiğini sanıyor. Oysa ki kendi öz dilini yok ediyor ama farkında bile değil.

Halis muhlis Türkçe dururken, yabancı sözlükleri kullanmak nedir anlamak mümkün değil doğrusu. Geçenlerde bir yemeğe davet edildim. Yakın bir arkadaşımın evinde masada oturuyorduk. Ne olduysa oldu, elimdeki su bardağı yere düşüverdi. Dolayısıyla canım sıkıldı biraz. Dostumun beni teselli etmek için sarf ettiği ifade aynen şuydu;'Relax ol, Problem yok'. Hadi problemi anladım da bu relax ol da neyin nesiydi. Dilimizde karşılığı yok muydu? Elbette vardı, fakat o bu cümleleri kullanmayı tercih etmişti. Ya da farkında olmayarak o kelimeler dağarcığına yerleşmişti. Her dil bir milletin tarihini ve kültürünü yansıtır. Dil o milletin ulusal kodlarıdır.

Velhasıl, dilimiz elden gidiyor, buna bir çare bulmamız lazım. Özellikle Türk Dil Kurumunun bununla ilgili ciddi önlemler alması, konuyu araştırması gerekir diye düşünüyorum. Türkçe, 'ağzımda annemin ak sütüdür' diyen şairimizin söylediğini boşa çıkarmayalım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Nihal Şahsenem Akköse Arşivi
SON YAZILAR