Nihal Şahsenem Akköse

Nihal Şahsenem Akköse

Adalet ve eğitim şart!

Adalet ve eğitim şart!

Ülkemizde maalesef adli vakalar gün geçtikçe artıyor. Bununla birlikte psikiyatrik hastalıklar ve huzursuzluk da artmakta. Bu hiç de hayra alamet değil. Ortaya çıkan tablonun nedenlerine tek tek değinsek sayfalarca yazmamız gerekecek. Biz yaşanan bu sıkıntının nedenlerinden biri olan medya üzerinden hadiseyi değerlendirelim.

Maddiyatın maneviyatı adeta ezdiği bir dönemde yaşıyoruz. İş öyle oldu ki; bireylerin yaşadıkları gerçek acılar üzerinden birileri büyük paralar kazanıyor. Bu bir gerçek. Peki nasıl oluyor? Buna geçmeden önce şunu belirtmeliyim, her zaman da söylerim; bu ülkede iki tane büyük sorunlu alan var. Birincisi adalet, ikincisi de eğitim. Ve bu sorunların görüldüğü ülke hangi ülke olursa olsun çok tehlikelidir. Eğitim alanında sıkıntıları olan bir ülkede yukarıda bahsettiğim şahsiyetler için gereken zemin oluşur. Aile düzeni bozulmuş, intiharlar, boşanmalar, şiddet, zina artmış ya da artmamış umurlarında olmaz. Kızmayın bana ama şunu sorma gerekliliği hissediyorum; memlekette cahilden bol ne var? Çıkar bir tanesini kameralar önüne, ‘travmasından’ yararlan, kazancına bak ve bir de utanmadan gevrek gevrek gül, “Toplum yararı için çalışıyoruz” de…

‘Reyting’ uğruna değerlerimiz ile oynanıyor yıllardır. Bir dönem evlilik programlarının yasaklandığı söylendi sonra format değiştirildi, birileri çıktı ekranlardan ‘acılarını’ haykırdı ve bunun üzerinden birileri para kazandı, kazanmaya da devam ediyor. Riyaya bakar mısınız? Bu programlar bir yandan eleştiri yağmuruna tutulurken, diğer yandan da büyük bir izleyici kitlesi tarafından takip ediliyor. Enteresan değil mi? Niye bu kadar çok izleniyor sorusuna dünya çapında uzmanların verdiği cevap da ilginç. Diyorlar ki; insanoğlu başkalarının felaketlerinden haz duyabilirmiş… Doğru ya da yanlış demiyorum ama bence buradaki temel mevzu cehalet ve riyakarlık. Bir de, iki sorunlu alan dedim ya; adalet ve eğitim diye. Adalet mekanizmalarının doğru çalışmadığı bir ülkede bu tür programlarda ‘yargı dağıtıldığını’ düşünen insanlar resmen ‘terapi’ görüyor. Ondan bu kadar izleniyor ve rağbet görüyor.

Şimdi bir kesim de diyor ki; “Bu tür programlar yayından kaldırılsın”. E tamam kaldırılsın, kapatılsın da çözüm bu mu? Bu soruyu soralım kendimize. Programlar yayından kaldırıldı diyelim. Sorun kalkacak mı ortadan? Bence bu sadece mevzunun üzerinin örtülmesi olur. Program ya da programlar yayından kaldırıldıktan sonra bir şekilde farklı bir formatla karşımıza çıkılacak. Ben, “Adalet ve eğitim şart” diyorum.

Esenlikler…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Nihal Şahsenem Akköse Arşivi
SON YAZILAR