Mustafa Ekmekcioğlu

Mustafa Ekmekcioğlu

Yeni dünya düzeni ve Avrupa Birliği

Yeni dünya düzeni ve Avrupa Birliği

Ülkemizi  yeniden deneme süreci içerisine sokan Avrupa Birliği’nin geleceği de kararmaya başladı. Özellikle Avrupa Birliği ülkeleri arasında Almanya’nın giderek güçlenmesi ve İngiltere’nin AB’den ayrılma kararı alması, kaçınılmaz süreci hızlandırmış gibi gözüküyor.

AB’nin , Almanya’nın giderek birlik içerisindeki gücünün artmasına bağlı olarak küresel bir güç olma iddiası ABD’yi de kaygılandırmış gözüküyor. Birliğin hem ekonomik olarak ,hem kültürel olarak  ABD ile rekabet edebilir bir seviyeye ulaşmasına bağlı olarak siyasi gücünü kullanmak istemesi kırılma noktasını oluşturuyor.

ABD daha dün kendi çıkarlarına hizmet edeceğini düşündüğü için  ekonomik ve siyasi desteği ile kurulmasına teşvik ettiği AB’ni ,bugün kendi varlığının devamına bir tehdit olarak kabul ediyor.Bu anlamda ilk olarak İngiltere’yi birlikten ayrılmaya ikna ederek işe başladı.

İngiltere  tam bir akıl devleti olduğunu bugüne kadar yaptıklarıyla gösterdi. Dünyanın küresel en büyük gücü ABD’yi hiç bir zaman karşısına almadı.Gücünü korumak için ABD’nin girmiş olduğu savaşlarda hep yanında oldu.Ekonomik pazarlara ulaşmak için ise AB’ni kullandı.Hiç bir zaman kendi egemenliğinden ödün vermedi.

Bugün Avrupa Birliği ile ABD arasında üstü örtülü bir savaş olduğunu görüyor.  Her zamanki gibi savaşta ABD’nin yanında yer almayı tercih ediyor.Uğrayacağı ekonomik kayıpların ABD tarafından kapatılacağını düşünüyorum. İngiltere’nin birlikten ayrılması ,enerji kaynaklarına ulaşımda ortaya çıkan zorluklar ,birlik üyelerinin bazılarının düştüğü ekonomik darboğazın ortaya çıkardığı sorunlar AB’ni tehdit eder boyutlara ulaştı.

Avrupa’nın en zengin ülkesi olan Almanya’nın ortaya çıkan ekonomik yükü karşılamak istememesi birliğin diğer ülkeleri arasında huzursuzluğa neden oluyor. Ürettiği ihtiyaç fazlası malların büyük bir kısmını serbest olarak birlik içerisinde pazarlayarak ekonomisini güçlendiren Almanya ,üye ülkelerin ekonomik krizlerine destek olmada o kadar istekli görünmüyor.

Avrupa Birliği ülkelerinde artan ırkçı söylemler ,göçmen karşıtlığı hızla yayılıyor.  Avrupa’da artan ekonomik krize bağlı olarak ortaya çıkan işsizlik sorunu ayrılıkçı politikaların halk arasında destek bulmasına sebep oluyor.Avrupa Birliğinden ayrılmak isteyen partiler büyük bir yükseliş trendi gösteriyorlar.

Avrupa Birliği deyim yerindeyse “çatırdıyor”.Almanya’nın ekonomik olarak zengin  ama bu zenginliğine paralel olarak gücünün olmaması en büyük handikapı.Yeni Dünya hem zengin ,hem de güçlü olan ABD ve Rusya eliyle yeniden dizayn ediliyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Ekmekcioğlu Arşivi
SON YAZILAR