Mustafa Ekmekcioğlu

Mustafa Ekmekcioğlu

Sizce de ekonomi kötü mü?

Sizce de ekonomi kötü mü?

Gazete ve televizyonların ekonomi haberlerini izleyen birisi, rakamlarla bozuk olduğu ortaya çıkan ekonomik verileri görmektedir. Vatandaş piyasalarda yaprak kımıldamadığını ve ekonominin büyük bir durağanlık içerisine girdiğini söylemektedir.

Ancak son dokuz günlük bayram tatilinde de artan fiyatlara rağmen özellikle deniz kıyısındaki otel ve pansiyonlarda yer bulmak adeta mucize oldu. Vatandaş dokuz gümlük tatili fırsat bilerek kendisini deniz kenarlarına attı.

Şimdi bir tarafta ekonominin kısır döngü içerisinde olduğu söylenirken diğer tarafta dokuz günlük tatilde yaşanan turizm yoğunluğu insanın kafasını karıştırmaktadır. Bunun en güzel açıklaması ya ekonominin darlığını kafaya takmıyoruz, ya da “battı balık yan gider” misali kredi kartı ile yaşamaya devam ediyoruz.

Ancak dokuz günlük tatilin ardından yine bazı ekonomik gerçeklerle yüzyüze kalmaktayız. Piyasalarda sıcak para sıkıntısı devam etmektedir. Alacağını tahsil edemeyen alacaklı dolayısıyla borcunu da ödeyememektedir. Üretim yapmayan iş yerleri adeta beklemeye çekilmiş durumdadır.

Ülkemizde fabrika yangınları artmakta, konkordato ilan eden firma sayısı artmaktadır. Tabi her konkordato ilanı ile buna bağlı bir çok firmada iflas etmektedir. İşyerlerinin bir bir kapandığını ve yeni işsizler ordusunun oluştuğunu hepimiz görmekteyiz.

Bu arada parası olan ne yapıyor? Tabi parası olan yatırım yapıp kendisini riske sokmuyor. İnsanlar iş yeri açıp ticaret yapma riskine girmek yerine paralarını mevduat faizine, dövize veya altına yatırarak aylık gelir telaşında.

Son günlerde etrafınızda çokca satılık ev ve dükkan ilanları dikkatinizi çekmiştir. İnsanlar sıkıştıkca fazla olan mülklerini nakite çevirerek ayakta kalmaya çalışmaktadır. Aileler, aile bütçelerini yeniden düzenleyerek gereksiz ve acil olmayan ihtiyaçlarını ertelemektedir.

Ancak daha şimdiden Kurban Bayramı tatilinin dokuz gün olması için çalışan turizm lobileri de dikkat çekmektedir. Yine aynı kargaşa ve kalabalıklara hazırlıklı olalım. Artık ekonominin durumunu kafaya takmamaya, her şartlar altında tatil yapmaya alıştık galiba.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Ekmekcioğlu Arşivi
SON YAZILAR