Mustafa Ekmekcioğlu

Mustafa Ekmekcioğlu

Sevgililer Günü

Sevgililer Günü

Kimisine göre çok önemli, kimisine göre de önemsiz olarak adlandırılan ve saçma sapan bir gün olarak adlandırılan bir Sevgililer Günü’ne daha geldik.  Hediyeler, kutlamalar, yemek planları akşama hazır bile.  Kendi adıma yorum yapacak olursam da fuzuli masraf olan ve sevdiğin insana bir günü özel kılan bir şey olması açıkçası anlamsız geliyor

Şayet Sevgililer Günü’nün nasıl geldiğini bildiğimiz takdirde kutlamaya gerek olmayan bir gün olarak görürüz. Roma’yı zalimce yöneten İmparator II. Claudius,  Roma’da tüm nişan ve evlilikleri yasakladı. Çünkü Romalı erkekler, eşlerini savaş için bırakmak istemiyordu.  Aziz Valentine, Claudius zamanında Roma’da yaşayan bir papazdı. Arkadaşı Aziz Marius ile birlikte, Claudius’un yasağına karşın, çiftleri gizlice evlendirmeyi sürdürdü. Bu durum açığa çıktığında Aziz Valentine tutuklandı ve öldürüldü. MS 270’in 14 Şubat günü defnedildi. Bu olaydan yıllar sonra Papa Gelasius, Aziz Valentine’i onurlandırmak için Şubat 14’ü Aziz Valentine Günü seçti. Aslında acıklı ve dramatik bir hikaye ama ticari zekayla tam bir hediye çılgınlığına dönüştü.

Görüldüğü gibi Aziz Valentin günü zaman içerisinde değişe değişe Sevgililer Günü olarak karşımıza çıktı. Aslında bizimle hiçbir ilişkisi olamayan bu günün ülkemizde böylesine önemle kutlanmasını da anlamış değilim.

Sadece tüketimi pompalamak, insanları bir şey almaya zorlamayı amaçlayan bu güne karşıyım. Hatta gerçek sevginin bir güne sığdırılmasına, sadece sevdiğini bir gün hatırlanmasına ise şiddetle karşıyım.

Bu yüzden de bizimle uzaktan yakından alakası olmayan anlamsız bir günün ülkemizde bu şekilde önemsenerek kutlanmasının bir mantığı yok varsa da başka bir günde kutlanması ve anlamının ölüm yüzünden değil de gerçekten aşk ve sevgi için kutlanması doğru olacaktır.

Sevgiyi bir güne sığdırmadan her günü anlamlı kılmak en güzelidir. Sevdiğimiz ve değer verdiğimiz kişiyi senenin bir günü değil her günü aynı sevgi ve saygıyla anmak daha önemlidir. Sevgilerimizi sadece bir güne sığdırmayalım lütfen.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Ekmekcioğlu Arşivi
SON YAZILAR