Mustafa Ekmekcioğlu

Mustafa Ekmekcioğlu

Ramazan ayını ortaladık

Ramazan ayını ortaladık

İçinde bulunduğumuz mübarek Ramazan ayını  ortalamış durumdayız. Bereketin, merhametin, dayanışmanın ve yardımlaşmanın en çok yapıldığı bu ayda vatandaşlar ibadet olarak oruç tutarlar. Sofraların neşelendiği, bereketlendiği ve misafirlerin gelip gittiği bu ayda iftar saati ile birlikte şehirler adeta terk  edilmiş bir şehri andırır.

Bir tarih, turizm ve spor şehri olan güzel Konya’mızda da ramazan ayı en güzel davranışlarla doyasıya yaşanmaktadır. Yüzyıllardır  ramazan ayının Konya için bir başka bereketli ve bir başka güzel olduğunu hep söyleriz.

Özellikle ramazan ayının son yıllarda  sıcaklıklara denk gelmesi ile birlikte, oldukça zor geçen ramazan ayında vatandaşlar  mümkün olduğunda ev veya işyerlerinden dışarı çıkmazlar. Ancak gündüz sessiz ve sakin olan Konya sokak ve caddeleri iftar sonrasında canlanmaktadır.

İftar değince Konya’da iftar ayrı bir güzeldir.İftar vaktinin yaklaşmasıyla birlikte evlerine giden vatandaşlar sofraların da ezanın okunmasını beklerler. Okunan ezanla birlikte  Konya caddelerinde ve mahallelerinde insan sesi veya insan sureti görmek mümkün değil. Şehir bir saatliğine sessizliğe bürünür adeta.. Bundan dolayı bu şehir bu kadar seviyoruz, inançlarına ve kültürüne olabildiğince bağlı durabiliyor.

Her ne kadar bazı ramazan fırsatçıları varsa da çok azınlıktadırlar.  Konya esnafı genelde ramazan ayında halkın ucuz ve kaliteli beslenmesi adına elinden geleni yapmaktadır. İftar vakitlerine yakın fırın ve marketlerdeki kalabalık herkesi memnun etmektedir. Konya’nın meşhur ramazan pidesini de anmadan geçemeyeceğim.

Elinde pide eve giderken ekmeğin yaydığı o sıcak ve taze koku bütün mahalleyi kaplar. Konyalılar ramazan ayı boyunca iftar sofrasını ve sıcak pidesini  mümkün olduğu kadar çok ihtiyaç sahibi ile paylaşır. İftar sofralarında hısım ve akraba ile birlikte öksüz ve yetimlerde yer alır.

Manevi güzelliği ve zenginliği ile birlikte mübarek ramazan ayının havasını doyasıya teneffüs etmekteyiz. Esnafından çalışanına öğrenciden ev hanımına kadar herkes bu mübarek ayın kutsiyetine uygun olarak ne yapılması gerekiyorsa hepisini yapmaktadır.

Her zaman maneviyatı ile birlikte anılan Konya, yine bir mübarek ramazan ayını daha doyasıya yaşamaktadır.Konyalılar ramazan ayının amacına ve yapısına uygun davranışlar göstererek bütün Türkiye’ye örnek olmaktadır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Ekmekcioğlu Arşivi
SON YAZILAR