Mustafa Ekmekcioğlu

Mustafa Ekmekcioğlu

Hoş geldin Ramazan ayı

Hoş geldin Ramazan ayı

İslam aleminin merakla beklediği Ramazan ayını 5 Mayıs Pazar  gecesini 6 Mayıs Pazartesi

Gecesine başlayan gece ilk sahur yaparak idrak etmeye başlayacağız. Ramazan ayı hoşgörünün, yardımlaşmanın, dayanışmanın ve paylaşmanın en güzel örneklerinin yaşandığı bir aydır.

İslam’ın beş şartından biri olan Ramazan ayı, fitre ve zekatların dağıtılması, insanların birbiri ile yardımlaşma için yarıştığı, yoksul ve yardıma muhtaç ailelerin korunduğu, çocukların ve yoksulların yüzünün güldüğü ve bir nebzede olsa geçim sıkıntılarının dindiği mübarek bir aydır.

Yine bu mübarek ayda iftarlar ve sahurlar yapılarak Ramazan ayı en iyi şekilde kutlanmaya çalışılacak. Ancak özellikle iftar yemeklerinde oluşan israfa dikkat çekmek isterim. Ramazan ayı boyunca verilecek olan iftar yemeklerinin bir israf yemek haline gelmemesi gerekir.

Ramazan ayının ilk gününden itibaren başlayan ve kamu kurumları, çeşitli kuruluşlar, işadamları ve özel sektörce verilecek olan iftar yemekleri neredeyse Ramazan ayı boyunca devam etmektedir. Aslında şöyle bir baktığınızda bu tür iftar sofralarında ağırlanan kişiler hep aynı simalardır.

İftar sofraları bazı kişilerce adeta bir  seviye göstergesi haline getirilmekte ve şehrin önemli kişilerinin ağırlandığı sofralar haline gelmektedir. Ayrıca bu iftar sofraları Ramazan ayı boyunca her akşam devam ederek yerel basında da çarşaf çarşaf yer alır.

Fakir ve ihtiyaç sahiplerinin ağırlanmadığı bu iftar sofraları toplumun büyük bir çoğunluğu tarafından da tasvip edilmemektedir. Konya protokoluna giren kişilerin yer aldığı bu iftar sofralarında aynı zamanda çok büyük israflarda yapılmaktadır.

Ramazan ayı boyunca her akşam aynı kişilerin bir araya gelmesi bir şey ifade etmiyor, inanın bir kazanç sağlamıyor...'Komşusu açken tok yatan bizden değildir' diyen bir peygamberin ümmetiyiz. 

Hiçbir anlam ifade etmeyen iftar programlarını düzenleyen STK'lar, işadamları, siyasi partiler; Gelin, bu yıl da o binlerce lira harcadığınız iftar programları yerine bir fakirin sofrasına oturun. O harcadığınız paraları o muhtaç insanlarla paylaşın. Ramazan'ın anlamını gerçekten yaşayın.. Evinde bir tas çorba bile kaynatamayan ailelere konuk olduğunuz da Ramazan ayını daha da anlamlı kılacaksınız...Bir kez olsun bu Ramazan da deneyin. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Ekmekcioğlu Arşivi
SON YAZILAR