Mustafa Ekmekcioğlu

Mustafa Ekmekcioğlu

Bencillikten uzaklaşalım

Bencillikten uzaklaşalım

Günümüzün en büyük hastalıklarından biri olan bencillik “yalnızca ya da öncelikle kendi çıkarını, yararını düşünen (kimse)” anlamına gelir Türk Dil Kurumu’nda. Günümüzde insani değerlerimizin kaybolmasının en büyük sebeplerinden biridir bencillik.

Sosyal ve iş hayatımızda bencillik yapan insanları her zaman görmemiz olasıdır. Şüphesiz ki bencillik kişiyi anlayışsız birisi haline getirir. Sadece kendini düşünen bir insan, nasıl olur da insanları düşünüp onlara anlayış gösterebilir ki? Nasıl onları kendinden önce düşünür de önceliği onlara verir?

Hele içinde bulunduğumuz mübarek Ramazan ayı içerisinde oruç tutan ancak bencilliklerinden vazgeçmeyenleri etrafımızda rahatlıkla görürüz. Sadece kendisini düşünen ve dünyanın kendi etrafında döndüğünü düşünen kişiler sizlerinde başını ağrıtmıştır mutlaka.

İnsan olarak hoşgörülü ve anlayışlı olmak kimseyi  düşürmez, aksine senin de bir başka insanın gözünde yükselmeni sağlar. İnsanlara karşı anlayışlı olmayı bilmeli, bir tık daha empati kurarak onları anlamaya çalışmalıyız. İnsan olmanın bir durumudur bu.

Sadece kendini düşünen bir insan çevresindekilerin duygularına, düşüncelerine önem veremez. Sonucunda da insanlara karşı sert, söylediklerine dikkat etmeyen bir insan çıkar ortaya. Bencilce düşünceleriyle çok uyumlu bir karakter olur. Beraberinde saygısızlık da gelir tabii.

İnsanların  kalbini kırmaktan çekinmeyen bir insan. Kendini her zaman haklı görüp sadece konuşan tiplerdir bunlar. Onlar için büyük küçük yoktur. İnsanının  değeri onun iki dudağının arasındadır.Ne yazık o kendini çok akıllı gören insandır ki bencilce devam ederse sonradan yanlız kalacaktır.

Hayatta yalnız kalmamak, insanların kalbini kırmamak ve insanlara hoş görü ile yaklaşmak bizleri her zaman büyütür. İnsanların hak ettikleri değeri vererek, onları olduğu gibi kabul etmekte bir nimettir.Bencilliği bırakarak, sevgi ve hoşgörüye sarılalım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Ekmekcioğlu Arşivi
SON YAZILAR