Münevver Güleç

Münevver Güleç

Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporu (Çözger) Nedir?

Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporu (Çözger) Nedir?

Halk arasında daha çok Rehabilitasyon Merkezi olarak bilinen Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri raporlu öğrencilerine rapor süresi boyunca ücretsiz eğitim vermektedir. Bu rapor "RAM raporu" olarak bilinen "Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu Raporudur." Ancak Rehberlik Araştırma Merkezleri ücretsiz eğitim hakkı veren RAM raporunu yalnızca tıbbi bakımdan ihtiyacı tanılanmış bireylere vermektedir. ÇÖZGER özel gereksinimi olan çocuk bireylerin gereksinim tür ve derecelerini tıbben belgelendirmektedir.

ÇÖZGER çocuklar için özel gereksinim raporlarının kısaltılmış halidir. Önceleri tam teşekküllü devlet hastanelerinde hem çocuk hem yetişkinler için aynı tip rapor veriliyordu. Bu raporlar "Sağlık Kurulu Raporu" olarak adlandırılıyordu. Ancak 20 Şubat 2019 tarihinden itibaren çocuklar için düzenlenecek raporlar tamamen güncellenerek çocukluk döneminin gelişim sürecine uygun hale getirilmiştir.

Yenilenen raporla hem özel gereksinimleri olan engelli öğrencilerin ihtiyaçları daha bilimsel bir yöntemle tespit edilebilmekte hem de engelli olmadığı halde özel gereksinimi olan Özel Öğrenme Güçlüğü vb. durumdaki öğrenciler için rapor ismindeki rahatsızlık giderilmektedir.

ÇÖZGER RAPORU NE İŞE YARAR? NEDEN ÇÖZGER RAPORU ALMALIYIM?

ÇÖZGER her şeyden önce öğrencinin ihtiyaç durum ve derecesini bilimsel ve tıbbi yöntemlerle tespit eden resmi bir belgedir. Öğrencinin özel durumunu tanılar ve belgeler.

ÇÖZGER raporu olan bir çocuk bağlı olduğu ilçedeki Rehberlik ve Araştırma Merkezine başvurarak Özel Eğitim ve Değerlendirme Kurulu Raporu (Halk arasında RAM Raporu olarak bilinir) alabilir. RAM raporu ile aylık 8 seans ücretsiz bireysel ve RAM uygun görürse ayrıca 4 seans grup eğitimi alma şansı olur. Ayrıca ÇÖZGER sayesinde öğrenci sağlık, eğitim, rehabilitasyon, diğer sosyal ve ekonomik haklara erişim sağlar.

ÇÖZGER RAPORU NASIL ALINIR?

Öncelikle ÇÖZGER çocuk tanıma uyan 18 yaş küçükler için için alınabilir.

Hastane doktor tarafından yapılan muayene, test vb. ölçümlerde öğrencinin özel gereksinimi olduğu tespit edilmeli ve sağlık kurulunda bu yönde bir karar çıkmalıdır.

Eski sağlık kurulu raporlarında bireylerin engel dereceleri yüzde hesabı ile belirlenirken ÇÖZGER’de Gereksinim düzeyi olarak belirtilmektedir.

18 yaş altı çocuğun görüneceği bölümler alt kısımdadır;

Göz hastalıkları uzmanı

Çocuk cerrahisi uzmanı

Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları ya da yan dal uzmanları

Çocuk ve ergen ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanı

Kulak burun boğaz hastalıkları uzmanı

Çocuk nöroloji uzmanı

Fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanı

Ortopedi ve travmatoloji uzmanları

Hastalığın durumuna göre doktorlar gerekli test ve tahlil işlemleri sonrasında uygun görülmesi durumunda 18 yaş altı çocuğa ÇÖZGER verecektir.

ÇÖZGER özel gereksinim raporunda ayrıca engel durumu doğum anında ya da doğum sonrası olarak gözlemlenerek rapora işlenmektedir.

Çözger raporu faydaları nelerdir?

Çözger (Özel Gereksinim) raporu, özel gereksinimi bulunan çocukların gereksinimlerinin belirlenmesi için kullanılmaktadır. Engelli çocukların devletin sosyal hizmetlerinden ve desteklerinden yararlanabilmesi için özel gereksinimi olanlardan talep ettiği bir belgedir.

Bu belge sayesinde engelli çocukların ihtiyaç duydukları:

Sağlık,

Eğitim,

Rehabilitasyon,

Diğer sosyal ve ekonomik haklar,

Özel hizmetler

gibi hususlara erişiminin daha kolay olması sağlanmaktadır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Münevver Güleç Arşivi
SON YAZILAR