Mehmet Gündoğdu

Mehmet Gündoğdu

ŞEMİ BABA’NIN MEZAR TAŞI…

ŞEMİ BABA’NIN MEZAR TAŞI…

Kadim şehir Konya topraklarından nice bilgeler, nice gönül adamları, nice nüktedanlar, nice yeri doldurulmaz insanlar geldi geçti. Tarih şeridi içerisinde hay huy içinde kimileri unutulup gittiler, Kimileri silinmez izler bıraktılar, kimileri unutulmasalar bile zaman çarkının içinde un ufak olup toprak garibi oldular.

Padişah 3. Selim’e İstanbul’da sazını sözünü dinleten Konya’mızın yüz akı gönül adamlarından olan Âşık Şemi hakkında bilgiler edinin, inceleyin, araştırın, onu anlayarak okuyun

Âşık Şemi’nin mezarı Mevlana Müzesi duvarlarına bakan kaldırımın üstünde gelip geçenlerin Fatiha’larını bekliyor. Öyle sanırım ki her gelip geçenin Fatiha’sı Âşık Şemi Baba’nın azizi ruhunu sevindirmekte.

Bazen yolum düştüğünde, bazen Konya âşıklarının piri- üstadı Şemi Baba her aklıma geldiğinde mutlaka gider mezarı başında bir Fatiha okurum. Bu ziyaretlerim sırasında Şemi Baba’nın mezar taşındaki şiirsel yazıt beni düşündürür. Mezar taşındaki eski yazılı şiirsel sözler çok anlamlıdır, her okuyan insana ders verir, her okuyanı gönül adamı olmaya yönlendirir.

Âşık Şemi’nin mezar taşındaki eski Türkçe şiirsel yazıt şöyledir: “Ya Hu. Bu cihan kimseye baki değil, zılli hayal- Gaflet ile aldanıp kalp nakkaşına- Akıbet olsan gerektir, sende muhtacı dua- Oku bir Fatiha bahş eyle din kardaşına- Gitmedi kabre benimle ehli evladıyla mal- Berk edip toprak dağıldı baştan başıma- Şemi namın bir nişan oldu mezar taşına”

Günümüz Türkçesiyle bu yazıtı şöyle okuyabiliriz: “Bu dünya kimseye kalıcı değil, hepsi hayal. Dünyanın sahte süsüne aldanma, sonunda sende muhtaç olursun duaya. Bir Fatiha okuyup bağışla din kardeşine. Gitmedi ne evlat ne mal mülk benimle mezara. Toprak örtüp üstümü dağıldı baştan başıma. Şemi ismin işaret oldu mezar taşına.”

Bu yüzden Şemi Baba’nın eski yazılı mezar taşının ayakucuna yeni bir taş ya da bir levha konularak yeni yazı ile ve günümüz Türkçesiyle bu yazıt yer alsa çok güzel olur. Böylece yeni taş ya da levhayı okuyan herkes kendine göre bir ders çıkarır, kendine göre bir gönül çizgisi çeker, dünya çıkarları peşindeyse bu huyundan vazgeçip gönül adamlığına soyunabilir. Dahası da âşık Şemi ve dünya görüşü bu şiirsel yazıtla daha iyi anlaşılır.

Yıllardır olmasını en çok istediğim şeydir bu. Bu iş kimin üstüne daha çok yakışırsa ya da kim bu işi üstlenirse eminim ki çok iyi bir iş yapmış olur.

İlgililer bu hayırlı işe el atarlarsa eminim Şemi Baba’nın ruhu da şen olacaktır.

Yazarla iletişim tlf. 0505 3214840

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mehmet Gündoğdu Arşivi
SON YAZILAR